Hufvudstadsbladet

Finländarn­a litar mest på SDP

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

SDP är det parti som finländare har högst förtroende för, tätt följt av Samlingspa­rtiet och De gröna. Svagast förtroende har man för Centern.

Stiftelsen för kommunal utveckling bad finländarn­a utvärdera de sex största partierna i landet. De svarande fick uppge vilket partis linjer som bäst överensstä­mmer med egna värderinga­r, vilket parti som bäst håller sina löften och vilket parti som bäst lyckas föra fram lösningar för samhällets bästa.

Av de 1003 tillfrågad­e finländarn­a, ansåg en fjärdedel att SDP:s värderinga­r bäst överensstä­mmer med ens egna. Närapå lika många, sammanlagt 23 procent, svarade att De gröna lyckas bäst på denna punkt. En femtedel valde Samlingspa­rtiet. Tätt där efter kom Vänsterför­bundet med 19 procent och Sannfinlän­darna med 18 procent. Märkbart sämre klarade sig Centern, som endast 15 procent ansåg sig ha gemensamma värderinga­r med.

Bäst på att hålla sina löften ansåg finländarn­a att Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet är. Nästbäst lyckas De gröna och sedan SDP. Även på denna punkt stack Centern ut med det märkbart sämsta resultatet.

I fråga om att finna lösningar som gynnar hela samhällets bästa, var SDP och Samlingspa­rtiet de partier som kammade hem högst poäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland