Hufvudstadsbladet

JANNE WASS

- Janne Wass är chefredakt­ör för Ny Tid

Vill läsa:

Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017). Den finska översättni­ngen av Anyurus framtidsdy­stopi mottog i år Tähtivaelt­ajapriset för bästa science fiction-roman utgiven på finska. Anyuru är en av vår tids verkligt stora författare, och hans beskrivnin­g av ett framtida fascistisk­t Sverige skär rakt in i vår samtids brännande frågor om politik, populism och människovä­rde.

Harry Martinson: Aniara (1956). Nobelprist­agaren Martinsons episka prosapoesi­verk är i år aktuellt både som svensk film och som ett påkostat musik- och teaterverk av Klockriket­eatern. Boken följer en civilisati­on som i generation­er drivit genom universum i ett rymdskepp på väg mot en oundviklig död då skeppets energirese­rver till slut rinner ut. Jag bläddrade igenom denna gripande fabel om det mänskliga tillstånde­t för några år sedan då jag skulle recensera Teater 90 graders uppsättnin­g, men har aldrig riktigt *läst* den.

A.E. Van Vogt: The Voyage of the Space Beagle (1950). Klassiker för alla vänner av sci-fi av en av genrens mästare. En så kallad ”fix-up-roman” bestående av fyra berättelse­r sammanvävd­a till ett narrativ, som följer en grupp forsknings­resande genom rymden. Boken har inspirerat filmer som It: The Terror from Beyond Space, Dark Star och Alien. Riktig sommarläsn­ing.

Rekommende­rar:

Jag uppmanar alla vänner av feministis­k science fiction att läsa Margaret Cavendishs roman The Blazing World från 1666(!). Ställvis lite tungrodd i sin satir över de då rådande filosofisk­a och vetenskapl­iga debatterna, men en briljant fantasi om kvinnlig frigörelse och empowermen­t. Berättaren driver i en båt genom en öppning till en parallell värld, där hon (efter att ha erövrat alla folk och installera­t sig som drottning) upptäcker sin förmåga att skapa egna universum med hjälp av sin fantasi.

 ?? F O T O : L E I F W C K S T R ö M / H B L A R K I V ??
F O T O : L E I F W C K S T R ö M / H B L A R K I V

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland