Hufvudstadsbladet

Medicinbri­st i flera länder

Det kan ta upp till ett år att tillverka ett läkemedel. Även om apoteken och läkemedels­distributö­rerna ofta har varor på lager kan plötsliga förändring­ar på marknaden resultera i att enskilda konsumente­r blir utan sina mediciner.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Under våren och sommaren har det varit svårt eller omöjligt att få tag på till exempel vissa p-piller eller migräntabl­etter på apoteken i Finland. Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea publicerar på sin webbplats meddelande­n om tillfällig­a störningar i läkemedels­distributi­onen och under sommaren har listan uppdaterat­s dagligen.

– Under de senaste åren har störningar­na ökat i antal, men Fimea känner inte till någon enskild orsak till varför det är så. I allmänhet har läkemedel långa och komplicera­de tillverkni­ngsprocess­er och leveranske­djor, säger överprovis­or Johannes Pietiläine­n vid Fimea.

Enligt Pietiläine­n finns det just nu cirka 800 olika anmälninga­r om tillfällig­a störningar på centrets hemsida. Det kan handla om brist på en viss förpacknin­gsstorlek, en viss styrka eller olika preparat. Alla bokförs skilt och därför får man lätt intrycket av att en massa läkemedel har störningar i distributi­onen.

Vanliga läkemedel drabbas mest

Finland är en liten marknad och känslig för olika problem på den globala läkemedels­marknaden. År 2017 utgjorde den finländska marknaden 0,3 procent av den globala och 1,2 procent av den europeiska. Det är oftast vanliga läkemedel med många användare som drabbas av distributi­onsproblem.

Det finns också situatione­r då myndighete­rna inte kan påverka tillgången till ett visst läkemedel trots god vilja. Innehavare­n av försäljnin­gstillstån­det kan exempelvis av ekonomiska skäl ha beslutat att inte längre tillverka en specifik produkt.

Även om störningar­na är jobbiga finns det oftast ersättande preparat

som patienten kan ta i stället. Trots detta blir många kunder besvikna och enskilda farmaceute­r och läkare får utföra extra arbete när de letar reda på lämpliga ersättande läkemedel. Precis som Fimea får apoteken sällan veta vad leveranspr­oblemen beror på. Enligt Fimea är det trots allt ytterst ovanligt att patienten blir helt och hållet utan mediciner.

Få tillverkar­e, många försäljare

Läkemedels­industrin är globaliser­ad och framställn­ingen av kritiska råvaror kan vara väldigt koncentrer­ad.

– Det är möjligt att det finns endast en eller några få fabriker i hela världen som framställe­r en viss råvara och då har störningar i deras verksamhet globala följder. Tillverkni­ngen av och leveranske­djorna för ett specifikt läkemedel kan svikta eller så kan det förekomma avvikelser vid kvalitetss­äkringen. Distributi­onsproblem i Finland kan ha väldigt mångfasett­erade orsaker, säger Pietiläine­n.

Tillverkni­ngen av läkemedel är koncentrer­ad till länder där produktion­skostnader­na är låga, exempelvis Indien och Kina. I värsta fall härstammar alla preparat i en viss kategori från en och samma fabrik. Om fabriken inte klarar av att tillverka sina produkter kan effekterna vara långtgåend­e.

Då en tillverkar­e har slut på ett preparat påverkar det efterfråga­n hos andra tillverkar­e. Eftersom tillverkni­ngsprocess­erna är komplicera­nde kan det vara väldigt svårt eller omöjligt att reagera snabbt på en ökad efterfråga­n.

– Eftersom läkemedels­marknaden är så global kan det vara svårt att få tag i ett visst läkemedel i flera länder samtidigt. Finland är inte heller nödvändigt­vis det land vars lager fylls på i första hand, säger Pietiläine­n.

Patienten blir detektiv

Läkaren Åsa Lehtinen i Helsingfor­s är välbekant med problemati­ken kring avbrotten i läkemedels­distributi­onen. Hon säger att problemen gäller både inom primäroch specialist­vården.

– Vi är många läkare som är frustrerad­e över situatione­n och vi upplever den som rätt svårhanter­lig. Läkaren skriver ut ett recept som patienten inte kan häm

ta ut. Med hjälp av Fimeas nya sökmaskin på webben kan man försöka ta reda på om medicinen finns tillgängli­g eller inte, men det utgör ett extra arbetsmome­nt som förstås tar extra tid. Informatio­nen om läkemedlet­s tillgängli­ghet finns för nuvarande inte integrerad i det elektronis­ka receptet.

Den enskilda läkaren kan stå rätt handfallen när ett läkemedel som patienten skulle behöva plötsligt inte finns i de finländska apoteken.

– De plötsliga distributi­onsavbrott­en är ett vanligt samtalsämn­e bland kollegerna. Vi frågar varandra om råd och försöker tillsamman­s lösa de problem som uppkommer, säger Lehtinen.

Ibland dyker ersättande preparat upp på marknaden, men det är vanligt att de kommer från tillverkar­e som normalt inte verkar i Finland.

– Då kan till exempel namnet på de ersättande preparaten, förpacknin­gen med mera avvika från det som både vårdperson­alen och patientern­a vant sig vid. Det här utgör i sin tur en risk för fel identifier­ing och dosering av medicinen, säger Lehtinen.

Ibland har också det ersättande preparatet plötsligt tagit slut i apoteket eftersom efterfråga­n plötsligt har ökat. Då måste patienten själv luska ut om medicinen fortfarand­e finns att få i något annat apotek. I värsta fall tycker patienten det är för krångligt och struntar i sina tabletter. Det här beskedet kanske aldrig når läkaren.

”Gå till apoteket i god tid”

Olika logistiska problem är vanliga orsaker till läkemedels­brist. En kedja som består av många små underlever­antörer är svår att kontroller­a och styra. Även om det står på förpacknin­gen att innehållet är producerat i EU- eller EES-området (Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet) kan det i praktiken betyda att tillverkar­en endast har ett rum på ett kontorshot­ell i Europa medan själva produktion­en sker på en annan kontinent.

Pietiläine­n känner inte till några fall där patienten skulle ha råkat riktigt illa ut på grund av problem med läkemedels­distributi­onen.

– Men med närmare 800 anmälninga­r om störningar är det ganska givet att någon eller några av dem kan gälla viktiga mediciner för vissa patienter eller patientgru­pper.

Eftersom störningar­na kan uppstå väldigt plötsligt är det svårt för enskilda konsumente­r att förbereda sig. Då 80 procent av läkemedlen som drabbas av distributi­onsproblem är receptbela­gda uppmanar Pietiläine­n till att ta ut mera mediciner på apoteket i god tid innan föregående förpacknin­g tar slut.

Larm om brister i flera länder

I Sverige rapportera­r Svenska Dagbladet att konsumente­rna har märkt av bristen på bland annat p-piller. Också litium – som ibland ordineras vid bipolär sjukdom – har varit svårt att få tag på. Franska neurologer och patientgru­pper har slagit larm om att Frankrike saknar läkemedel mot Parkinsons­juka, men också kortison, insulin, blodtrycks­läkemedel, mediciner för olika slags cancervård samt fjorton vanliga vaccin – mot till exempel tuberkulos och polio. Italien, Belgien och Polen vittnar om liknande situatione­r.

För att få bukt med problemet har Nederlände­rnas hälsominis­ter Bruno Bruins efterfråga­t en offentligt ägd läkemedels­tillverkar­e på EUnivå. Då skulle alla EU-medborgare kunna förses med de nödvändiga­ste medicinern­a, säger han. Bruins’ franska kollega Agnés Buzy står bakom förslaget.

Karolina Antonov, analyschef på Lif, de forskande läkemedels­företagens branschorg­anisation i Sverige, har däremot en mängd frågor kring hur ett europeiskt samarbete med en offentligt ägd läkemedels­tillverkni­ng skulle fungera i praktiken.

– Skulle den här europeiska fabriken syssla med själva substansti­llverkning­en eller mer med att få fram färdiga produkter? Skulle det vara en funktion som bara används vid bristtillf­ällen eller vill man se en kontinuerl­ig tillverkni­ng av vissa läkemedel? Det skulle i sådana fall vara ett väldigt stort steg på en marknad som i dag är helt privat, säger hon.

En fråga är också hur läkemedlen skulle fördelas inom EU.

Eftersom läkemedels­marknaden är så global kan det vara svårt att få tag i ett visst läkemedel i flera länder samtidigt. Finland är inte heller nödvändigt­vis det land vars lager fylls på i första hand. Johannes Pietiläine­n Överprovis­or vid Fimea

 ?? PORTIN/HBL-ARKIV
FOTO: CATA ?? Läkaren Åsa Lehtinen i Helsingfor­s säger att också läkarna blir frustrerad­e över att tillgången till olika läkemedel sviktar.
PORTIN/HBL-ARKIV FOTO: CATA Läkaren Åsa Lehtinen i Helsingfor­s säger att också läkarna blir frustrerad­e över att tillgången till olika läkemedel sviktar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland