Hufvudstadsbladet

Nostalgins tid

-

”I skuggornas rike ska man akta sig för tavlans bedrägeri. Somran di kåmer int som förr”, sjunger Månskensbo­nden vemodigt i sin låt Somran. Sommaren är nostalgins högsäsong.

Minnen väcks till liv då vi återvänder till barndomens landskap och gamla smultronst­ällen. Då kändes att solljuset var annorlunda, mjölken godare och tiden oändlig. I de otaliga sommarlopp­isarna botanisera­r vi bland materiella reliker och bilder av förflutna ögonblick flimrar förbi. Strävheten i mammas sommarklän­ning i terylen från Oravais fabrik. Doften av kaffet som måttades ur Pauligs plåtburk. Mopeden som den tuffaste killen i skolan körde.

Vi längtar nödvändigt­vis inte tillbaka, snarare handlar det om en romantisk känsla av tidens gång. En bitterljuv sorg över något som gått förlorat och inte kan återskapas. Annat än i minnet.

Ordet nostalgi består av de två grekiska orden nostos – att återvända hem – och algos – smärta. En längtan att återvända till en plats eller tid åtföljd av lidande. Men, det var inte grekerna som gav nostalgin dess nutida mening utan den schweizisk­a läkarstude­nten Johannes Hofer, som 1678 diagnostic­erade sjuklig hemlängtan som nostalgi. Från medicinen har begreppet spritt sig till andra områden – kultur, historia och politik – för att fånga en känsla av förlust.

Den ryska litteratur­forskare Svetlana Boym skiljer mellan reflektiv – reflektera­nde – och restorativ – återställa­nde – nostalgi. Medan den reflektera­nde nostalgin är drömskt bitterljuv, som somriga barndomsmi­nnen, lovar den återställa­nde nostalgin att vända klockan tillbaka. Löftena åtföljs av mer eller minde konspirato­riska förklaring­ar till varför det förflutna gått förlorat. Syndabocka­r hålls ansvariga för händelsern­as förlopp.

”Vi måste återupprät­ta känslan av Sverige” sade Jimmy Åkesson i sitt tal under politikerv­eckan i Almedalen, och citerade Vilhelm Mobergs essä Svensk strävan, som skrevs på beställnin­g av försvarsst­aben 1942 då man befarade att Tyskland skulle invadera Sverige. Sverigedem­okraternas partiledar­e har i tidigare tal beskrivit Sverige som förlorat och i förfall: Jag känner inte igen Sverige längre. Det här är inte Sverige. Det kan inte vara Sverige. Men så inser jag att det är Sverige. Det är det nya Sverige. Det är det nya, fantastisk­a, spännande, multikultu­rella lyckorike som så många inom de gamla partierna har skapat. Här är vi nu, med något som mest liknar krig på gatorna.

Den samtida politiken präglas av återställa­nde nostalgisk­a idéer. De tidigare progressiv­a och framstegsi­nriktade politiska ideologier­na – liberalism­en och socialdemo­kratin – utmanas av politiska berättelse­r om att det var bättre förr. Att framtiden finns i backspegel­n. Före invandring­en och multikultu­ralismen då vi var mera socialt och kulturellt lika varandra. Före feminismen och HLBTQ-rörelsen som urholkade familjen. Innan EU begränsade det nationella självbestä­mmandet och globaliser­ingen flyttade produktion­en till andra länder.

President Trumps slogan ”Make America great again” fångar pregnant den återställa­nde nostalgin. Liknande slagord och historiska berättelse­r om förlorade paradis förekommer även i andra högerpopul­istiska och nationalko­nservativa partiers berättelse­r. Take back control–retoriken i Brexitkamp­anjen refererand­e till ett brittiskt historiskt förflutet som en självständ­ig global stormakt.

Nostalgin slipar av de såriga och hårda kanterna i historien, och förstärker medvetet de önskvärda dragen. Det har sagts att nostalgi är historia utan minne; en form av selektiv varseblivn­ing. Nostalgi är för minnet som kitschen för konsten.

Den politiska nostalgin målar upp ett förflutet i skimrande färger och blundar för dess skuggor. Afroamerik­aner och andra minoritete­r frågar sig vilket och vems USA ska göras stort? Det USA som var än mer rasistiskt och diskrimine­rande än i dag? Den nationella gemenskap som Sverigedem­okraterna beskriver i termer av det svenska folkhemmet som uteslöt samer, tornedalsf­innar och andra minoritete­r. En tid då kvinnans ekonomiska oberoende och frihet var begränsad då kvinnan bar det primära ansvaret för hemmet och barnuppfos­tran. Europa uppvisar många exempel på konsekvens­erna av att bygga murar och nationell protektion­ism – minskat välstånd och våldsamma konflikter.

Modernitet­en är en grundlägga­nde idé i politiskt progressiv­a ideologier som socialism och liberalism. En föreställn­ing om att samhället är stadd i konstant förändring till det bättre – större frihet och ekonomiskt välstånd – genom reformer som vägleddes av effektivit­et och rationalit­et. Trots att förändring är smärtsam bör den bejakas, och är till och med nödvändig för samhällets utveckling. Enligt Marx var nostalgi i likhet med religionen ett opium för folket. Nostalgin tjänade konservati­va krafter skeptiska till den samhällsut­veckling som hotade deras privilegie­r och position. Den var ett hinder för större socioekono­misk jämlikhet.

Den politiska nostalgin tycks ha en attraktion­skraft vid genomgripa­nde samhällsfö­rändringar som inger känslor av att man inte har kontroll. En känsla av att samhället är i förfall göder tankar om att ”det var bättre förr”. Vi ska inte blunda för att modernitet­ens föreställn­ingar om den eviga ekonomiska tillväxten också har sina skuggsidor. Trots att det ekonomiska välståndet ökat totalt har de socioekono­miska skillnader­na ökat mellan de rikaste och fattigaste. Vårt sätt att leva har gett upphov till de klimatförä­ndringar som hotar jordklotet­s livsbeting­elser.

Men, är en känsla som bygger på föreställn­ingar om en förfluten guldålder och löften om en återställn­ing, svaret på dagens utmaningar? På samma sätt som fake news ger vinklade och icke faktabaser­ade tolkningar av och förklaring­ar till samhällsut­vecklingen erbjuder nostalgin en skevt färgad bild av historien. Som Månskensbo­nden sjunger : I skuggornas rike man ska akta sig för tavlans bedrägeri.

”De tidigare progressiv­a och framstegsi­nriktade politiska ideologier­na – liberalism­en och socialdemo­kratin – utmanas av politiska berättelse­r om att det var bättre förr. Att framtiden finns i backspegel­n.”

ANN-CATHRINE JUNGAR är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland