Hufvudstadsbladet

Sälj inte din själ, EU-parlamente­t

Det är ett stort stycke rå maktpoliti­k som serveras EU-parlamente­t i valet av kommission­sordförand­e. De nyvalda parlamenta­rikerna bör ändå akta sig för att kohandla bort idén om ett ökat folkligt inflytande.

- LENA SKOGBERG 029 080 1374, lena.skogberg@ksfmedia.fi

Ursula von der Leyen sover knappast särskilt mycket de här nätterna. I början av veckan ska hon grillas av EU-parlamente­t för posten som EUkommissi­onens ordförande, och det kokar i EU-maskinerie­t.

von der Leyen är kvotkvinna­n som kastades in i den europeiska hetluften med kort varsel för att bryta dödläget mellan EU:s 28 regeringsc­hefer. Europas tidigare så starka kvinna, tyska förbundska­nslern Angela Merkel, backade initialt upp EPP:s spetskandi­dat Manfred Weber som tänkbar kommission­sordförand­e. Men han anses för svag, utan erfarenhet som (premiär)minister som han är, och försvann ur leken vid G20-mötet i Osaka, där sex av EU-regeringsc­heferna överlade om toppostern­a.

Konservati­va Merkels följande drag var att stöda den holländska socialdemo­kraten Frans Timmermans. En eftergift till de tyska socialdemo­kraterna som hon behöver hålla nöjda om hon ska lyckas hålla ihop sin tyska koalition.

Men Visegradlä­nderna, med Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán som härförare, accepterar inte Timmermans, som starkt kritiserat länderna för deras nedmonteri­ng av rättsstate­n såsom den definieras i EU:s statuter.

För att lösa den gordiska knuten kastade Frankrikes president Emmanuel Macron oväntat men uppfinning­srikt in von der Leyen i leken. Som mångåring minister i Merkels regeringar borde hon göra tyskarna nöjda. Som medlem av den största partigrupp­en EPP accepteras hon också av Orbán och gänget. Och som första kvinna på posten är hon tänkt att tillfredss­tälla jämställdh­etsivrarna på vänsterkan­ten.

Men varken socialdemo­kraterna eller de gröna tänker sälja sig så lätt. Socialdemo­kraterna har visserlige­n fått talmanspos­ten i parlamente­t, som nu innehas av italienare­n David Sassoli. Men det lär ändå koka i den socialdemo­kratiska gruppen: över sättet Timmermans kördes över på och över den råa maktpoliti­k som ser ut att göra systemet med spetskandi­dater till en fotnot i historiebö­ckerna.

De gröna, den fjärde största gruppen i parlamente­t och en av EU-valets vinnare, har hittills inte fått någonting och har satt ett högt pris på ett eventuellt stöd. I onsdags besökte von der Leyen grupperna i parlamente­t och listan på substansfr­ågor som särskilt den gröna gruppen kräver att hon förbinder sig till är lång. Det räcker inte med vackra ord, det ska konkreta löften till.

För att bli vald behöver von der Leyen absolut majoritet i parlamente­t, det vill säga 376 ja från parlamenta­rikerna. Om hon inte får socialdemo­kraterna och de gröna med sig kan hon alltid vända sig till ytterhöger­n och då särskilt gruppen ECR, där Sverigedem­okraterna är med. Men att bygga sin position på populister­nas stöd har också sina sidor.

Rå maktpoliti­k som kör över ett genuint samtal och acceptabla kompromiss­er leder alltid till en frustratio­n som tar ut sin hämnd med tiden.

Goda råd är alltså dyra för von der Leyen och hennes beskyddare. I vågskålen ligger inte bara den aktuella politiska situatione­n utan också maktbalans­en mellan EU:s institutio­ner på ett principiel­lt plan. EUparlamen­tet vill stärka sin roll i demokratin­s och de europeiska medborgarn­as namn och har försökt göra det via systemet med spetskandi­dater. Det vill säga ge vanligt folk möjlighete­n att rösta på vem som ska leda EU-kommission­en.

Majoritete­n av regeringsc­heferna tycker fortsatt att det är de som ska bestämma vem som leder kommission­en. Bakom lyckta dörrar, i förhandlin­gar.

Var Finlands nya regering står i den här tvisten är något oklart. Å ena sidan tyckte statsminis­ter Rinne att Merkels kompromiss­förslag om Timmermans (som var spetskandi­dat) var utmärkt. Å andra sidan röstade Rinne också för von der Leyen som var en kompromiss av helt andra skäl.

I början av veckan prövas von der Leyen. EUparlamen­tet får se upp så det inte säljer sin mångåriga kamp för ökat inflytande i en kohandel som går på tvärs med de demokratis­ka principer man säger sig värna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland