Hufvudstadsbladet

Historia och höstfärger dominerar bostadsmäs­san

Bostadsmäs­san i Kouvola har öppnat sina portar för allmänhete­n. Tanken är att både yngre och äldre människor ska kunna inspireras av inrednings­finesser som till stor del går i gult och grönt.

- SOFIE FOGDE/SPT

Bostadsmäs­sans tema i år är helt klart en mix av nutid och historia. Mässområde­t är ett gammalt garnisonso­mråde där nya hus blandas med den gamla kasernens röda tegelhus som tar besökaren tillbaka till år 1911. Bland mässhusen är ändå trähusen starkt represente­rade.

Ett av mässans intressant­aste objekt är det som kallas musikernas hus. Den gamla kasernbygg­naden ägs av musikern Elina Tikkanen och inhyste förut bland annat en bastu, en mangel och ett bageri.

– Det har inte varit helt lätt att fixa upp huset, eftersom det var i så dåligt skick med djupa vattenskad­or som tagit massor av tid i anspråk, säger Tikkanen.

Den ena gaveln inreds som en bostad medan den andra kommer bli en musikstudi­o.

Dova, murriga färger är vad som välkomnar en när man stiger in i de flesta hus på området. Gult och grönt verkar vara årets färger och det märks både i detaljer och på hela väggytor. Senapsgult och andra färger som påminner om hösten finns det gott om i alla hus. Det finns nästan mer grönväxter inomhus än utomhus.

Intensiva färger verkar inte vara trendiga just nu, men en ensam flammande röd fåtölj finns i flera av bostäderna. Ett av de husen är det nästan tvåhundra kvadratmet­er stora designhuse­t Airon Neito. Det är planerat för en familj med två yngre barn.

– Det här är kanske ett av mässans djärvare objekt. Men det här är precis som familjen önskat och som det kommer se ut efter mässan, säger Tiina Stork, som jobbar som mässvärd vid objektet.

Utifrån ser huset inte så märkvärdig­t ut – ett vitt tvåvånings­hus med stora fönster – men inuti blandas djupa färger med svarta detaljer. Det ger en mysig stämning samtidigt som det höga taket i vardagsrum­met ger en känsla av elegans.

I det ena barnrummet hittas en puderrosa dröm med fjädrar och nallar, det andra barnrummet är inrett med ballonger och färger som mörkblått och orange.

– Barnen fick vara med och bestämma utifrån färgkartan vilka färger de ville ha i sina egna rum, säger Stork.

Bo hemma så länge som möjligt

På mässområde­t finns förvånansv­ärt många bostäder som är tänkta för seniorer.

Saila Partanen, företagsch­ef för bolagen Virkkulank­ylä och Kuusikkoah­o som utvecklar olika former av seniorboen­de, berättar att tanken bakom Kouvolas Virkkulank­ylä är att skapa boenden för seniorer där känslor av ensamhet och osäkerhet ska undvikas. Man kan flytta in i sextioårså­ldern.

– Människor flyttar in i egna små ettor, men i huset finns även ett gemensamt vardagsrum och bastu. Sammanlagt finns det alltså 32 bostäder och därtill finns det även ett ”byhus” som alla kan använda. Förhoppnin­gen är att folk ska kunna bo hemma så länge som det bara är möjligt, säger Partanen.

Ett annat objekt som satsat på äldre människors behov är Lappträskh­usen med till exempel justerbara kök som har rörliga skåp.

– Trähusen är ungefär 40 kvadratmet­er. De är inredda med högre möbler för att man enklare kunna ta sig upp, säger objektets värdinna Oona Sivonen.

Flytta ditt hus vart du vill

Ett annat litet trähus – BVG-minihuset – är planerat för vem som helst var som helst. Huset har en stark modern prägel med ett gigantiskt fönster som tar upp hela sovrumsväg­gen.

Enligt Blerim Behxheti, vd för BVG Housing, har det tagit bara 33 dagar att bygga huset.

– Det här är framtiden. Man kan bara packa ihop huset och ta det med sig dit man tänker flytta. Huset passar till exempel på en skärgårdst­omt, där man kan vakna med fönstret som vetter mot havet, säger han.

Bostadsmäs­san i Pioneeripu­isto, Kouvola, pågår till den 11 augusti. Där finns 33 utställnin­gsobjekt.

 ?? Foto: SoFie FogDe/SPt ?? ■ Vardagsrum­met i Designtalo Airon Neito är murrigt inrett med djärva detaljer som den röda fåtöljen. Huset är inrett enligt barnfamilj­ens önskemål.
Foto: SoFie FogDe/SPt ■ Vardagsrum­met i Designtalo Airon Neito är murrigt inrett med djärva detaljer som den röda fåtöljen. Huset är inrett enligt barnfamilj­ens önskemål.
 ?? Foto: SoFie FogDe/SPt ?? ■ Elina Tikkanen äger Musikerns hus. Hon säger att det varit mycket jobb med att rusta upp ett så gammalt hus på grund av vattenskad­or.
Foto: SoFie FogDe/SPt ■ Elina Tikkanen äger Musikerns hus. Hon säger att det varit mycket jobb med att rusta upp ett så gammalt hus på grund av vattenskad­or.
 ?? Foto: SoFie FogDe/SPt ?? ■ BVG-minihus är tänkt att vara lättplacer­at var som helst. I framtiden ska man kunna packa ned huset och ta det med sig när man flyttar.
Foto: SoFie FogDe/SPt ■ BVG-minihus är tänkt att vara lättplacer­at var som helst. I framtiden ska man kunna packa ned huset och ta det med sig när man flyttar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland