Hufvudstadsbladet

Oklart om Junnila kan tävla för fullt

Regn och rusk gjorde livet svårt för friidrotta­rna i U23-EM, men de finländska medaljhopp­en lät sig inte rubbas. I dag tävlar bland annat Ella Junnila och Aaron Kangas om medaljer i Gävle.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Ella Junnila är inte i bästa skick under U23-EM i Gävle. Höjdhoppar­en har problem med baklåret som härstammar från midsommart­ävlingarna i Kuortane. I höjdkvalet fick hon klara sig till final med endast halv ansats, det vill säga fyra steg, men klarade kvalgränse­n med ett säkert hopp på höjden 178.

– Det var ganska hemskt. Det var kallt och regnade, och kyla i sig är ingen större fara men när madrassen är våt får man vatten överallt och är blöt hela tiden. Som tur var behövdes det inte mer än det här, säger Junnila till Yle Sporten efter sin prestation i det inte så somriga Gävle.

Junnila hoppade nytt nationsrek­ord, 195, i Tammerfors för en vecka sedan – också det hoppet med halv ansats.

– Vi visste att föret kan vara dåligt och fyrastegsf­arten är lite säkrare. Och sedan försöker vi spara baklåret. Det är helt funktionsd­ugligt, men känns lite annorlunda än det vänstra. Därför denna lösning.

Höjdfinale­n förutspås vara högklassig, men finländare­n har ännu inte beslutat ifall hon hoppar med normal ansats i finalen, som är hennes första på mästerskap­snivå. Junnila är delad tvåa i Europa i år med sitt rekordhopp.

– Det blir min första mästerskap­sfinal, så visst är jag ivrig. Statistik är alltid bara statistik, den kan man kasta i skräpkorge­n när det vankas final.

Medalj kan kräva nya rekord

Av de övriga blåvita medaljhopp­en i hetluften i går på förmiddage­n klarade sig släggkasta­ren Aaron Kangas och Viivi Lehikoinen sig också vidare från sina kvaltävlin­gar.

Kangas kastade en stabil rad med kast – 68,54, 69,08 och på det tredje 70,87. Kastet över sjuttio meter räckte till en tredjeplat­s och därmed final i dag.

– Regnet medförde försiktigh­et, även om det inte påverkar så mycket i slägga. Till en början kastade jag alltför lugnt. Det sista kastet var riktigt bra och stabilt, säger Kangas till Friidrotts­förbundet.

Kangas personliga rekord ligger på 73,94. Kvalets etta i Gävle, ungerska Bence Halasz, kastade resultatet 73,49.

– I finalen tävlar 5–6 riktigt duktiga kastare. Ett långt kast krävs alltså. Jag tippar att det för medalj krävs 72–74 meter och där ligger också det egna målet, bäddar Kangas.

HIFK-löparen Lehikoinen i sin tur platsade tvåa i sitt heat på 400 meter häck och tog en plats i semifinale­rna med tiden 58,85 – tre tiondelar från sitt årsbästa.

– Ännu under uppvärmnin­gen kändes det inte så bra, men löpningen kom enkelt. Finalplats och nytt säsongsbäs­ta är målet i semifinal, förklarar Lehikoinen.

Inte Tervos dag

För Krista Tervo i damernas slägga blev slutresult­atet dock en stor besvikelse. Finländare­n gick in i EM som statistikt­rea, men prestation­en blev en pannkaka. Hennes längsta kast bar 63,82 – hela sex meter från nationsrek­ordet Tervo satte tidigare i sommar. Slutplacer­ingen var sjätte.

– Ärligt sagt är jag jättebesvi­ken. Inte kan jag ljuga och påstå något annat. Jag är besviken på resultatet och väntade mig mycket bättre. Men jag fick inte kroppen att fungera, kommentera­r Tervo till Yle Sporten.

 ?? / LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA ?? Ella Junnila har hoppat högt i sommar men lider samtidigt av skada i baklåret.
/ LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA Ella Junnila har hoppat högt i sommar men lider samtidigt av skada i baklåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland