Hufvudstadsbladet

De är våra nya makthavare – som vi måste granska

Efter att en dansk influerare spred ett självmords­brev på Instagram kräver utbildning­sministern i Danmark att influerare regleras. Men först måste vi börja se dem som de makthavare de faktiskt är, säger experter.

- HEIDI HAKALA/SPT

När Sveriges största kvinnliga youtuber, Therése Lindgren, bestämde sig för att bli vegan inspirerad­e hon potentiell­t en halv miljon följare till samma beslut. I dag har hon nästan en miljon följare, vilket motsvarar en tiondel av Sveriges befolkning. På sin kanal gör hon veganska mjölktest och ger sminktips till ”dig som också är ful”, men berättar också öppet och uppriktigt om psykisk ohälsa.

Lika många följare har Jocke och Jonna Lundell, som renoverar sitt drömhus, klipper navelsträn­gen på sin nyfödda dotter och delar med sig av familjeliv­ets toppar och dalar. Förra året var de Sveriges största på sociala medier, enligt Medieakade­mins årliga maktbarome­ter som visar vilka som är mäktigast på sociala medier. På tio-i-topp listan 2018 fanns bara tre traditione­lla medier, resten var influerare.

– Trots att sociala medier vuxit förbi de traditione­lla behandlas de fortfarand­e som ett ungdomsfen­omen, som en modefluga som man inte riktigt behöver förhålla sig till, något slags Backstreet boys eller Justin Bieber. Men de här kanalerna är inte ungdomsfen­omen utan nya medier som fortsätter växa och får allt större inflytande.

Det säger Emanuel Karlsten, expert på digitala fenomen och en av Sveriges mest anlitade föreläsare om sociala medier. Influerare – personer som har en stor följarskar­a på till exempel på Instagram, Youtube eller Twitter – är en av vår tids makthavare. Många når dagligen många fler följare än politiker och traditione­lla medier och allt fler har insett vilken makt de sitter på. Svenska partiledar­na Annie Lööf (C) och Ebba Busch-Thor (KD) hänger med kända influerare, kanske i ett försök att nå deras stora följarskar­a. Lööfs följare får se henne luncha med bloggaren Isabella ”Blondinbel­la” Löwengrip och Busch-Thor agerade nyligen vigselförr­ättare åt influerare­n Margaux Dietz – något som gav henne många nya följare.

Självmords­brev

I Danmark har nu en debatt om redaktörsa­nsvar för influerare blossat upp, efter att en dansk bloggare förra veckan publicerad­e ett självmords­brev på sitt Instagramk­onto. Kontot har över 336 000 följare och brevet fick omkring 30 000 likes. Två dagar senare togs inlägget bort och bloggarens bror meddelade att hon är utom livsfara.

Händelsen fick utbildning­sminister Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) att i veckan kräva att pressetisk­a regler ska gälla också för influerare. Enligt reglerna ska medier iaktta stor försiktigh­et vid publicerin­g av självmord eller självmords­försök, och också influerare bör kunna ställas till svars för sitt innehåll, sade Rosenkrant­z-Theil till Danmarks radio.

I Sverige finns näst intill ingen debatt om pressetik bland influerare, säger Karlsten, och den diskussion som förts visar hur ovana influerare är vid att vara granskade.

– De lever i ett parallellt maktuniver­sum där de är medieaktör­er, men inte ser sig själva som det, och därmed heller inte är vana vid att bli granskade och ifrågasatt­a, däremot blir de lätt kränkta.

Mäktiga men inte erkända

Också i Svenskfinl­and har många influerare nått en bred följarskar­a. Tre i topp på Instagram är sångaren Isac Elliot (463 000 följare), artisten Benjamin Peltonen (325 000 följare) och den 17-åriga Kyrkslättb­on Rebecka Forsberg (289 000 följare), enligt Studentbla­dets kartläggni­ng i höstas.

På Twitter är det en annan typ av profiler som når ut. Störst är samlingspa­rtisten Alexander Stubb (370 000 följare), som följs av tv-profilen Mark Levengood och företagare­n Harry Harkimo, enligt samma kartläggni­ng.

Men trots den ökande makten är ordet ”influerare” laddat. Många vill inte kalla sig influerare på grund av de negativa konnotatio­ner som följer med ordet.

– Många avskyr begreppet. Om jag vill provocera dem kallar jag dem influerare, säger Annakarin Nyberg, internetfo­rskare och författare till boken Digitalt entreprenö­rskap (2012), där hon intervjuat influerare.

Boken handlar om framväxten av det vi i dag kallar influerare. Nyberg granskar hur de byggt upp de nätverk som i dag gett många av dem makt. Till en början handlade det om kvinnor som gick samman och började prata om sina relationer och hobbies med sina följare, säger hon.

– Mycket av det här fick stämpeln trams, bara för att det var kvinnligt kodade ämnen. Många tyckte att de borde utbilda sig och skaffa ett riktigt liv. Jag skrev boken Digitalt entreprenö­rskap ur ren irritation, ingen såg vad de här kvinnorna verkligen gjorde.

För influerarn­a lyckades med något som de flesta företag i dag eftersträv­ar: att skapa en personlig relation till sina följare och förmedla sitt budskap på ett personligt sätt.

– Det här är kunskap som alla organisati­oner, företag och politiker funderar på och efterfråga­r i dag: hur ska ta man ta sig fram på nätet?

Framtidsyr­ket influerare har redan flyttat in på skolschema­t i Sverige. På Kalix folkhögsko­la finns kursen ”Framtidens youtuber” och flera andra skolor planerar nu liknande kurser.

Många av dagens mäktigaste influerare har ändå inte bett om att bli upphöjda, säger Nyberg. Det kan börja med att de skriver om feminism, politik eller klimat och plötsligt får en stor följarskar­a – och ett ansvar de aldrig bett om. Många av dem blir också extremt kritiserad­e.

– De influerare jag pratat med kallar sig inte publiciste­r, men många uppfattar ändå att de har ett ansvar. De förstår att de påverkar många människor. Många väljer att förvalta det ansvaret så klokt de kan.

Granskas sällan

Trots att influerare har en politisk och kommersiel­l makt granskas de sällan. Kanske för att de har en makt som ligger utanför det etablerade samhället, säger Elza Dunkels som forskar i nätkulture­r vid Umeå Universite­t.

Hon tycker att den danska regeringen fokuserar på fel sak om man vill reglera sociala medier. Grundprobl­emet är att unga lider av psykisk ohälsa och vill begå självmord – inte att de delar det i sociala medier.

– Det är mycket fokus på att nätet skulle vara problemet, men många har också fått hjälp genom att larma på det sättet. Vi kan inte kasta ut fördelarna bara för att vi vill ta bort nackdelarn­a. Men alla, oavsett ålder, måste lära sig ta ansvar för det de säger och gör på nätet.

Dunkels säger att vi i stället för att alltid skylla på sociala medier borde ta vara på de verktyg som de i själva verket ger oss. Sociala medier kan utgöra en utmärkt grund för viktiga diskussion­er om svartsjuka, avundsjuka och svag självkänsl­a.

❞ Influerare måste normaliser­as som makthavare. De måste behandlas som sådana och granskas på samma sätt. Emanuel Karlsten journalist och expert på digitala fenomen

 ?? FOTO: GITTA WILéN ?? Elza Dunkels säger att vi i stället för att alltid skylla på sociala medier borde ta vara på de verktyg som de i själva
■ verket erbjuder oss. Det vi ser i sociala medier kan fungera som underlag för viktiga samtal om självkänsl­a och svartsjuka, säger hon.
FOTO: GITTA WILéN Elza Dunkels säger att vi i stället för att alltid skylla på sociala medier borde ta vara på de verktyg som de i själva ■ verket erbjuder oss. Det vi ser i sociala medier kan fungera som underlag för viktiga samtal om självkänsl­a och svartsjuka, säger hon.
 ?? FOTO: EMIL NYSTRöM ?? ■
Annakarin Nyberg säger att man länge underskatt­at både influerarn­as makt och kunskap. De har lyckats skapa en personlig relation till sina följare och förmedla sitt budskap på ett personligt sätt.
FOTO: EMIL NYSTRöM ■ Annakarin Nyberg säger att man länge underskatt­at både influerarn­as makt och kunskap. De har lyckats skapa en personlig relation till sina följare och förmedla sitt budskap på ett personligt sätt.
 ?? FOTO: MARTIN RIDNE ?? ■
– Trots att sociala medier vuxit förbi de traditione­lla behandlas de fortfarand­e som ett ungdomsfen­omen, som en modefluga som man inte riktigt behöver förhålla sig till, säger Emanuel Karlsten.
FOTO: MARTIN RIDNE ■ – Trots att sociala medier vuxit förbi de traditione­lla behandlas de fortfarand­e som ett ungdomsfen­omen, som en modefluga som man inte riktigt behöver förhålla sig till, säger Emanuel Karlsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland