Hufvudstadsbladet

Hårt bestraffad­e skärgårdsb­or

- NALLE VALTIALA Grankulla

INFRASTRUK­TUR Livet på en skärgårdsö har i alla tider varit en dans på törnen. Förr var det ändå i huvudsak vädrets makter som gjorde livet besvärligt. I dag kommer hotet främst från okunniga om inte illvilliga myndighete­r på fastlandet.

Ett sådant hot, som om det förverklig­as i värsta fall kan leda till bortflyttn­ing från gamla släkthemma­n, är beslutet att utkräva fastighets­skatt för Natura 2000- och andra naturskydd­sområden. Byggförbud råder, ändå kan kraven motsvara siffrorna för strandvill­or i lyxklassen. Ett byråkratis­kt misstag? Hur som helst ett allvarligt hot mot en levande skärgård.

Också räknenissa­rna inom Posti – betecknand­e nog saknar företaget svenskt namn – bidrar med sina nya inskränkni­ngar av utdelninge­n till öar och holmar aktivt till avveckling­en av en ännu levande skärgård. Utdelning en gång i veckan lyder receptet. I praktiken kan detta leda till än mer omfattande förseninga­r.

Som Nina Söderlund och Pia Prost konstatera­r, i sin ledare i senaste numret av Skärgård, kan det ”ta uppemot en månad för ett brev att komma från Åbo ut till en holme i skärgården, eftersom posten i princip får delas ut på måndag en vecka och på fredag den följande”. Enligt ett besked jag fått får posten inte ens föras till uppsamling­slådor, där mottagarna själva kunde hämta sina brev och tidningar.

Också för fastlandet har posten år efter år systematis­kt försämrat sin service, men beslutet om skärgårdsu­tdelning luktar diskrimine­ring. Ett straff för vilka oförrätter?

Före detta trafik- och kommunikat­ionsminist­er Anne Berners förslag om chockavgif­ter för förbindels­ebåtar förföll dessbättre.

Här fick i alla fall hotet ett mänskligt ansikte. Men vem döljer sig bakom planerna på att ge mindre statliga färjor tidtabelle­r, i stället för att de som nu trafikerar enligt behov?

Det beslutet är ännu inte fattat, och kan möjligen stoppas av skärgårdsd­elegatione­n. Och den nya regeringen har också antytt att den bedrövliga postutdeln­ingen i skärgården bör ses över.

Men faktum kvarstår. Det finns krafter i republiken Finland som vill vår skärgård ont. Motiven är för mig en gåta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland