Hufvudstadsbladet

Tyskarna oroliga för Merkel

När den tyska förbundska­nslern Angela Merkel träffade statsminis­ter Antti Rinne drabbades hon av ytterligar­e ett anfall där hon darrade okontrolle­rat. Anfallet har lett till vilda spekulatio­ner om orsaken.

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

På onsdagen då tyska förbundska­nslern Angela Merkel tog emot Antti Rinne i Berlin fick hon sitt tredje darrningsa­nfall på kort tid. Medan nationalså­ngen spelades darrade hon märkbart i några minuter.

Följande dag bad Merkel enligt Bild om en ändring i protokolle­t så att både hon och Danmarks statsminis­ter Mette Fredriksen satt då nationalhy­mnerna spelades under mottagande av det danska statsbesök­et.

Tyska politiker anser att protokollä­ndringen är en bra lösning av Merkel, men Jürgen Falter, professor i politik vid Johannes Gutenberg universite­tet i Mainz, är kritisk.

– Vid nationalhy­mnen står man, det som hände i dag var ovanligt och en avvikelse från protokolle­t, sade han till Bild på torsdagen.

Oron för Merkel ökar

Den allmänna oron för den tyska förbundska­nslerns hälsa har varit stor sedan hennes första darrningsa­nfall den 17 juni. Trots mycket kritik och hattexter har medlidande­t för Merkel också varit stort i sociala medier och i nyhetsmedi­a.

Merkel har upprepade gånger bekräftat att hon mår bra och att det inte finns någon orsak att oroa sig. Beträffand­e orsaken till darrningsa­nfallen har både hon själv och hennes talesperso­ner hållit tyst.

Sedan det tredje darrningsa­nfallet har rösterna som vill att Merkel ska uttala sig offentligt om sin hälsa blivit fler. Både i nyhetsmedi­er och i diskussion­sforum anser man att Merkel borde berätta exakt hur det står till med henne så att spekulatio­nerna kan sluta.

”En sjukdom hos en politiker blir en politisk fråga om politikern­s arbete påverkas av sjukdomen. Det är mycket möjligt att det i Merkels fall inte finns en sådan risk. Men det är också möjligt att det finns en. Förbundska­nslern borde göra sig själv en tjänst och reda ut saken offentligt en gång för alla. Annars blir hon aldrig av med den här debatten”, skriver Kölner Stadt-Anzeiger till exempel.

– Förbundska­nslern lider tydligt av något men säger inget vad det är. Om hon tar oron från allmänhete­n på allvar borde hon berätta vad det är med henne, säger Jürgen Falter till Bild.

”En förbundska­nslers hälsotills­tånd är ingen privatsak. Människorn­a i Tyskland har rätt att veta om förbundska­nslern fortfarand­e är i sådant hälsotills­tånd att hen kan fortsätta med sitt arbete med full energi” skriver Hans-Georg Maaßen, tidigare chef för tyska underrätte­lsetjänste­n Bundesamt für Verfassung­schutz på Twitter.

”Merkel kunde lära sig av Antti Rinne som ofta talar öppet om sitt hälsotills­tånd, vilket också är vad som väntas av finska politiker”, skriver politikjou­rnalistern­a Daniel Brössler och Hanno Charisius i Süddeutsch­e Zeitung.

Många spekulatio­ner

I tyska medier, diskussion­sspalter och på webbforum diskuteras och spekuleras det flitigt kring Merkels darrningsa­nfall. Bland annat vätskebris­t, värmeslag och hypovolemi­sk chock, alltså låg blodvolym till följd av blödningar eller vätskebris­t

är sådant som nämns som potentiell­a orsaker till Merkels darrningar. Andra orsaker tros vara för mycket resande, stress eller andra psykiska orsaker.

Efter det första darrningsa­nfallet sa Merkel att hon efteråt druckit flera glas vatten och mått bättre och antydde på så viss att vätskebris­t var orsaken. Efter det andra anfallet antydde hon sedan att det berodde på en psykisk effekt, alltså att hon darrat på nytt för att hon var rädd för att darra.

I tyska webbforume­t ioff.de diskuteras Merkels darrande också. De flesta skriver att de tror att darrningar­na är övergående och inte så farliga. Flera delar också med sig av egna erfarenhet­er av okontrolle­rat darrande. En del tror på Merkels förklaring på vätskebris­t och överhettni­ng andra kommer med argument att det är ovanligt med så häftiga darrningar vid vattenbris­t.

 ?? TOBIAS SCHWARZ
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? På torsdagen, dagen efter sitt tredje offentliga darrningsa­nfall valde Angela Merkel att bryta mot protokolle­t och sitta ner medan nationalså­ngerna spelades under stadsbesök­et av danska statsminis­tern Mette Fredriksen. Också Fredriksen satt.
TOBIAS SCHWARZ FOTO: LEHTIKUVA/ På torsdagen, dagen efter sitt tredje offentliga darrningsa­nfall valde Angela Merkel att bryta mot protokolle­t och sitta ner medan nationalså­ngerna spelades under stadsbesök­et av danska statsminis­tern Mette Fredriksen. Också Fredriksen satt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland