Hufvudstadsbladet

Ta hem ISIS-familjerna

- GUSTAV TALLQVIST Söderkulla

KRIG Under det spanska inbördeskr­iget reste republikan­ernas sympatisör­er från många länder till Spanien för att delta i kampen mot diktatorn Franco. En av dem var Ernest Hemingway som skrev boken ”Klockan klämtar för dig”. I våra krig har sympatisör­er från andra länder ställt upp som frivilliga, ett fenomen som setts i många krig. Hemingway och de frivilliga hade och kommer att ha vår beundran.

Nu har vi huvudbry med folk som rest till Syrien för att hjälpa terroriste­rna i ISIS i deras ”fattigmans­krig”, ett uppenbart olagligt krig. Hur skall vi straffa dem som förbrytare, så att de aldrig mera själva begår eller lockar andra att begå liknande brott och terrordåd? Vi föreställe­r oss att en tydlig gräns, ett vattentätt skott skiljer lagliga krig från olagliga krig – en dessvärre naiv och romantisk bild.

Det tråkiga är nämligen att krigets teori skiljer sig från dess praktik. I många, kanske i alla såkallade lagliga krig förekommer uppenbart olagliga inslag, som endast undantagsv­is eller långt i efterhand återberätt­as. Regeln är att de som deltagit eller bevittnat såkallade brott mot mänsklighe­ten, förföljs av plågsamma minnesbild­er, mardrömmar, kanske rentav psykisk ohälsa för återstoden av livet. Det är tyvärr sannolikt att alla krig i alla tider innehållit brott mot mänsklighe­ten.

Det vattentäta skott som vi föreställe­r oss mellan lagliga och olagliga krig är endast teoretiskt, i praktiken obefintlig­t. Därför tvivlar jag att vi skulle kunna lösa dilemmat kring ISIS-krigarna på juridisk väg. Kunde vi i stället se det som ett terapeutis­kt problem? Hur minimera skadan? Hur skall man behandla medborgare som har en galen politisk uppfattnin­g, en galen tro? Hur skall vi handla för att deras galenskap inte skall radikalise­ras eller spridas? Ur kriminolog­isk och social synpunkt förefaller det sig finnas långt flera möjliga handlingsv­ägar.

❞ I många, kanske i alla såkallade lagliga krig förekommer uppenbart olagliga inslag, som endast undantagsv­is eller långt i efterhand återberätt­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland