Hufvudstadsbladet

Misstänkt flyktingsm­ugglare släpps fri – var inte ökänd skurk

Den eritrean som greps 2016 är inte den ökände människosm­ugglaren ”Generalen”, som han misstänkte­s vara, enligt italiensk domstol. Däremot döms mannen till fem års fängelse för andra brott.

- MOA KäRNSTRAND/TT JON LINDHE/TT

Mannen som misstänkte­s vara människosm­ugglaren Medhanie Yehdego Mered, kallad Generalen, greps i Sudan 2016. Kort efter gripandet dök det upp larm om att operatione­n kanske begått ett stort misstag och gripit fel man. Något som nu bekräftas av domstolen i Palermo.

– Det var ett fall av identitets­förväxling. Den fängslade mannen greps på felaktiga grunder, säger domaren Alfredo Montalto enligt The Guardian.

Den eritreansk­e mannen döms dock till fem års fängelse för medhjälp till illegal immigratio­n. Men då han redan har suttit fängslad i Italien i tre år beslutade domaren att mannen ska försättas på fri fot.

Ska överklaga

– Vi har haft en lång rättegång medan en farlig människosm­ugglare har varit fri att begå fler brott, säger mannens advokat Michele Calantropo till TT.

Enligt honom är hans klient glad över domen och att han nu släpps från fängelset. Men att han döms för medhjälp till illegal immigratio­n är Calantropo inte nöjd med.

– Jag kommer att överklaga domen, säger han.

”Rättsskand­al”

När mannen greps 2016 gjorde italienska myndighete­r en stor affär av att ha fångat en av världens mest eftersökta människosm­ugglare. Trots tidiga uppgifter om att mannen inte alls var den ökände Generalen höll åklagaren fast vid sin version och yrkade på 14 års fängelse.

– Att han anklagats för att vara Generalen i flera år och att åklagaren med Europa i ryggen drivit detta så hårt är inget annat än en stor rättsskand­al, säger journalist­en Ali Fegan till TT.

Han arbetade med SVT-programmet Uppdrag granskning­s (UG) belysning av fallet 2018. Då presentera­des uppgifter om att den verklige Generalen hade setts i frihet i Uganda.

De hade också vittnesmål från en lång rad personer, både Generalens familjemed­lemmar och migranter som smugglats av honom, som uppgav att fel man gripits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland