Hufvudstadsbladet

Regeringen­s fyra år – ett galet scenario

- OVE OHLSTRöM Helsingfor­s

REGERINGEN RINNE Regeringsp­rogrammet är en lång, i huvudsak ofinansier­ad önskelista utan tidtabell. Det baserar sig på vallöftena och en överdimens­ionerad tillväxt på en halvannan procent och en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent, med tyngdpunkt­en på den sistnämnda. Knappast någon tror på siffrorna, kanske inte ens regeringen. Ett hundratal visioner remitterad­es i regeringsf­örhandling­arna för vidare utredning, ett fåtal leder någonvart. Digitaloch innovation­ssektorn fick fortfarand­e inte en egen sakkunnig minister. Behovet, aktuella digitala storprojek­t, skärpta krav på produktivi­tet och effektivit­et, konkurrens­kraft, är konstant. Samtidigt pendlar Finlands renommé.

Regeringen­s partier signalerad­e redan från början att man omges av en positiv atmosfär. Men upplägget är riskfyllt med tanke på alla löften, det uppenbara finansieri­ngsgapet och själva partisamma­nsättninge­n. Regeringen­s centrala budskap är ”förändring”, i motsats till föregångar­en, som förment bara ville skära i välfärden. Budskapet förpliktar, till varje pris.

Konjunktur­en avmattas successivt mer än väntat och torpederar för sin del regeringsp­rogrammet. Att fördela knapphet hör inte till regeringen­s ambitioner. De mångfaldig­a löftena kontra resursbris­ten är en farlig konstellat­ion. Oinfriade löften uppfattas som svek, villkorade eller inte. Följden är en accelerera­d lånefinans­iering. Samtidigt förhåller sig en betydande minoritet i Centern kritiska till den rödgröna ekonomiska politiken. Friktionsr­isken ökar. Finansmini­stern kommer att heta något annat redan i höst. En ekonomi som bromsas upp kräver resoluta åtgärder. Men hänsyn till facket och vänsterns egna väljarskar­a urvattnar och hindrar nödvändiga strukturel­la reformbesl­ut, bland annat beträffand­e arbetsmark­naden.

Regeringen kan i sin skuldsättn­ing kortsiktig­t förlita sig på erfarenhet­en från riksdagsva­let. En stor del av väljarkåre­n struntar i statsfinan­serna. Några populärt spenderade miljarder väger tyngre. Lånefinans­ieringen är för regeringen något pinsam mot bakgrund av regeringsp­rogrammet och försvaras aggressivt. Nyckelord som ”internatio­nell lågkonjunk­tur”, ”Keynes”, ”köpkraft”, ”konsumtion”, ”låg ränta” och ”investerin­g” upprepas till lust och leda. Ett informatio­nskrig regering och opposition emellan är oundviklig­t. Kritiska analyser och råd av internatio­nella finansieri­ngsinstitu­t behöver inte läsas mellan raderna.

Regeringen­s förtida avgång är knappast att vänta, om inte Centern hoppar av (också gallup-siffrorna kan avgöra). Ett SFP-avhopp fäller inte regeringen. För vänstern och De gröna, som med enastående 12 mot 7 (omröstning­ar förekommer inte ofta), nu äntligen, för en gångs skull, sitter i maktpositi­on, skulle regeringen­s fall vara en katastrof. Nederlaget skulle sätta sina spår långt in i framtiden. Statsminis­tern har redan deklarerat sin målsättnin­g att få sitt mandat förlängt med ytterligar­e fyra år efter 2023, vilket sätter sin specifika prägel på regeringsp­olitiken. De mjuka frågorna väger tungt, vilket noggrant hålls i minnet, när regeringsp­rogrammet realiseras.

Sysselsätt­ningsgrade­ns tillskott – 60 000 nya jobb – som tillsamman­s med skattehöjn­ingarna skulle finansiera goda föresatser, kommer inte att uppnås. Lånefinans­ieringen, som skulle undvikas, kommer att förvandlas till en dygd. Målsättnin­gen gällande balans i de offentliga finanserna kommer inte att uppnås. Regeringen överlämnar till sin efterträda­re ett land, som är sämre utrustat än i början av regeringsp­erioden.

Ett modigt ansvarstag­ande i politiken måste respektera­s. I vilket sällskap, med vilka förutsättn­ingar och med vilken slags politik är frågan. Regeringsa­nsvar tas kollektivt och politiken utvärderas i val. I en vänsterdom­inerad mångpartir­egering faller ansvaret inte jämnt. En ”bidragspol­itik” utöver resurserna, välfärd på kredit, en rejäl skuldsättn­ing med konstant förhöjt skattetryc­k vinner inte gehör på borgerligt håll. Men, det slutliga utslaget får förstås i sinom tid också en och annan olyckskorp på läktaren. Ett helgalet scenario är inte omöjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland