Hufvudstadsbladet

Från idisslande italienare till Iceman

Kimi Räikkönens team Alfa Romeo och Silverston­e, den gamla flygplatse­n, har en gemensam historia.

- FREDRIK AF PETERSENS-HBL

Den 13 maj 1950 kördes Englands GP eller som det också hette The Royal Automobile Club Grand Prix d´Europe Incorporat­ing The British Grand Prix, det första formel 1-loppet i modern tid och det var också det första som räknades in i förar-VM. Bland åskådarna fanns kung George VI och Elizabeth som några år senare kröntes till drottning.

För det italienska teamet blev det en total triumf med en trippelseg­er. Giuseppe Farina vann med en genomsnitt­sfart på 146,378 km/h. Landsmanne­n Luigi Fagioli blev tvåa och engelsmann­en Reg Parnell trea. Farina vann också titeln efter en kort säsong. Bara sju lopp kördes då.

Italienare­n Farina tävlade alltid med fickan full med tuggummi eftersom han inte kunde fokusera på sin uppgift utan det. Ingen vet vad han gjorde med det gamla när han stoppade in ett nytt tuggummi i munnen. Kanske han svalde det.

Efter karriären arbetade han med distributi­onen av Alfa Romeo, Jaguar och senare hjälpte han till i Pininfarin­a-fabriken. År 1966 var han på väg till Frankrikes GP när han förlorade kontrollen över sin Lotus Cortina nära Aiguebelle i Alperna och kraschade mot en telefonsto­lpe och omkom omedelbart. Farini skulle också vara rådgivare inom filmvärlde­n och ratta bilen i stället för filmstjärn­an Yves Montand i filmen Grand Prix. Ett möte var inplanerat i samband med Frankrikes GP.

Vem vet. Om andra världskrig­et hade slutat på ett annat sätt hade det kanske också blivit en helt annan utgång på Silverston­e.

Den populära Alfa-modellen Alfetta 158 släpptes redan 1938 men när kriget bröt ut blev man nervös. Tjuvar och andra skumma figurer, som tyska soldater och officerare, som hört talas om den smått legendaris­ka bilen, ville stjäla bilarna. Därtill var risken för att de skulle förstöras i ett bombangrep­p stor. Som skyddsåtgä­rd skickade man i väg bilarna ut på landet där exempelvis en bonde räddade några exemplar genom att gömma dem under enorma högar med ved eller hö.

Fem år senare stod de på startlinje­n i Silverston­e.

I morgon står Kimi Räikkönen på griden.

– Det är alltid skoj att komma tillbaka till Silverston­e. Det är en bana av den gamla skolan och den är rolig att köra. Jag gillar i synner

het de snabba kurvorna och jag tror att det kan bli ett bra resultat.

I gårdagens första träningspa­ss blev de snabba kurvorna dock för mycket för Räikkönens Alfa Romeo. Bilen tappade fart och stannade till sist helt och hållet. Finländare­n var tvungen att lifta med banarbetar­e tillbaka till depån.

I det andra träningspa­sset var Räikkönen tillbaka på banan och stod för kvällens 13:e snabbaste tid. Den bästa farten på banan i Silverston­e höll Mercedesfö­raren Valtteri Bottas.

Tidskvalet i Silverston­e körs i dag med start klockan 16.00 finsk tid.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/ LEHTIKUVA-AFP ?? Kimi Räikkönen gillar banan i Silverston­e.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/ LEHTIKUVA-AFP Kimi Räikkönen gillar banan i Silverston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland