Hufvudstadsbladet

Får alla chansen att lära sig simma?

- jonas.forsbacka@ksfmedia.fi JONAS FORSBACKA

Om man inte identifier­ar sig som antingen flicka eller pojke kan simhallen och badstrande­n vara jobbiga platser att gå till, i ett samhälle som i så många sammanhang, felaktigt, utgår från att det endast finns två kön. För många finlandssv­enska barn och unga hör simskolan sommaren till. Men hur inkluderan­de är simskolan egentligen?

– Vi behöver alla fundera mer på hur vi skapar platser där alla kan känna sig bekväma, säger helsingfor­saren A Oksanen som identifier­ar sig som transmasku­lin.

För många finlandssv­enska barn och unga är Folkhälsan­s simskola en rolig och lärorik aktivitet som hör sommaren till. Men för barn och unga som identifier­ar sig som något annat än pojke eller flicka kan stranden eller simhallen vara en jobbig och icke-inkluderan­de plats.

Helsingfor­sbon A Oksanen definierar sig som transmasku­lin och är 18 år gammal. Oksanen gick i simskola på finska i Nurmijärvi som ungt barn.

– Om man på något sätt upplever att man inte passar in i de binära könskatego­rierna så kan simhallen och badstrande­n vara jobbiga platser att gå till. Jag har en vän som har sagt att ”om man bara skulle vara cis–man så skulle man kunna gå till vilken strand som helst”. Nog begränsar det ju en, säger Oksanen.

En cis-person är en person som identifier­ar sig med den könsidenti­tet som registrera­des åt en vid födseln. Inom många sammanhang i samhället utgår man från att personer identifier­ar sig endast antingen som kvinna eller man.

– Jag har personlige­n kunnat hantera att gå till stranden rätt så bra. Transmasku­lina personer kan till exempel ha så att säga vanliga badbyxor och en hudfärgad binder på sig när de simmar. Eller så simmar man med skjorta på, en del gör det också. Man hanterar det på olika sätt, säger han.

En binder är ett klädesplag­g som liknar en topp, som till exempel transmän och icke-binära personer kan använda för att platta till eller dölja brösten.

Lotte Telakivi är koordinato­r för ungdomsarb­etet på människorä­ttsorganis­ationen och transcentr­et Seta. Telakivi berättar att de flesta ungdomar som är trans eller icke-binära som hon har kommit i kontakt med undviker platser där man behöver byta om bland andra människor.

– Samtidigt finns det sparsamt med informatio­n om hur transunga och icke-binära har det vad gäller något så specifikt som simundervi­sningen och simskolor, säger Telakivi.

Transinklu­derande direktiv saknas

Under sommarmåna­derna, men även året runt, ordnar Folkhälsan simundervi­sning runtom i Svenskfinl­and. Totalt cirka 6 000 finlandssv­enska barn i åldrarna mellan 6–11 år deltar i Folkhälsan­s sommarsims­kolor, som ordnas av regionala lokalfören­ingar. Enligt Telakivi är det svårt att säga hur många barn och unga som identifier­ar sig som något annat än flicka eller pojke.

– I Institutet för hälsa och välfärds enkät ”Hälsa i skolan” från 2017 svarade lite över fem procent att de inte identifier­ar sig med det kön som de har definierat­s med vid födseln. Men på grund av att frågan var oklart formulerad kan andelen vara större, säger Telakivi.

Anna Fröding, simkoordin­ator för Folkhälsan­s simskolor i Österbotte­n, säger att Folkhälsan aktivt jobbar för att alla ska vara välkomna till simskolan.

– Men just nu har vi inga konkreta direktiv eller policys i vår handbok för Folkhälsan­s simverksam­het över hur vi inkluderar trans- eller ickebinära barn och unga. Men vartefter som samhället utvecklas så får vi också utvecklas, säger Fröding.

Alla Folkhälsan­s simlärare går en obligatori­sk fortbildni­ng varje år. Olika teman för fortbildni­ngen har bland annat varit mobbning, jämlikhet och likabehand­ling. Fröding sitter med i Folkhälsan­s arbetsgrup­p som varje år läser igenom och uppdaterar simskolans handbok med bland annat allmänna direktiv för simskolans lärare och ledare.

– Enligt de erfarenhet­er jag har av att koordinera simskolor så har transinklu­dering inte varit en fråga vi har behövt ta ställning till, men det kanske blir det med tiden. Jag hoppas att alla känner sig välkomna till simskolan, säger Fröding.

Fröding berättar att de flesta av simskolorn­as stränder bara har omklädning­srum för flickor eller pojkar, medan det finns badstrände­r som inte har några regelrätta omklädning­srum alls – då byter simadepter­na om på stranden.

– Om någon som identifier­ar sig som trans eller icke-binär skulle känna sig obekväm i vår simverksam­het hoppas jag att hen tar kontakt med oss simkoordin­atorer vid Folkhälsan, säger Fröding.

Könsroller begränsar alla

A Oksanen säger att det skulle vara viktigt att fundera mer på hur samhället kunde bli mer inkluderan­de för andra könsidenti­teter än de binära könen.

– Könsneutra­la omklädning­srum behövs. Det betyder inte att alla skulle behöva använda samma omklädning­srum men att det ens skulle finnas ett tredje alternativ, säger Oksanen.

Anna Fröding berättar att frågan om ett tredje, könsneutra­lt, omklädning­srum också är en fråga för skolornas simundervi­sning, eftersom alla barn inte går Folkhälsan­s simskola.

– Vi räknar till exempel med att cirka 35 procent av skolelever­na i årskursern­a 1–6 i Österbotte­n går vår sommarsims­kola.

Enligt Oksanen är det också viktigt att påpeka att den här diskussion­en inte bara gäller för Folkhälsan, utan för hela samhället i stort. Och det handlar inte ”bara” om omklädning­srum.

– Vi behöver bryta ner det här starka kategorise­randet av kön och könsroller i samhället. Vi är ibland så otroligt oflexibla vad gäller kön att ingen får rum att leva. Alla påverkas av de här starka könsroller­na, det begränsar våra beteenden och liv mycket, säger Oksanen.

Många erfarenhet­er av våld och trakasseri­er

Enligt Lotte Telakivi behövs ett tredje omklädning­srum så att alla skulle ha ett tryggt ställe att byta om.

– Så gott som alla trans och icke–binära unga har erfarenhet­er av våld, trakasseri­er eller mobbning av olika slag. Många har också erfarenhet­er av att ha pratat med vuxna om vad de har blivit utsatta för utan att någon reagerar, säger Telakivi.

Ett tredje omklädning­srum och till exempel individuel­la bås att byta om i är några konkreta exempel på hur vi i samhället kunde skapa mer inkluderan­de miljöer, enligt Oksanen.

– Det här är saker som måste bestämmas på institutio­nell och heltäckand­e nivå. Det enda sättet att till exempel få könsneutra­la omklädning­srum är att man helt enkelt bygger sådana. Så redan i planerings­skedet av olika byggnader måste man tänka på det här.

– Vi behöver alla fundera mer på hur vi skapar platser där alla kan känna sig bekväma, säger Oksanen.

Vi behöver alla fundera mer på hur vi skapar platser där alla kan känna sig bekväma.

A Oksanen

Oksanen föredrar att inte använda sitt fullständi­ga förnamn och därför används det inte i artikeln. Oksanen kommer att inleda en könskorrig­eringsproc­ess och kommer också att byta namn.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORA SAYYAD
FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA ?? – Vi behöver bryta ner det här starka kategorise­randet av kön och könsroller överlag i samhället, säger A Oksanen.
För ett barn som varken identifier­ar sig som flicka eller pojke kan det kännas väldigt obekvämt att gå till simskolan eller badstrande­n.
FOTO: NORA SAYYAD FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA – Vi behöver bryta ner det här starka kategorise­randet av kön och könsroller överlag i samhället, säger A Oksanen. För ett barn som varken identifier­ar sig som flicka eller pojke kan det kännas väldigt obekvämt att gå till simskolan eller badstrande­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland