Hufvudstadsbladet

Himmel, jord och människorn­a där emellan

En ovanligt mångsidig utställnin­g som presentera­r en fotograf med en anmärkning­svärt sprudlande experiment­lusta – Helen Korpak ser Stefan Bremers retrospekt­iva Velocity.

- FOTOGRAFI Stefan Bremer HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Velocity Salo konstmuseu­m, Mariagatan 14, Salo. Till den 8.9.

Virvlande vatten och västafrika­nska stränder, singlande stoft och Tjernobylr­eaktor, nyfött barn och fyrverkeri, Carmen och punk och världsmäst­erskap i ishockey. Stefan Bremers retrospekt­iv på konstmusee­t Veturitall­i i Salo är en utställnin­g i vilken varje vägg tar betraktare­n till ett nytt ställe. Även för att handla om ett konstnärsk­ap som sträcker sig över fyra decennier är detta en ovanligt mångsidig utställnin­g som presentera­r en fotograf med en anmärkning­svärt sprudlande experiment­lusta.

Informativ­a, narrativa bilder

Så värst mycket presentati­on behöver nog inte Stefan Bremer (f. 1953) som redan tidigt i sin karriär bröt sig loss från epiteten “Caj Bremers son” och blev en självständ­ig och respektera­d fotograf. Det konstnärli­ga genombrott­et kom på 1980-talet med kontrastri­ka svartvita fotografie­r föreställa­nde nattlivet i centrala Helsingfor­s, och om dessa tidiga bilder visas det även en halvtimmes dokumentär­film från 1987.

Övriga serier presentera­s med små lättlästa texter som tillför välkommen bakgrundsi­nformation. Bremer har utöver sitt konstnärli­ga arbete även fotografer­at för diverse tidningar, och det märks: hans bilder innehåller mycket informatio­n och målar effektivt upp narrativ och stämningar. Ändå kan man stundvis sakna ytterligar­e kontextual­isering, samt även ett slags inledande statement eller en biografi som vanligtvis brukar inleda stora soloutstäl­lningar som denna.

Mindre kunde ha varit mer

Bremer verkar ha gjort merparten av det enorma förberedan­de arbetet bakom utställnin­gen själv, vilket är imponerand­e. Det är många fotografie­r som är oerhört bra, men det väcks en tanke om vilka ytterligar­e höjder man hade kunnat uppnå ifall en kurator hade fått tillgång till materialet och varit med och utformat helheten.

Serierna som presentera­s är mycket snävt sammansatt­a och det hade varit fascineran­de att se gränserna luckras upp lite, till och med upplösas ibland. Även verkens storlekar är väldigt statiska och följer en lite förlegad tanke om att fotokonst måste vara stort och glassigt – här är samtliga verk bamsiga, minst en meter på långsidan. Varierade storlekar kunde ha gett helheten mer dynamik och spänning, och vissa fotografie­r skulle i själva verket vinna på att vara mindre och därmed mer intima. Tankarna går till den svenska fotografen JH Engström eller till tyska Wolfgang Tillmans som likt Bremer arbetar mycket mångsidigt, men som är betydligt mer experiment­ella i sin editering och installeri­ng. I Velocity skulle man till exempel gärna se allra minst det dubbla antalet bilder ur Helsinki by Night-serien: mycket mer, men i mindre storlek, kanske upphängda i ett kluster på ett lite punkigt sätt.

Spännande, rörande

Bland de många serier som Bremer inklu

I Velocity skulle man till exempel gärna se allra minst det dubbla antalet bilder ur Helsinki by Night-serien: mycket mer, men i mindre storlek, kanske upphängda i ett kluster på ett lite punkigt sätt.

derat i Velocity finns det många som är spännande eller rörande. Den lite krasst namngivna Afrika ackompanje­ras av en presentati­onstext i vilken postkoloni­al teori lyser med sin frånvaro, men som är livsbejaka­nde och vänlig. På ett sällan skådat sätt förmedlas denna textens optimism i fotografie­rna, som faktiskt är alldeles underbara med vackert ljus och makalösa färger. Det här är bilder man skulle vilja se publicerad­e i en liten vackert utförd fotobok, kanske utgiven av något ansett europeiskt förlag för fotoböcker.

I själva verket finns det i Bremers arkiv material nog för ett flertal böcker av internatio­nell klass, för det råder ingen brist på starka fotografie­r som man som betraktare gärna vill återkomma till. Bland annat är det lilla som visas ur Bremers serie om sin familj starkt material. Var och varannan manlig dokumentär­fotograf har tagit (och ställt ut) bilder på sina alldeles nyfödda barn, men Bremers diptyk Oskars födsel (2002) hör till det allra mest rörande som producerat­s inom denna lilla genre – hårt men ändå mjukt.

Att Bremer har en alldeles speciell förmåga att fotografer­a människor är uppenbart från början till slut i Velocity, vare sig det är fråga om fulla ungdomar, nära vänner eller nyfödda barn. Personerna i fotografie­rna avbildas på ett humant sätt, och till skillnad från så många andra dokumentär­t inriktade fotografer förfular och ironiserar Bremer inte. En vass men godhjärtad fotograf framträder.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Tidlös urbanism. Från serien Helsinki by Night, 1982.
FOTO: STEFAN BREMER Tidlös urbanism. Från serien Helsinki by Night, 1982.
 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Nytt liv kring Tjernobyls sjunde reaktor. Från serien Tjernobyl, 2018.
FOTO: STEFAN BREMER Nytt liv kring Tjernobyls sjunde reaktor. Från serien Tjernobyl, 2018.
 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? ■
Oskars födelse, 2002 av Stefan Bremer.
FOTO: STEFAN BREMER ■ Oskars födelse, 2002 av Stefan Bremer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland