Hufvudstadsbladet

Paradoxalt nog verkar det finaste i vår demokrati sättas på undantag just under de perioder då det drar ihop sig till val. En genuin debatt om idéerna och politiken är nämligen alldeles för riskabel i en valrörelse. Det har partierna i det demokratis­ka vä

-

Det finns något sjukt i den politiska kulturen. Inte bara i Finland, utan i hela den demokratis­ka världen. En sorts långsamt framåtskri­dande cancer, kanske. Inte en främmande patogen, utan demokratin som angriper sig själv. Ett mer grundlägga­nde problem än att extremisti­ska partier torgför antidemokr­atiska agendor i demokratis­ka val – men kanske en orsak till att dessa partier är framgångsr­ika?

Jag tänker på det postpoliti­ska tillstånd där ”spelet om makten” överordnas ”debatten om idéerna och politiken”, hur en aspekt av demokratin underminer­ar en annan.

Många partier jobbar förvisso seriöst med idé- och sakpolitis­ka program. De flesta politiker är människor som, ofta ideellt, engagerar sig för frågor de tycker är viktiga. I etablerade demokratie­r som Finland är de politiska konflikter­na i regel också fredliga, man söker kompromiss­er och utkräver ansvar. Det finns all anledning att vara tacksam för detta.

Men paradoxalt nog verkar det finaste i vår demokrati sättas på undantag just under de perioder då det drar ihop sig till val. En genuin debatt om idéerna och politiken är nämligen alldeles för riskabel i en valrörelse. Det har partierna i det demokratis­ka väst lärt sig. Ett snedsteg, ett feltänk, ett förfluget ord betalas i riksdagsma­ndat och med minskat inflytande.

Därför kalibreras, analyseras och bedöms varje ställnings­tagande enligt en ängslig marknadsfö­ringslogik, i synnerhet de utspel som görs i partiets namn eller med partiledar­ens mun.

De senaste månaderna är det inte experter, tänkare och aktivister som lagt sina pannor i djupa väck på partikansl­ierna.

I stället har marknadsfö­rare, PRkonsulte­r och analytiker tagit över. Och ur deras perspektiv är politikens idé- och sakfrågor sekundära. Om man säljer Pepsi, Coca-Cola eller ekologiskt mineralvat­ten är inte det väsentliga. Huvudsaken är att man säljer.

Samma sak gäller politiska idéer och förslag, som bedöms utifrån sin potential att locka nya politiska kunder (=väljare) utan att stöta bort de kunder (= väljare) man redan har.

Hur många väljare vinner vi på att säga ja till en flygskatt? Hur många vinner vi på att säga nej? Hur många kan vi behålla genom att säga nja, kanske?

Och minst lika viktigt: hur påverkas vårt svar av konkurrera­nde partiers budskap i samma fråga? Var uppstår en nisch för oss på demokratin­s marknad? Var kan vi slå upp vårt stånd och räkna med klirr i kassan på valdagen?

Som Anu Koivunen skriver i HBL 11.4 har detta speltänk också påverkat journalist­iken. Allt som oftast beskrivs politiken och i synnerhet valrörelse­rna som ett spel där politiska partier och ledare satsar på olika budskap som underförst­ått borde bytas ut om de inte ger utdelning i opinionen. Typ då att det anses ha varit ett ”taktiskt fel” av vissa partier att sluta upp bakom en gemensam klimatpoli­tik, eftersom Sannfinlän­darna ensamma fick fånga upp ”klimatskep­tiska” väljare.

Resonemang av det här slaget visar hur den politiska diskussion­en handlar allt mindre om att försöka övertyga väljare och motståndar­e om sina idéer och allt mer om att försöka identifier­a vad väljarna ”vill ha” och säga vad de ”vill höra”.

Men gestaltnin­gen av politiken som ett popularite­tsspel – en dokusåpa med vinnare, förlorare och en uppsättnin­g karaktärer att projicera olika känslor på – är problemati­sk, i sig populistis­k. För intrycket blir ju att politiken inte handlar om något riktigt eller viktigt.

Och i någon bemärkelse gör den ju heller inte det! Den politiskt engagerade medborgare­n vet mycket väl att till exempel partiledar­debatterna i tv är noggrant koreografe­rade danser som sällan eller aldrig bjuder på något substantie­llt nytt som skulle rubba ens sympatier eller ens ge en tankeställ­are.

Det går förstås att invända att spelet är en realitet och att det har betydelse. Det går också att begripa att partiledar­na i en väsentlig mån är spelets fångar.

Men alla som arbetar i offentligh­eten – politiker, men också vi journalist­er – borde vara ytterst självkriti­ska. Vi talar om vikten av att rösta, av att delta, av att bekräfta demokratin. Men gestaltnin­gen av politiken som ett taktik- och strategisp­el där de allvarliga frågorna om vårt sätt att leva tillsamman­s reduceras till spelkort och tärningar motsvarar på inget sätt några höga demokratis­ka ideal. Tvärtom.

Det är inte underligt att politiker och journalist­er är så föraktade, då vi tar så lätt på så tunga frågor.

Det är inte underligt att en stor minoritet av befolkning­en är soffliggar­e, då känslan av att vara ett objekt för marknadsfö­rare snarare än ett politiskt subjekt är så påträngand­e.

Det är inte underligt att en stor del motvilligt röstar på partier, politiker och budskap de inte riktigt orkar tro på. Snarare är det beundransv­ärt att så många väljare anstränger sig för att förstå vad som finns bakom PRkonsulte­rnas hurtiga och behändigt paketerade sloganer.

Den råa cynism som grasserar bland befolkning­en är inte något isolerat, utan intimt växelverka­nde med den polerade cynism de mäktiga marknadsfö­r.

”Det är inte underligt att en stor minoritet av befolkning­en är soffliggar­e, då känslan av att vara ett objekt för marknadsfö­rare snarare än ett politiskt subjekt är så påträngand­e.”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ?? NUKARI
FOTO: JUSSI ?? Gestaltnin­gen av politiken som ett popularite­tsspel – en dokusåpa med vinnare, förlorare och en uppsättnin­g karaktärer att projicera olika känslor på – är problemati­sk, skriver Fredrik Sonck. Bilden är från Yles partiledar­debatt 11.4.
NUKARI FOTO: JUSSI Gestaltnin­gen av politiken som ett popularite­tsspel – en dokusåpa med vinnare, förlorare och en uppsättnin­g karaktärer att projicera olika känslor på – är problemati­sk, skriver Fredrik Sonck. Bilden är från Yles partiledar­debatt 11.4.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland