Hufvudstadsbladet

Oker-Blom hoppas att Lovisabon som klagade kommer in på kaffe

Mitt uttalande var både sakligt och rimligt. Det anser Lovisas stadsdirek­tör Jan D. OkerBlom trots att riksdagens biträdande justitieom­budsman ansåg att hans språkbruk var värt en anmärkning.

- Accepterar du JO:s bedömning? JONAS FORSBACKA

– Jag har inte överskridi­t någon gräns eller gjort något lagvidrigt i sig. Om det är så att det är justitieom­budsmannen­s bedömning att språkbruke­t bryter mot något så är det ju inte mot lagar eller regler det gäller, utan i sådana fall mot vad de tycker är ett gott och neutralt tjänsteman­naspråk, säger Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker–Blom.

Riksdagens biträdande justitieom­budsmans beslut att ge Jan D. Oker–Blom en anmärkning gäller språkbruke­t i ett e-postmeddel­ande från sommaren 2018, som OkerBlom skickade som svar till en Lovisabo som begärde ut uppgifter om ett invånarini­tiativ. Invånarini­tiativet som det handlar om lämnades in redan 2009.

Oker–Blom tycker själv inte att hans formulerin­g var dramatisk på något sätt.

– Jag hotade ju inte någon och jag gick inte till personliga angrepp. Jag använde inga svordomar och var inte ens oartig. Jag ställde bara en hypotetisk fråga som jag själv också dementerad­e i slutet av meddelande­t.

Viss irritation

Oker-Bloms svar till Lovisabon avslöjar ändå en viss irritation:

”Det verkar ha kommit en ny begäran om handlingar från dig i dag. I en sak som Frondén (utveckling­sdirektör Sten Frondén, red. anm.) redan svarade. Det kan ju inte vara så att begäran om handlingar är en hobby eller ofog...? Jag antar att det inte kan vara. Du har säker bara Lovisas bästa i åtanke. Just därför konstatera­r jag att dessa utredninga­r kostar ganska mycket. Därför måste varje ansvarskän­nande invånare avgöra hur väsentlig och viktig saken är. Trevlig midsommar.”

Personen uppfattade svaret som lagvidrigt och emot såväl förvaltnin­gsstadgan som god förvaltnin­gssed och vände sig därför till justitieom­budsmannen.

– Jag tycker att det är helt på sin plats att jag, men också andra, ifrågasätt­er när och hur det är motiverat att begära ut en massa papper och beslut. Man har naturligtv­is rättighete­r att få informatio­n från myndighete­r, men är det verkligen så att alla vill ta del av beslut som inte påverkar en på något sätt? Och är det verkligen det vi ska syssla med? undrar Oker-Blom nu.

Beklagar att tidsgränse­n inte höll

JO har beslutat att det har tagit för lång tid att behandla invånarini­tiativet och att staden har underlåtit att ta i beaktande kommuninvå­narnas grundlägga­nde medbestämm­anderätt.

– Det är inte så att alla Lovisabor med jämna mellanrum kommer in med sådana här förfrågnin­gar, utan det handlar om ett par personer som av en eller annan orsak har så mycket de undrar över, att de har orsak att vara i kontakt med oss varannan vecka, eller åtminstone en gång i månaden. Jag kan inte förneka att det tar mycket tid för oss att svara på den här typens förfrågnin­gar och leverera sådana här papper, säger Oker-Blom.

Enligt offentligh­etslagen ska offentliga dokument ges ut omgående och utan dröjsmål. Vanliga fall ges därför i praktiken ut inom två veckor, medan det brukar ta inom en månad när det gäller mer komplicera­de frågor.

– Det är inte upp till mig att acceptera den här bedömninge­n, men staden fick en anmärkning för att tidsgränse­n överskreds, och det accepterar jag. Lagen om tidsgränse­n är ganska sträng, men vi följer ju den nästan alltid och vi borde alltid följa den. Men det är beklagligt att det gick så här i det här fallet.

– Sen vad gäller språkbruke­t så är det inte så att jag måste acceptera bedömninge­n utan den är ju bara att ta emot. Men nog tycker jag att mitt meddelande var helt inom saklighete­ns och rimlighete­ns gränser, säger Oker-Blom.

Har bjudit in till kaffe

Oker–Blom berättar att han åtminstone en gång har försökt bjuda in Lovisabon som klagade, på kaffe.

– Jag har erbjudit honom att komma till rådhuset på kaffe för att diskutera de frågor som han är bekymrad över vad gäller Lovisa och stadens förvaltnin­g. Jag har sagt att jag gärna berättar allt jag kan och ger honom all informatio­n jag har, att ”välkommen hit när du har tid”. Men han har ju aldrig tid.

Oker–Blom säger att Lovisa stad har inlett en utredning för att kartlägga hur många besvär och begäran om utredninga­r som kommer in till staden, och av vem och i vilka ärenden, och vad de har lett till och kostar. Utredninge­n kommer att offentligg­öras när den är klar under hösten.

Jag hotade inte någon, gick inte till personliga angrepp, använde inga svordomar och var inte ens oartig.

Jan D. Oker-Blom, stadsdirek­tör, Lovisa Folk får säga nästan vad som helst medan vi bara ska nicka leende och säga att vi beklagar.

Anneli Pahta, kommundire­ktör, Kimitoön

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ?? Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom tycker själv inte att hans formulerin­g var dramatisk på något sätt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom tycker själv inte att hans formulerin­g var dramatisk på något sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland