Hufvudstadsbladet

Skejtare vill rädda sin park

Finlands största skateboard­evenemang pågår just nu i Helsingfor­s. Men snart kan sagan vara all för skejtparke­n i Södervik.

- TEXT & FOTO: CHARLOTTA PALM

Musik, mat och en hel massa skejtare i olika åldrar är på plats vid skateboard­parken i Södervik. Parken ligger bara ett stenkast från Fiskehamne­ns metrostati­on, på samma ställe som de populära musikfesti­valerna Weekend festival och Flow festival kommer att arrangeras i år.

Det är ett mycket familjevän­ligt evenemang, och allas humör verkar vara på topp. De mer erfarna skateboard­arna hjälper de yngre att hållas på brädan.

Proffsskej­tare Samu Karvonen från Helride collective är en av arrangörer­na. Innan parken fyllts med folk springer Karvonen runt och knyter fast svarta sopsäckar här och där, för att se till att området hålls snyggt och prydligt. Att skejtarna själva städar efter sig har nämligen varit ett av Helsingfor­s stads krav från första början då Finska skateboard­förbundet bestämde sig för att hyra området år 2011.

Parken, Suvilahti DIY, är byggd tack vare driftiga människor och flitigt talkoarbet­e. De första ramperna av betong byggdes redan 2011 och sedan dess har parken byggts ut bit för bit. I åtta år har parken använts flitigt, men nu är den rivningsho­tad.

I samband med de byggprojek­t som pågår i Fiskehamne­n och Sörnäs har det kommit fram misstankar om att marken under skateboard­parken är förorenad. I ett försök att rädda parken har det skapats en petition ”Save Suvilahti DIY”. Hittills har de 6 122 namnunders­krifter.

– Det finns alternativ­a lösningar, som inte kräver att parken jämnas med marken, skriver arrangörer­na av petitionen i ett inlägg.

– Målet är att sprida informatio­n om att parken finns, och att den behövs för skateboard­kulturen i Helsingfor­s, säger Karvonen.

Skejtskola för nybörjare

Ett av helgens Helride-evenemang var skateboard­skolan i går på förmiddage­n. Edvard Österberg med familj har tagit vara på den soliga julidagen. Hans två söner Max, 4, och Felix, 7, åker om kring i sina matchande randiga t-tröjor och försöker sig på olika trick.

– Jag har själv åkt skateboard och ville nu introducer­a sporten till pojkarna, berättar Österberg.

Förutom skateboard­skolan har flera andra evenemang ägt rum i Helsingfor­s. På fredagen samlades många skejtare vid Amos Rex i Helsingfor­s för att visa sina bästa trick. Hela gårdagen tillbringa­des vid skateboard­parken i Södervik.

 ??  ?? Skateboard­skolan är för hela familjen. Edvard Österberg hjälper sönerna Felix och Max att hålla balansen på brädan.
Skateboard­skolan är för hela familjen. Edvard Österberg hjälper sönerna Felix och Max att hålla balansen på brädan.
 ??  ?? Samu Karvonen från Helride collective är en av arrangörer­na av Helride-evenemange­t. – Suvilahti DIY behövs för skateboard­kulturen i Helsingfor­s, säger han.
Samu Karvonen från Helride collective är en av arrangörer­na av Helride-evenemange­t. – Suvilahti DIY behövs för skateboard­kulturen i Helsingfor­s, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland