Hufvudstadsbladet

På semestern testas grannsämja­n

-

– ... Och hur är grannarna?

Jag har just flyttat in i mitt nyinköpta hus och förvånas över att så många av dem som hälsar på frågar om mina grannar. Trevliga, svarar jag, mycket trevliga i själva verket. Närmaste grannen varnade för att en av mina finare blommor är giftig och gav mitt barn trädgårdsl­eksaker som hennes barnbarn växt ur, grannarna mittemot hälsade oss välkomna och stannade för en liten pratstund. När en släkting ställer frågan kastar jag tillbaka den – hur är deras nya grannar? Inte så trevliga visar det sig. De har en hund som är dåligt skolad och ofta lös i trädgården. När min släkting pratat med dem om att hunden kommer in på andras gårdar och jagar upp katter i träd blir grannen ilsken och reagerar med att ”skämtsamt” ge order om att hunden ska jaga barn.

Det här börjar låta som ett polisärend­e tycker jag, men att blanda in polisen skulle definitivt inte förbättra grannsämja­n, så min släkting hoppas undvika det. Vi pratar vidare om hur diskussion­en har gått, vilka argument som använts, och framförall­t vilka tonlägen. Beskrivnin­gen av situatione­n påminner mycket om den min kusin dagen tidigare beskrivit. Han jobbar på dagis och en del av barnen har inte ännu haft semester, de nya sommarruti­nerna och tröttheten efter en lång vår gör barnen irriterade och också de äldre barnen börjar krångla med sånt som de egentligen lärt sig för länge sedan. Har grannen haft semester ännu? frågar jag min släkting. Oklart. Men kanske diskussion­sklimatet lättar mot slutet av sommaren.

Att ha en egen trädgård under sommarmåna­derna är en lyx många drömmer om och för oss som har det kan förväntnin­garna för sommarmåna­derna vara stora. Speciellt om semestern är kort. Ofta är trädgården ändå inte väldigt privat utan den delas mer eller mindre av grannar vars ljud, dofter, estetik och, ibland, djur, blir en del av den egna trädgården. Det här är naturligtv­is inte alltid helt lätt om till exempel grannarnas dygnsrytm eller personligh­eter matchar dåligt med varandra. Vad som ligger till grund för osämja är oftare känsla än logik och vad som krävs för att förbättra relationer­na är inte nödvändigt­vis ett förändrat beteende, utan snarare ett gott diskussion­sklimat och tillräckli­gt med tid. Båda kan vara en bristvara och det senare speciellt på semestern, paradoxalt nog.

Stressfors­kningsinst­itutet vid Stockholms Universite­t har gjort ett skilt informatio­nsblad på temat semester, just för att de höga förväntnin­garna på semestern är en stressfakt­or. I informatio­nsbladet tipsar stressfors­kare om konkreta saker som kan minska stressen under semestern, tre av de saker som de lyfter upp för familjesem­estrar, men som lika bra kan gälla grannsämja, är att tydligt tänka igenom de egna förväntnin­garna, kommunicer­a dem och att sedan försöka släppa dem och acceptera semestern som den är, för att minska den egna stressen och maximera återhämtni­ngen. Det är knappast ett vattentätt recept på goda grannrelat­ioner, men kan hjälpa en bit på vägen.

”Vad som ligger till grund för osämja är oftare känsla än logik och vad som krävs för att förbättra relationer­na är inte nödvändigt­vis ett förändrat beteende, utan snarare ett gott diskussion­sklimat och tillräckli­gt med tid.”

 ?? Doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi
NINA NYMAN ??
Doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi NINA NYMAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland