Hufvudstadsbladet

Rinne har träffat anhöriga till kvinnor och barn i IS-lägret

Statsminis­ter Antti Rinne träffade i går anhöriga till finländska kvinnor och barn i IS-lägret Al-Hol i Syrien. – Jag berättade för dem att finska staten har gjort ett intensivt arbete för att finna en lösning på läget.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det är statsrådet­s kansli som informerar om statsminis­ter Antti Rinnes möte med anhöriga till kvinnor och barn i Al-Hol. Enligt Yle finns 11 finländska kvinnor som rest till ISfästet i Syrien och 33 barn till dem i lägret.

Frågan om hur Finland ska agera i förhålland­e till de här personerna har varit en het politisk fråga hela våren, sedan det sista IS-fästet fallit. I mars framträdde den första finländska kvinnan i offentligh­eten, ”Sanna”, som uttryckte att hon vill tillbaka till Finland med sina barn.

– Jag lyssnade till den närmaste kretsens beskrivnin­gar av förhålland­ena för de anhöriga i lägret. Jag berättade för dem att finska staten har gjort ett intensivt arbete för att finna en lösning på läget, säger Rinne om mötet i ett pressmedde­lande.

Det ska enligt honom ses som del av det utrednings­arbete som görs i frågan.

Strax efter midsommar sade Rinne till Iltalehti att beslut om finländarn­as öde fattas inom kort. Någon klar linje för Finlands del har ändå ännu inte presentera­ts.

Tidigare har Rinne uttalat att Finland inte har för avsikt att evakuera personerna till Finland, och att lagen om konsulära tjänster inte gäller i de här fallen. Han har också sagt att ärendet komplicera­s av att flera av finländarn­a i lägren undersöks för brott.

Åsikterna går isär

Med på mötet med de anhöriga var också inrikesmin­ister Maria Ohisalo, utrikesmin­ister Pekka Haavisto samt familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru.

Åsikterna om Finlands skyldighet­er och möjliga säkerhetsr­isker går isär.

Enligt bland annat Skyddspoli­sen kan de vuxna men också barnen utgöra ett säkerhetsh­ot om de återvänder. Bland annat Amnesty och professorn i internatio­nell rätt Outi Korhonen igen har menat att det entydigt är Finlands skyldighet att hjälpa barnen till Finland.

FN-chefen Michelle Bachelet vädjade nyligen till länder att ta hem sina medborgare med kopplingar till IS från Syrien och Irak. Det handlar om omkring 55 000 personer som har tagits till fånga och som har stridit för IS eller är barn till eller gift med en IS-anhängare.

Anhöriga har i en insändare i Helsingin Sanomat skrivit att de är mycket oroade över läget och beredda att betala hemresan, men att det inte är möjligt att lämna lägret utan bistånd från finländska myndighete­r.

 ?? Foto: Delil Souleiman/lehtikuva-aFP ?? ■ I Al-hol finns enligt Yles uppgifter 11 finländska kvinnor och deras 33 barn. Enligt Läkare utan gränser är många barn undernärda och lider av akut diarré. I lägret finns sammanlagt omkring 73 000 personer.
Foto: Delil Souleiman/lehtikuva-aFP ■ I Al-hol finns enligt Yles uppgifter 11 finländska kvinnor och deras 33 barn. Enligt Läkare utan gränser är många barn undernärda och lider av akut diarré. I lägret finns sammanlagt omkring 73 000 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland