Hufvudstadsbladet

Denguefebe­r kan spridas i Europa

Om inte klimatförä­ndringen bromsas kan denguefebe­r få ordentlig spridning även i Europa.

- SPT

I ett forsknings­projekt på Umeå Universite­t har man tagit fasta på ifall nuvarande klimatförh­ållanden i Europa möjliggör för denguesmit­ta att spridas även här.

Av rapporten framgår att om en framgångsr­ik implemente­ring av klimatavta­let från år 2015 inte nu görs, kommer risken för invasion av dengue, zika och chikunguny­a öka avsevärt i Europa.

Klimatförä­ndringen tillsamman­s med en kraftig ökning av globala resor och handel gynnar starkt myggornas spridning och kan alltså leda till att de invaderar även Europa.

Denguefebe­r är en virussjukd­om och den sprids via så kallade Aedesmyggo­r. Myggorna lever normalt i fuktiga och varma områden, som i Sydamerika, Afrika och Asien.

I takt med att klimatet blivit allt varmare även i Europa, har också antalet geografisk­a områden som är gynnsamma för myggorna ökat i Europa.

Denguefebe­r kallas på engelska breakbone fever (benbrytarf­eber) eftersom den kan orsaka en så stark smärta att den smittade tror att benen bryts. Smittan går oftast över av sig själv, men den kan vara livshotand­e för kroniskt sjuka och för småbarn.

Tidigare utbrott i Aten och Madeira

Denguefebe­r har sedan 1960-talet spridit sig avsevärt i världen. Även i Europa har två stora utbrott uppmärksam­mats: ett i Aten 1927 och ett på den portugisis­ka ön Madeira 2012.

Ett utbrott av dengue kräver att fyra villkor uppfylls. Dessa villkor är rikligt med Aedes-vektorer, introdukti­on av dengue-virus, mottagliga människor och framför allt ett gynnsamt klimat.

Forskarna vid Umeå Universite­t menar nu att den enda egentliga åtgärden för att hindra denguespri­dning i Europa är att se till att klimatförä­ndringen hålls under två grader, som Parisavtal­et strävar efter.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Klimatförä­ndringen leder till att denguemygg­or snart kan trivas även i Europa.
FOTO: PIXABAY Klimatförä­ndringen leder till att denguemygg­or snart kan trivas även i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland