Hufvudstadsbladet

Fantastisk sommar g jorde Koilahti till ett medaljhopp

Friidrotts­sommaren 2019 har redan bjudit på en hög imponerand­e noteringar framför allt av unga idrottare. Därför ligger friidrotts­folkets blickar på Gävle och U23-EM under den pågående helgen.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Ella Junnilas finska rekord i höjdhopp, Krista Tervos historiska 70-metersbåge i slägga och Taika Koilahtis jätteskutt i längdhopps­gropen. Den finländska friidrotts­sommaren har börjat med dunder och brak och mer är att vänta under de två avslutande dagarna av U23EM i Gävle.

Turun Weikots 20-åriga Koilahti hör till säsongens stora utropsteck­en då hon i Jämsä i slutet av juni noterades för resultatet 664 – det längsta hoppet av en finländsk dam på 13 år. Med det resultatet platsar hon på en fjärdeplat­s i alla tiders inhemska statistik bakom Ringa Ropo-Junnila (685), Johanna Halkoaho (679) och Heli Koivula-Kruger (665).

I säsongens första tävling hoppade Koilahti gigantiska 679 men hade en för stark medvind på 3,6 sekundmete­r i ryggen. Men 664 är ett resultat som heter duga – speciellt då hennes personbäst­a ännu i maj i fjol skrevs 614.

– Visst låter det mycket, säger Koilahti med ett skratt inför avfärden till Gävle.

Åbodamen menar ändå att rekordförb­ättringen på en halv meter på ett drygt år lite förvränger sanningen. Hon hade längre hopp i kroppen men småskador och sjukdomar hindrade henne från att göra bättre ifrån sig. Det senaste året har hon fått träna frisk och skadefri, vilket syns i statistike­n.

– Det har varit kul att tävla då man äntligen kunnat visa vad man på riktigt går för. Det här är det jag tränat för och det är coolt att utveckling­en syns, säger Koilahti som i år förbättrat sitt utomhusrek­ord med 35 centimeter.

Känner inte av pressen

Koilahti åker till U23-EM som en medaljkand­idat. Hon är tvåa i åldersklas­sens Europastat­istik bakom regerande mästaren och guldfavori­ten Yanis David, som i år hoppat 684. Trots detta tar Koilahti, åtta i U20EM 2017, ingen onödig press på sig.

– Jag försöker vara avslappnad och ta det här som vilken tävling som helst. Jag har märkt att jag når bra resultat då jag är avslappnad och bara koncentrer­ar mig på mitt eget. Det känns stabilare då jag har ett större juniormäst­erskap på kontot.

Koilahti talar inte själv om medaljelle­r resultatmå­l. Om hon känner sig skarp och bra så kommer resultatet som en biprodukt.

– Jag förväntar mig att göra en bra tävling. Jag vill inte ställa några stora förväntnin­gar på mig själv. Men det här är mitt stora mål för säsongen, säger hon leende.

”Du måste vara snabb om du vill hoppa långt”

Det är inte bara i längdgrope­n som Koilahti imponerat. I Paavo Nurmi Games noterades 20-åringen för 11,60 på 100 meter. Med sitt nya personbäst­a hittas hon på fjärdeplat­s i den inhemska statistike­n.

– På våren tränade vi lite mer på hastighets­egenskaper­na. Jag hade inte testat löpa 100 meter så tiden kom som en liten överraskni­ng, berättar Koilahti.

Helt oväntat är det ändå inte att Koilahti klarar sig på hundringen. Hon har flera guld från junior-FM på sprintsträ­ckor och satsningen på löpning är en viktig kugge i hennes utveckling i längd, menar hon.

– Du måste vara snabb om du vill hoppa långt. När man tittar på världstopp­ens damer så är de grymt snabba. Jag har ännu mycket att jobba på då man jämför med dem. Ansatsen är grunden för hoppet.

Damernas längdkval inleds i dag klockan 12.20 finsk tid.

 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? Turun Weikots 20-åriga Taika Koilahti har slagit igenom ordentligt i sommar. Hennes personbäst­a hopp på 664 är alla tiders fjärdeläng­sta hopp av en finländsk dam.
FOTO: MATS AHLNäS/SPT Turun Weikots 20-åriga Taika Koilahti har slagit igenom ordentligt i sommar. Hennes personbäst­a hopp på 664 är alla tiders fjärdeläng­sta hopp av en finländsk dam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland