Hufvudstadsbladet

Bättre skörd efter två skrala år

Där semesterfi­raren beklagar det regntunga och mulna vädret, jublar många lantbrukar­e. Efter torkan och värmen i juni har vattnet gjort grödorna gott. Jämfört med fjolåret är skördeutsi­kterna betydligt ljusare, men inhemsk rybs och raps blir det brist på.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Efter fjolårets supertorka ser det ut att bli en betydligt bättre spannmålss­körd i år.

Nu hänger det på vädret. Får lantbrukar­na som de vill blir det inte riktigt så torrt och soligt som semesterfi­raren vill ha det.

Rybsen och rapsen har däremot redan hunnit ta stor skada av att det kom så lite regn i juni.

Regnet den senaste veckan kom i grevens tid, eller egentligen lite för sent. Så i alla fall på lantbrukar­en Anders Rosengrens gård i Jackarby i Borgå. Han odlar vete på 60 hektar och kummin på drygt 20 hektar.

– Vattnet som kom nu hade gärna fått komma tidigare. Grödorna hann ta lite skada av torkan.

Bättre sent än aldrig gäller ändå i det här fallet. Kärnorna är bildade men vattnet påverkar nu hur stora de blir i veteaxen.

I östra Borgå behöver det enligt Rosengren ändå inte regna så mycket mer, lokalt har det kommit hela 80 millimeter på en vecka.

Hur som helst ser sommarens skörd ut att bli bättre än i fjol, då det var katastroft­orka, eller 2017 då sommaren var kall.

Även om den hittills kyliga juli månaden känns sur för många sommarlovs­och semesterfi­rare, ligger Finland ändå före i den så kallade värmesumma­n, enligt Patrik Erlund, rådgivare på Nylands svenska lantbrukss­ällskap. Det innebär att skörden mognar ungefär en vecka tidigare än under normalår.

Men också han lyfter fram torkan som ett problem. Efter en god start i maj, gjorde torkan och värmen i juni skada. Hans prognos är ”en hyfsad spannmålss­körd”.

– Ställvis har det torkat bort. Man kan se gula och förtvinade fläckar på skiftena.

Skador på oljeväxter

Många kanske minns den mer eller mindre akuta höbristen i fjol. Mängdmässi­gt ser årets vallskörd bra ut. Den första omgången har bärgats och nu avgör vädret hurdan kvaliteten blir på den andra, enligt Juha Hillenbren­dt, sakkunnig vid Pro Agria i Nyland.

Oroande är däremot läget för oljeväxter­na, rybs och raps.

– Värmen har gett ohyra som har lett till stora skador. På många av rapsfälten finns det områden som inte blommar, säger Patrik Erlund.

Det är kålmalen och rapsbaggar­na som ställer till det, och Erlund är rädd för att läget inte kommer att bli bättre. Samma oro delas av Sari Peltonen, ledande sakkunnig på Pro Agria.

– Oljeväxter­na lider av skadegörar­e. Växtbestån­det är svagt och blomningen svag.

Peltonen uttalar sig ur ett nationellt perspektiv. Skillnader­na i nederbörds­mängder varierar i landet och till och med inom samma kommun, men på de flesta håll har rapsen och rybsen samma problem.

Oroväckand­e är det här eftersom intresset för odlingen redan nu har minskat betydligt, och Finland är långt ifrån att vara självförsö­rjande. Världsmark­nadspriset är lågt och Peltonen befarar att det blir ännu svårare att motivera lantbrukar­e att odla oljeväxter efter den här sommaren.

Bönor till annat än foder

Däremot odlas det i år mer baljväxter än tidigare, ärta och bondböna. Det är främst till foder men Sari Peltonen säger att förhoppnin­gen är att nya sorter ska göra att mer blir människofö­da.

– Även ärter och bondböna led av torkan i juni men det ska bli spännande att se hur det går nu.

I juni förutspådd­e Pro Agria att årets spannmålss­körd blir uppemot 3,9 miljarder kilo, jämfört med fjolårets 2,7 miljarder vilket var sämst på 20 år. Nu tror Sari Peltonen att den inte blir riktigt så stor. Kvaliteten är det enligt henne för tidigt att säga något om.

– Nu handlar det fem sex veckor framåt i hög grad om hurdant vädret blir.

Så om lantbrukar­na kunde välja, vilket är det optimala vädret? – En normal sommar och torr höst, säger Anders Rosengren i Borgå.

Enligt Patrik Erlund får det gärna ännu komma några måttliga regn i Nyland och så önskar han riktigt fint semestervä­der till augusti – det vill säga sol och torrt så det går att skörda under bra förhålland­en.

Sari Peltonen hoppas på en temperatur på omkring 20 grader, gärna mulet och nederbörd som kommer som försiktigt regn och inga störtskura­r. En värmebölja och starkt solsken är inte det bästa heller med tanke på grönsaks- och bärodlinge­n då allt i så fall har en tendens att mogna samtidigt.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Årets spannmålss­körd ser ut att bli betydligt bättre än under fjolårets supertorka. Det finns ändå lokala variatione­r och det ombytliga vädret gör det inte alldeles enkelt för lantbrukar­na, som behöver följa med läget med skadegörar­e och mögeltoxin­er extra noga.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Årets spannmålss­körd ser ut att bli betydligt bättre än under fjolårets supertorka. Det finns ändå lokala variatione­r och det ombytliga vädret gör det inte alldeles enkelt för lantbrukar­na, som behöver följa med läget med skadegörar­e och mögeltoxin­er extra noga.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Lantbrukar­en Anders Rosengren i Borgå hade gärna sett mer regn i juni med tanke på vete- och kumminodli­ngen. Nu får det enligt honom däremot hålla upp.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Lantbrukar­en Anders Rosengren i Borgå hade gärna sett mer regn i juni med tanke på vete- och kumminodli­ngen. Nu får det enligt honom däremot hålla upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland