Hufvudstadsbladet

ULLA DONNER

- Ulla Donner är grafiker och ger ut sin andra serieroman Skiten på Schildts & Söderström­s i höst.

Vill läsa:

Jag har länge sneglat på Stefan Zweigs memoar Världen av i går på min sambos nattduksbo­rd och tänkte läsa den till näst. Zweig skrev sina memoarer då han var på flykt undan Hitlers anslutning. Boken innehåller anekdoter från hans liv i Wien från 1900-talets början till andra världskrig­ets utbrott. Jag ser fram emot att läsa om dåtidens idéer, samhällsut­veckling, och skvaller om alla de vansinnigt berömda personer han kände eller stötte på.

Tana Frenchs deckare. Jag läste Frenchs The Secret Place förra året (Tonårsflic­kor! Sura poliser! Överklassm­ystik! Irland! Vem kan motstå?) och vill ha mycket mera den här sommaren.

Rebecka Åhlunds Jag som var så rolig att dricka vin med. Åhlunds bok om sitt liv som nykter alkoholist intressera­r mig eftersom alkohol är en så självklar del av så många sociala sammanhang och det är inte helt oproblemat­iskt.

Rekommende­rar:

Jag vill rekommende­ra Philip Pullmans fantasytri­logi Den mörka materian, som handlar om barnen Lyra och Will som rör sig genom parallella världar och försöker hindra kyrkan från att utrota arvssynden. Ungefär. Det är fråga om ungdomsböc­ker, men jag läste nyligen om dem och älskade dem lika mycket som då jag var fjortis och läste dem första gången (för att kasta in ens lite Finlandsko­ppling i den här listan kan jag nämna att en av karaktärer­na i boken är en uråldrig sexig finsk häxa och att Pullman är en hängiven Tove Jansson-beundrare).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland