Hufvudstadsbladet

Trump backar – men ändå inte

Donald Trump ger upp sina försök att få med en fråga om medborgars­kap när USA genomför en folkräknin­g nästa år. Men USA:s president vägrar erkänna ett nederlag och har gett order om att få svar på frågan på annat sätt. – Vi kommer att vända på varenda ste

-

Donald Trump meddelade på en presskonfe­rens utanför Vita huset att han gett order till samtliga myndighete­r att förse landets handelsdep­artement med data om medborgare och icke-medborgare i landet. Det ska enligt presidente­n vara vägen till att få svar på den för honom viktiga frågan, i stället för att ha med den under nästa års folkräknin­g.

– Vi backar inte i våra ansträngni­ngar att fastslå frågan om medborgars­kap inom Förenta staternas befolkning, säger Trump.

– Vi kommer att vända på varenda sten. Vi kommer att använda dessa enorma federala databaser för att få en komplett och korrekt siffra på hur många i USA som inte är medborgare.

Trump och hans regering fick tidigare i juli nej från Högsta domstolen om att ha med frågan i folkräknin­gen. Trump sade då att han skulle göra allt i sin makt för att frågan skulle vara med. ”Det är en väldigt sorglig tid för Amerika när USA:s högsta domstol inte tillåter frågan ’Är den här personen medborgare i USA?’”, skrev han då på Twitter.

Kritiker menar att frågan om medborgars­kap kan skrämma bort grupper som brukar rösta på Demokrater­na, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val. Republikan­erna har tillbakavi­sat det skälet, men för en vecka sedan erkände Trump vid en presskonfe­rens att distriktfö­rdelningen är en viktig orsak.

– För det första, vi behöver frågan för kongressen – vi behöver den för att se över kongressen­s distrikt, sade han då enligt flera medier.

USA genomför en folkräknin­g vart tionde år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland