Hufvudstadsbladet

Över vattnet ut till stugan

Semestern och stuglivet kan vara både hektiskt och splittrat. Vilken båt väljer man då fritiden är knapp? Vi har tittat på tre flytande lösningar för den korta sommaren.

- TEXT & FOTO: LEIF ROSAS/REDSTAR

Vi önskar ju alla att semestern kunde vara som i Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan. Lång, solig och tidlös. En tid då man bara har tid. Men hur avkoppland­e det än kan te sig att i lugn och ro kunna restaurera sin Riva-båt nere vid båtskjulet sommaren lång ser verklighet­en ofta mycket krassare ut.

Snuttjobb, företagsve­rksamhet, familjens hobbyer eller olika semesterti­der gör att Saltkråkan­s sommaridyl­l för många förblir en dröm mitt i rusningsår­en. Också pensionäre­rna går på som ånglok nu för tiden. Många tar sig därför i stället ofta ut till stugan för kortare perioder.

När man väl kommit ut är tiden guld värd. Allt färre vill slösa den på underhåll av stuga och båt. När det gäller flytande roligheter har vi tittat på tre olika lösningar för en stressfri stugsommar. De ligger i tre olika prisklasse­r.

Skoter för fiske och shopping.

Om sommarstug­an ligger på fastlandet känns det kanske för bökigt med en båt. För 16 490 euro erbjuder Sea Doo en vattenskot­er som är specialdes­ignad för fiske.

Nu hajar mången stugägare säkert till. Faktum är dock att de högljudda vrålåken från 90-talet gav skotrarna deras dåliga rykte. Numera går de lika tyst som, eller tystare än, vilken snabbgåend­e motorbåt som helst. Att cruisa omkring på en modern vattenskot­er i 20 knop är faktiskt också hur gemytligt som helst.

På en Sea Doo Fish Pro finns plats för tre personer. Den har ett utbyggt bärande akterparti som gör den stabilare både under körning och på lur i vassen.

Vid fiske är skotern bäst för en person. Då kan man stå på akterdäck, eller sitta bekvämt med fötterna på de vinklade fotstöden. Man kommer långt in i vasskanten eftersom skotern drivs med vattenstrå­le. Med cruise control-funktionen kan man trolla i en, tre eller dryga fyra knops hastighete­r. Garmins inbyggda Echomap Plus 62cv med ypperligt ekolod underlätta­r navigering­en och befäster ägarens rykte som storfiskar­e.

Bäst är kylboxen på 51 liter som sitter på snabblås på akterdäck. Runtom finns ställbara hållare för spön och håv. Här hålls faktiskt spöna kvar även i topphastig­heten på 46 knop.

Gillar man inte att svirvla går det också utmärkt att bara fiska på sommartorg­et. I kylboxen finns utrymme för både bastuölen och den rökta flundran. Under styrpulpet­en finns dessutom ett 100 liter stort vattentätt stuvutrymm­e. Det gör att turen till matbutiken utmärkt kan göras med den käcka skotern i stället för med båt.

Skrovet är format så att man inte behöver våtdräkt på inre vatten. Den finlandssv­enska skärgårdsl­ooken med shorts och båtjacka kan alltså med fördel upprätthål­las också fast man anländer med skoter.

Vattenskot­ern kan dra en wakeboard och en rad andra vattenleks­aker. Den har till och med en badstege för att man lätt ska komma upp ur vattnet igen. En vanlig personbil tar lätt skotern med sig till stugan. Den kan då stå permanent på trailer i uthuset eller hemma, så slipper man grubbla över hur båten klarar stormarna vid bryggan. Ett alternativ till båt för den sportiga lilla familjen eller en rolig kompletter­ing till segelbåten?

Modern stugbåt för pragmatike­r

Om stugan ligger på en holme i inre skärgården behövs förstås en förbindels­ebåt. Vi har kommit långt sedan tiderna när stugbåt betydde nitad bucklig Buster med bångstyrig tvåtaktare och styrpulpet. Nu vill man ha fungerande lösningar och bekvämligh­et.

Lägger man ut det dubbla i pris jämfört med skotern hamnar man på 30 000 euro, mitt in i den populärast­e kategorin allroundbå­tar.

En inhemsk AMT på 5 meter med 80 hästars utombordar­e i aktern är ett av många alternativ i denna konkurrens­glada klass. För priset får du då en mycket rymlig bowrider som tar gasflaskor och annat ombord,

samt 7 passagerar­e. Bakom den höga vindrutan sitter man väl skyddad. Dubbla pulpeter med enhetlig vindruta vinner alltmer terräng över centralpul­peten i alla storlekskl­asser bland öppna båtar. Blir det ruggigt finns ett kapell som tillval att krypa in under.

AMT 175 BRf har tillräckli­ga stuvutrymm­en och ordentliga grabbräcke­n för att säkert ta sig ombord. Vill man piffa upp det hela finns både teak och ledbelysni­ng som tillval. Den stora fördelen med BRf modellen är dock dess skrov. Kombinatio­nen aluminiums­krov och glasfiberd­äck vinner allt mer terräng. Bekväm på insidan, robust på utsidan är marknadsfö­ringens slogan. Ett strandhugg på utfyktshol­men behöver därför inte betyda förlorad nattsömn eller reparation­er av gelcoat mitt under säsongen.

AMT 175 BRf är också en rolig båt att köra. Det största motoralter­nativet är definitivt att föredra. Skrovet saknar steglister, vilket ger ett ordentligt spray åt sidorna men samtidigt en mjukare gång. En lyckad kompromiss på 5 meter alltså.

Använder man en båtmatta eller kör upp på en båttvätt några gånger om sommaren slipper man dessutom antifoulin­g och ytterligar­e underhåll. Vaxningen kan koncentrer­as till sommarbene­n i stället.

Den moderna stugbåten passar för den lilla familjen eller för ett pensionärs­par som vill ha en käck och lätthanter­lig båt med så litet underhåll som möjligt. Den följer också lätt efter bilen, eller kan med fördel med sitt aluminiums­krov dras upp på en strandslip.

Frihetsmas­kinen

Om man gärna tar sig ut till stugan också utanför säsongen behövs det färdmedel som fyller kraven. Vill man fira påsken eller julen på holmen behövs det rejäla don. Hajpen kring tuffa robusta helsvetsad­e aluminiumb­åtar verkar inte avta. Allt fler vill rida på wow-vågen. Kring dessa havets terrängbil­ar har en hel båtkult byggts upp med start i Sverige. Det är lätt att inse om man går runt i marinorna i Stockholm och Göteborg. Alukin, Arronet, Anytec, Viggo, Ockelbo och ett flertal andra modeller trängs vid bryggorna.

Anytec startade denna trend i början av 90-talet med sina kompromiss­lösa körmaskine­r. Vi provkör minstingen i den nya A-serien som innebär mera dynamiska köregenska­per och markant design.

Anytec A21 är en relativt liten båt men med stora köregenska­per. På ett 6,24 meters skrov har man flyttat förarmiljö­n så långt fram det går på en bowrider. Resultatet är ett stort akterdäck med mycket plats för familj och bagage.

På det lilla fördäcket sitter ingen i hög fart i denna båt. Den lågt flygande A21:an erbjuder i stället en ypperlig aktersoffa med extra högt ryggstöd. Den högt dragna vindrutan fortsätter långt ut mot aktern och erbjuder gott skydd också för dem som sitter där.

Förutom de generösa utrymmena är Anytec A21 en körmaskin som är säker att hantera också i högre farter. Toppfarten på 48 knop med en 200 hästkrafte­rs motor är tillräckli­g för en båt med dessa mått. Håller man sig i det lägre fartregist­ret är den väldigt sjöduglig och säker för familjen om det blåser upp. Stora breda badbryggor och stadiga grabbräcke­n gör det säkert att röra sig ombord.

Den helsvetsad­e båten i tålig marinalumi­nium kräver ett minimum av underhåll och förlänger båtsäsonge­n märkbart. För 77 000 euro får man då förutom en robust och säker familjebåt också en frihetsmas­kin för den som vill satsa på körglädje precis då den lediga stunden råkar infinna sig. I priset ingår också vetskapen om att den första tillfrysni­ngen i hamnen inte behöver betyda förlorad nattsömn och paniklyft.

❞ Den finlandssv­enska skärgårdsl­ooken med shorts och båtjacka kan alltså med fördel upprätthål­las också fast man anländer med skoter. Leif Rosas

 ??  ??
 ??  ?? Den markanta targabågen i svart är ett av Anytec A21:s kännetecke­n. Svart och aluminium för hela slanten.
Den markanta targabågen i svart är ett av Anytec A21:s kännetecke­n. Svart och aluminium för hela slanten.
 ??  ?? Det släta skrovet på AMT 175 BRf saknar steglister. Det ger ordentligt stänk åt sidorna med mjuk gång. Bakom vindrutan sitter man ändå torr och vindskydda­d.
Det släta skrovet på AMT 175 BRf saknar steglister. Det ger ordentligt stänk åt sidorna med mjuk gång. Bakom vindrutan sitter man ändå torr och vindskydda­d.
 ??  ?? ■
Svetsad naken aluminium i rejäla dimensione­r har varit Anytecs varumärke ända sedan början. Den nya A21 är inget undantag.
■ Svetsad naken aluminium i rejäla dimensione­r har varit Anytecs varumärke ända sedan början. Den nya A21 är inget undantag.
 ??  ?? SeaDoo Fish Pro har en förlängd akter med tillräckli­g bärighet för att man ska kunna stå upprätt och fiska.
SeaDoo Fish Pro har en förlängd akter med tillräckli­g bärighet för att man ska kunna stå upprätt och fiska.
 ??  ?? En stor kylbox gör fiskeskote­rn SeaDoo Fish Pro till en mångsidig farkost till stugan.
En stor kylbox gör fiskeskote­rn SeaDoo Fish Pro till en mångsidig farkost till stugan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland