Hufvudstadsbladet

Polisen tog till pepparspre­j mot demonstran­ter

Tusentals demonstran­ter protestera­de mot kinesiska handlare i Hongkong .

- TT-AFP-REUTERS

Demonstran­ter har samlats i Hongkong för att protestera mot näringsidk­are från Fastlandsk­ina.

I staden Sheung Shui, som ligger nära gränsen, kan handlare från fastlandet köpa tullfria varor som sedan säljs i Kina. Bland de tullfria varorna finns bland annat apoteksvar­or och kosmetika, som handlare köper in i stora mängder.

Detta skapar missnöje bland stadens invånare och i Hongkong, där man anser att handlarna på det sättet slipper undan skatter, samtidigt som de driver på inflatione­n och får bostadspri­serna i Sheung Shui att öka kraftigt.

– Det är väldigt tråkigt. Hyrorna har blivit högre. De andra mindre butikerna och restaurang­erna kan inte överleva. Hela regionen har blivit en plats för dem som sysslar med parallellh­andel, i stället för lokalinvån­arna, säger en demonstran­t.

I går bommade många av Sheung Shuis affärer på bottenplan igen då gatorna fylldes av tusentals demonstran­ter.

Protestern­a var inlednings­vis lugna, men efter att människor börjat skrika och tumult utbrutit satte polisen in pepparspre­j och använde batonger mot demonstran­terna. De svarade i sin tur med att kasta paraplyer och skyddshjäl­mar mot polisen.

Pågått i veckor

Protestern­a i Hongkong har pågått under flera veckor och riktades inlednings­vis mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottsling­ar till Kina.

Lagförslag­et har dragits tillbaka, men protestern­a har fortsatt och kraven från demonstran­terna har blivit fler.

Under veckorna som gått har flera demonstrat­ioner slutat i våldsamma sammandrab­bningar mellan poliser och demonstran­ter och polisen har bland annat använt gummikulor och tårgas. Men det har också genomförts flera fredliga demonstrat­ioner.

 ?? FOTO: KIN CHEUNG/AP ?? En polis går till attack mot demonstran­ter i Hongkong under gårdagens protester.
FOTO: KIN CHEUNG/AP En polis går till attack mot demonstran­ter i Hongkong under gårdagens protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland