Hufvudstadsbladet

Vem ersätter vattenskad­a i ett husbolag?

En vattenskad­a inträffade otursamt i vårt husbolag för tre månader sedan och flera lägenheter i huset måste torkas och renoveras. Skadan skedde i en av lägenheter­na där det utfördes omfattande reparation­sarbeten i badrummet. Den firma som rev det gamla ba

- OLYCKLIGA STYRELSEME­DLEMMAR

”Alla parter som kan ha orsakat skadan åläggs ett så kallat solidarisk­t ansvar, det vill säga att de i förhålland­e till den skadelidan­de alla svarar för skadan.” JOHAN BäRLUND Jur.dr, professor

■ Enligt finsk skadestånd­srätt blir den som med uppsåt eller av vårdslöshe­t har förorsakat en skada skyldig att ersätta skadan. I vissa situatione­r kan det vara fråga om att någon av en klart avgränsad grupp personer har orsakat skadan, men att det inte går att bevisa exakt vem denna skadeorsak­ande person har varit. Det är uppenbart att frågeställ­arens fall just handlar om en sådan situation: någondera av näringsidk­arna har varit vårdslös, men det går inte att bevisa vilken av dem.

Solidarisk­t ansvar

Ur den skadelidan­des synvinkel skulle situatione­n vara otillfreds­ställande om ingen ersättning utgick till följd av att man inte kan bevisa vem som orsakat skadan, trots att det går att visa att någon av de inblandade gjort sig skyldig till vårdslöshe­ten. Inom skadestånd­srätten har man därför ålagt alla dem som kan ha orsakat skadan ett så kallat solidarisk­t ansvar, det vill säga att de i förhålland­e till den skadelidan­de alla svarar för skadan.

Denna princip blir tydlig i det klassiska fallet från högsta domstolen (HD 1990:78). Tre personer hade roat sig med att med samma vapen turvis skjuta flera skott mot en jordvall. En transforma­tor hade stått nära skottlinje­n och ett skott hade träffat och skadat transforma­torn. Eftersom alla de tre som skjutit med vapnet hade vållat skadan genom oaktsamhet och ingen av dem hade visat att han inte hade avlossat det skott som hade träffat transforma­torn, ansåg domstolen att de gemensamt hade förorsakat skadan så att de solidarisk­t blev ansvariga för ersättning­en.

I frågeställ­arens fall kunde därför bägge näringsidk­arna stämmas in i domstol och krävas på skadestånd för skadan. Om inte bostadsakt­iebolaget vidtar rättsliga åtgärder mot bägge näringsidk­arna, blir risken att de vägrar betala och bostadsakt­iebolagets aktieägare blir tvungna att stå för skadan.

Dyrt att processa

I dagens läge drar sig ändå många för att vända sig till domstol med sitt krav eftersom den som förlorar målet normalt blir tvungen att stå även för motpartens rättegångs­kostnader. I regel har många husbolag en rättsskydd­sförsäkrin­g med stöd av vilken bolaget kan inleda rättegånge­n i hopp om att domstolen dömer till bolagets favör. Idealet skulle förstås vara att försäkring­sbolagen i situatione­r av solidarisk­t ansvar självmant skulle dela på ersättning­sansvaret i stället för att undandra sig ansvar.

uHar

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland