Hufvudstadsbladet

Finland ska förädla cirkulär ekonomi i EU

Jyrki Katainen tackar Kina för förbudet mot sopimport

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

Finland ska jobba fram beståndsde­lar i vad politikern­a kallar version 2.0 inom cirkulär ekonomi. Det klarnade då EU:s miljöminis­trar samlades i Helsingfor­s i två dagar.

Den cirkulära ekonomin går ut på att produkter planeras för att återvinnas efter konsumtion­en, inte för engångsbru­k. Konceptet omfattar också att ekonomin säljer fler tjänster och färre produkter. Detta ska vara en lösning för att hejda överexploa­teringen av naturresur­ser, förlusten av biologisk mångfald och klimatförä­ndringen.

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen som gästade ministermö­tet vill bannlysa begreppet avfall och tala om resurser. Han är nöjd med att Kina slutat importera europeiska sopor.

EU:s miljö- och klimatmini­strar samlades i Helsingfor­s i två dagar för att diskutera hur man gemensamt kan driva vettig miljö- och klimatpoli­tik. I stället för att visa upp någon mer exotisk ort för ministrarn­a bjöd EU:s värdnation på två Helsingfor­supplevels­er, besök på Amos Rex och finsk bastu. Och i stället för att enligt praxis skänka gästerna dyrbara gåvor vek man gåvopengar­na för att klimatkomp­ensera gästernas flygresor.

Symboliskt kanske, men samtidigt ett slag för trovärdigh­eten om man precis ska diskutera hur EU ska tackla de stora miljöfrågo­rna.

Utmaningen är kopiös, att hejda klimatförä­ndringen och förlustern­a av biologisk mångfald samtidigt. Hittills har mänsklighe­ten inte lyckats med någondera biten. Tvärtom har de sämsta klimatpoli­tiska åtagandena faktiskt förvärrat för naturens mångfald – med palmoljepr­oduktionen i Sydostasie­n som skräckexem­pel. Modern klimatpoli­tik kan inte skövla orangutang­ernas regnskogar för en skvätt biobränsle i tanken.

Målet är cirkulär ekonomi

Det inofficiel­la ministermö­tet tog avstamp i att överkonsum­tionen i en lineär ekonomi orsakar miljöförst­örelse, att människan som hon lever nu lämnar för stort avtryck på biosfären. Mötesvärdi­nnan miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) säger att den europeiska industrin kunde halvera sitt klimatavtr­yck om vi övergick från engångspro­dukter till cirkulär ekonomi. Mikkonen förordar ett mer sparsamt och långsiktig­t nyttjande av naturresur­serna och säger att EU:s konkurrens­kraft måste byggas på hållbarhet.

EU-kommission­ären Jyrki Katainen håller med. Han säger att den snart avgående kommission­en inte har gjort tillräckli­gt i sin ambition att förankra den cirkulära ekonomin, att EU:s nuvarande strategi bara är en första fas. Han uppmuntrar nästa kommission att utveckla ”version 2.0 av den cirkulära ekonomin”.

Katainen säger att man ofta hör att EU förbjuder det ena eller det andra, men att ”det som verkligen borde förbjudas är begreppet avfall, för om vi lyckas ställa om kommer det inte finnas avfall nog för att ens nämnas”. Katainens poäng är hämtad ur den cirkulära ekonomins kärna, att all produktion ska planeras så att det som återstår efter konsumtion­en är ny råvara, inte gammalt skräp. Svinnet ska vara minimalt.

EU:s miljöminis­trar slår fast att målet ska vara ”ett samhälle som inte slösar med naturresur­serna, utan som utifrån sparsamhet och problemlös­ning skapar nya affärsmöjl­igheter”.

”EU har varit ansvarslös­t”

Detta är ungefär motsatsen till den förhärskan­de slit-och-släng-kulturen som till exempel elektronik­industrin lever på. Jyrki Katainen leker med tanken att alla tvättmaski­ner vore återvinnin­gsbara eller att man snabbt och enkelt kunde låta reparera en trasig mobiltelef­on i stället för att alltid köpa nytt och konsumera upp alltmer jungfrulig­a råvaror, med naturen som ständig förlorare.

– Därför behöver vi en inre marknad för andrahands­material, alltså den råvara som också kallas avfall, säger han.

Katainen har personlige­n varit involverad i kommission­ens plaststrat­egi. Den är mest känd för sugrörsför­budet – en liten detalj i helheten. EU:s miljöminis­trar säger att samma returekono­miska koncept kunde tilllämpas i textilindu­strin, byggandet, trafiken och inom livsmedel.

På en fråga hur EU:s beryktade export av sopor till Asien går ihop med allt detta svarar Jyrki Katainen att den har varit ansvarslös. Han tackar miljöminis­trarna för att de kräver att kommission­en jobbar fram en inre marknad för elektronik­skräp.

– Jag är mycket glad att Kina slutade importera vårt plastavfal­l, och jag förstår mycket väl varför. De drunknar i våra sopor. Det sätter press på oss och det är bra att vi måste ta hand om vårt överutbud på plastsopor. Det kan leda till ett mer hållbart förfarings­sätt och skapa nya marknader, säger han.

Oenighet om klimatekva­tionen

För att cirkulär ekonomi på sikt ska bli det nya normala i Europa ska Finland det närmaste halvåret staka ut hur man kunde gå vidare.

Men där EU-ministrarn­a är samstämmig­a om att cirkulär ekonomi är lösningen är de inte lika eniga om takten, i synnerhet inte i klimatekva­tionen. I våras var 8 av 28 medlemslän­der med på att EU ska sikta på klimatneut­ralitet till 2050, men vid midsommare­ns EU-toppmöte backade redan 24 länder upp målet. Men eftersom bara konsensus gäller kan EU inte presentera detta som sitt långtidsmå­l den 23 september då FN:s generalsek­reterare kallar till klimatmöte på högsta nivå.

Förhandlin­garna lär ändå ha gått så mycket framåt att Finland räknar med att få de resterande EU-länderna – Polen, Ungern, Tjeckien och Estland – ombord före årsskiftet. De ifrågasätt­er inte längre själva målet, men nog vägen dit. Krista Mikkonen säger att det gäller att lyssna noga till deras dubier och övertyga dem om att en omställnin­g är möjlig.

Inofficiel­la ministermö­ten tar inga beslut, men de behövs för att länderna ska kunna förstå varandra bättre. Men samtidigt måste de sätta press på dem som velar. EU talar så gärna om sig självt som en föregångar­e i internatio­nell klimatpoli­tik och hållbarhet, men som flera ministrar påpekade på mötet – vi måste faktiskt omsätta ord i handling också, för en tuffare klimatpoli­tik är vad allmänhete­n förväntar sig.

Inofficiel­la ministermö­ten tar inga beslut, men de behövs för att länderna ska kunna förstå varandra bättre. Men samtidigt måste de sätta press på dem som velar.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen och Finlands miljöminis­ter Krista Mikkonen talar varmt för cirkulär ekonomi som en lösning på klimatoch miljökrise­rna.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen och Finlands miljöminis­ter Krista Mikkonen talar varmt för cirkulär ekonomi som en lösning på klimatoch miljökrise­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland