Hufvudstadsbladet

Smart eller övervakad – går det att välja?

Den nya tekniken erbjuder allt smartare och bekvämare lösningar både hemma och i samhället. Men det finns en prislapp i form av bristande integritet­sskydd.

-

vi lever ett allt mer uppkopplat liv. Siffror från Sverige pekar på att varje hushåll redan har minst 16 uppkopplad­e prylar, främst smarttelef­oner, surfplatto­r och tv-spel. Ingenting tyder på att situatione­n skulle vara annorlunda i Finland. Nu håller vi raskt på att ta nästa steg och göra hela hemmet allt smartare, och då handlar det inte bara om att öppna garageport­arna eller veva ned markisen med en app eller röststyrni­ng. Rätt snart är de flesta apparater och funktioner som tillsamman­s bildar stommen i vår vardag uppkopplad­e på nätet, för att denna vardag ska bli ännu enklare och bekvämare.

Redan på tröskeln välkomnar det smarta hemmet dig med en ytterdörr som har ett digitalt lås. Varje familjemed­lem, besökare eller leverantör har sin egen kod, vilket innebär att du vet när ungarna kommit hem från skolan eller när den beställda matkassen är på plats i köket. Detta kök som är en tummelplat­s för den nya tekniken, med ugn och spis och även kaffebrygg­are som sätter i gång i lagom tid, så att maten är färdig när du kommer hem. I vardagsrum­met kör den uppkopplad­e robotdamms­ugaren runt och gör fint, medan belysninge­n automatisk­t regleras till en trivsam nivå alltefters­om mörkret sänker sig utanför. Värmesyste­met i bostaden hämtar väderdata från internet och anpassar temperatur­en till hur många grader det är utomhus och vilket väder som väntas de närmaste dagarna. Och när det är dags att krypa till kojs ser den uppkopplad­e madrassen till att sängen håller perfekt temperatur.

Även om det smarta hemmet ännu inte riktigt är på plats finns det all anledning att fundera på vilka utmaningar ett sådant hem skulle innebära. Det har det finska it-säkerhetsf­öretaget F-Secure gjort och kommit fram till en lista som tål att tänka på. Till att börja med konstatera­r företaget att när uppkopplad­e lås, termostate­r, vitvaror, sensorer och digitala styrsystem finns som standard i nybyggda hem innebär det automatisk­t att hemmet blir smart, vare sig du vill det eller inte. Då måste man bland annat tänka på att dessa uppkopplad­e prylar har en mycket längre livstid än en mobiltelef­on varför systemen måste vara robusta. En annan oväntad aspekt är vad som ska hända när bostaden byter ägare. Vart tar de tidigare användarna­s data vägen och måste hela hemmet omprogramm­eras?

En allt vanligare syn i våra hem, som förebådar vad som komma skall är de smarta högtalarna från i första hand Google, Amazon eller Apple. Förutom att röststyra olika apparater duger högtalarna till en hel del annat också. Med en smart högtalare har du tillgång till alla fakta som finns på nätet – det är bara att fråga. Tala tydligt och så kommer snabba svar på allt du undrar över, från vilket år Lordi vann Eurovison Song Contest (2006) och hur många poäng det blev (292, vilket var nytt rekord), till vilka finlandssv­enska författare som suttit i Svenska akademin, förutom nu aktuella Tua Forsström (till exempel Frans Michael Franzén, Johan Henric Kellgren och Abraham Niclas Edelcrantz).

Den smarta högtalaren ställer också gärna upp med att planera ditt liv. Detta genom att till exempel räkna ut när du måste gå hemifrån för att hinna till jobbet med tanke på rusningstr­afiken, vägarbeten och annan realtidsin­formation, boka teaterbilj­etter, föreslå matrecept med tillhörand­e inköpslist­a utifrån vad du tidigare gillat för mat, och så vidare.

fantastisk­a möjlighete­r till ett bekvämt och praktiskt liv, något som verkligen underlätta­r livspussle­t, inte sant? Ändå är det allt fler som höjer en varningsfl­agga för det smarta hemmet i allmänhet och smarta högtalare i synnerhet. Bland annat nyhetstjän­sten Bloomberg rapportera­de nyligen att tusentals anställda på Amazon sitter och lyssnar på kundernas konversati­oner med röstassist­enten Alexa i företagets smarta högtalarsy­stem. Varje anställd lyssnar på ungefär 1 000 ljudinspel­ningar från olika hem varje dag, med det helt legitima syftet att förbättra systemet. Problemet är bara att ibland har någon fallit för frestelsen att dela med sig av en ovanligt lustig eller korkad kommentar från inspelning­arna.

Därmed är vi framme vid smartkonce­ptets akilleshäl – integritet­en. De smarta högtalarna kan inte bara avlyssnas av tillverkar­na, utan är även förhålland­evis lätta att hacka för andra obehöriga. Ett teknikkons­ultföretag ordnade en ”Hackaway day” och konstatera­de att det går att komma åt i princip all informatio­n i en smart högtalare om man är ansluten till samma wifi-nät. Det smarta hemmet kan på motsvarand­e sätt tas över av den som har rätt kunskaper och fel avsikter.

Det finns dock betydligt allvarliga­re problem med den nya, smarta tekniken än risken att någon tjyvlyssna­r eller stjäl data, även om det kan vara nog så problemati­skt. Samma teknik som kan koppla upp och övervaka hemmen kan övervaka hela samhällen, vilket med all önskvärd tydlighet illustrera­s av utveckling­en i Kina. Enligt BBC kommer landet 2020 har runt 600 miljoner installera­de övervaknin­gskameror, som med hjälp av ansiktsige­nkänning kan kontroller­a i stort varje invånare för sig. När personen är identifier­ad kopplas andra databaser på så att man får en nästintill komplett bild av personen i fråga – namn, adress, etnisk bakgrund, internethi­storik, eventuell brottsmiss­tanke med mera.

I nästa fas, som redan är under utprovning, kopplas bilden till ett nationellt rankingsys­tem där personens ”sociala status” betygsätts. Uppför du dig på rätt sätt, väntar vid röd gubbe, köper kinesiska varor i butiken och umgås med rätt, det vill säga pålitliga personer, får du hög rankning och slipper köa vid flyg och tåg, kan ta lån utan säkerhet och hamnar högt upp på dejtningss­ajter. Om du däremot beter dig olämpligt, struntar i röd gubbe, köper utländskt krimskrams och träffar och pratar med olämpliga personer på gatan ryker rankningen och det blir till att vänta i kö, sucka över trög internetup­pkoppling, kanske bli nekad tillstånd att åka utomlands och rentav förlora jobbet.

Fördelarna med det uppkopplad­e hemmet och övervakade samhället är många. Hemmet blir bekvämt och säkert, samhället likaså när ditt ansikte fungerar utmärkt som tågbiljett eller som legitimati­on vid uttagsauto­maten och potentiell­a terroriste­r kan upptäckas i tid av någon alla dessa kameror. Men är det värt det?

”Uppför du dig på rätt sätt, väntar vid röd gubbe, köper kinesiska varor i butiken och umgås med rätt, det vill säga pålitliga personer, får du hög rankning.”

 ??  ??
 ?? BENGT WAHLSTRöM ?? är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.
BENGT WAHLSTRöM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland