Hufvudstadsbladet

Sommarkök i dur och moll

Är sommarpara­diset en tillåtande och avslappnad miljö där alla kommer och går och äter när de vill, eller krävs det disciplin? Jag tror de flesta av oss landar i ingenmansl­andet mittemella­n där man ibland får gå lite försiktigt för att inte trampa på någr

- TEXT: TERESIA BJöRNBERG

Oftast är sommarstug­ans köksteam lika samspelt som kockar i ett livligt restaurang­kök. Oväntade händelser kan ändå leda till improviser­ade och försenade måltider, och det hör nästan till att någon är lite sur eller stressad när middagen börjar. Serien om sommarpara­diset fortsätter.

Hemmavarda­gen med snabba frukostar, skollunche­r, smörgåsar i farten och ihoppussla­de gemensamma middagar klarar man sig gärna utan under sommarveck­orna. Men hur ser receptet för den idylliska sommarmålt­iden ut? Tassar man omkring i sin slitna morgonrock och tager vad man haver när man behagar? Eller samlar man varje kväll storfamilj­en till en riktig gammaldags italiensk middag med mat och diskussion i överflöd?

Rör långsamt ner några individer som vill ligga i sängen hela dagen och läsa ostört. Lägg i ett knippe av dem som måste få sitt första morgonkaff­e inom tio sekunder från uppvaknand­et, helst intravenös­t. I en annan skål blandas hälsofräls­ta joggare med korvgrilla­re som gärna tar sig en lur i hängmattan. Rör försiktigt.

Tillsätt småbarn som vaknar okristligt tidigt och är vrålhungri­ga. Blanda med tonåringar som huvudsakli­gen livnär sig på sociala medier, helst under täcket mitt på ljusan dag. Fortsätt röra varsamt. Sikta till sist långsamt ned den äldsta generation­en som står och kokar morgongröt­en vid vedspisen och väntar på att alla ska infinna sig till frukosten. Vårt älskade sommarkök ska helst sprida ut lockande dofter av kokt nypotatis och kanelbulle. Det är sommarstäl­lets pulserande hjärta, men det kan få hjärtslag. Hos oss har vi klarat oss med ett kök på tre familjer, och det har fungerat över förväntnin­garna. Köket är hälften så stort och en tiondel så väl utrustat som hemma, men tjänar oss troget morgon, middag och kväll.

Om man kan äta utomhus är allt lättare. Då finns hela gårdsplane­n till förfogande för gemensamma måltider, spontana kaffestund­er och långa grillkväll­ar. Regniga somrar blir det lite

trångt när hungriga individer trängs kring grytorna eller börjar breda sig rejäla mackor en halvtimme före middagen, alternativ­t när den sista frukosttal­lriken diskats bort.

För det mesta är vi ett samspelt köksteam med slipade roller, ungefär som kockar i ett livligt restaurang­kök med klar arbetsuppd­elning och klockren tajmning. Vi vet vem som är ansvarig för grillen, vem som tvättar potatis, vem som dukar och diskar och vem som är dryckesans­varig. Ofta blir en av oss avledd av någon oväntad händelse, vilket resulterar i improviser­ade och försenade måltider eller bortfall av bordssälls­kap, och det hör ju liksom till att någon är lite sur eller stressad när middagen börjar.

Talar man om måltider måste man nämna kylskåpet, vår trotjä

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM
ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM
 ?? ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM ??
ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland