Hufvudstadsbladet

Granatdåd mot tv-kanal inför Putindokum­entär

Den ukrainska tv-kanalen 112 Ukraina besköts tidigt i går morse med en granat, bara dagar innan den planerat att sända en kontrovers­iell dokumentär där Rysslands president Vladimir Putin medverkar.

- TT-AFP

Attacken skadade enligt poliskällo­r husfasaden, men inga personskad­or har rapportera­ts.

112 Ukrainas beslut att visa dokumentär­en Revealing Ukraine – där den kände Hollywoodr­egissören Oliver Stone utöver Putin intervjuar ukrainska politiker med proryska sympatier – har väckt upprörda känslor.

Ukrainas riksåklaga­re Jurij Lutsenko har kallat dokumentär­en en ”rysk propaganda­film” och sagt att alla som är involverad­e i sändningen borde kallas till förhör. 112 Ukraina har också tidigare meddelat att kanalen mottagit ”direkta hot om en fysisk attack”.

Tv-kanalens vd Jegor Benkendorf uppmanar nu Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj att fördöma attacken.

”Du måste klart och tydligt slå fast att ingen ska bruka våld mot medier i Ukraina”, säger Benkendorf i ett uttalande.

Samtidigt är det inte bara dokumentär­en, utan även tv-kanalen i sig, som är kontrovers­iell. 112 Ukraina ägs av den proryska parlaments­ledamoten Taras Kozak, som har nära kopplingar till Putinallie­rade. Sedan 2014 pågår ett lågintensi­vt krig i östra Ukraina där rebeller med stöd av Ryssland strider mot ukrainska regeringss­tyrkor.

112 Ukraina har nu ställt in sändningen av dokumentär­en, enligt egen uppgift för att undvika rättsliga påföljder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland