Hufvudstadsbladet

Lehikoinen skrällklar i EM

De blåvita damerna presterade starkt i U23-EM i går och jagar medalj under den avslutande dagen.

- HBL

På damernas 400 meter häck i U23EM i Gävle klarade sig Viivi Lehikoinen till final med ett suveränt lopp. HIFK-löparen kom femma i sitt heat och satte nytt finskt årsbästa med tiden 58,02 – en förbättrin­g på en halv sekund. Utöver rekordet räckte tiden också till finalplats via tidsjämför­else.

– Det var ett tufft heat och man måste köra hårt. I slutet kändes häcken som motstånd, kommentera­r Lehikoinen i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

– Jag är inte så nöjd med tiden, men nog med finalplats­en.

I dagens finallopp har Lehikoinen möjlighet att fortsätta sin medaljseri­e – hon är redan medaljör från U17- och U19-EM.

– Finalen är ett kämparlopp. Varje deltagare har redan gjort två tuffa lopp och de känns i kroppen. Vad som helst kan ske, bäddar Lehikoinen.

Också Taika Koilahti klarade sig till final. Läget i längdkvale­t såg prekärt ut ännu inför Koilahtis sista försök, men finländare­n klarade av pressen och hoppade 624, vilket lyfte henne till sexa. Efter det kom ännu beskedet om att Koilahtis andra hopp, som flaggats som övertramp, godkänts i efterskott. Därmed förbättrad­es resultatet till 648 och Koilahti går in i dagens final från tredjeplat­s.

– Det syntes ingenting i vaxet och flaggmanne­n var av åsikten att det är godkänt, men sen kom grenledare­n fram och skrek att han inte kan lyfta vita flaggan. Vi var båda att ’öö, okej’, förklarar Koilahti till Yle Sporten om sitt andra hopp som först inte godkändes.

I damernas spjutfinal blir den blåvita representa­nten Elina Kinnunen, som slutade fyra i sin kvalgrupp, sexa totalt. Kinnunens bästa kast landade på 53,43 meter. För finalplats krävdes ett kast över 50,88 meter.

Junnila i medaljstri­d

Ella Junnila, som lidit av skada i baklåret, hade en utmanande inledning på gårkvällen­s höjdfinal. Finländare­n har varit tvungen att hoppa med halv ansats på grund av skadan och klarade höjden 180 först på sitt tredje försök. Junnila gick in i finalen som statistikt­rea med sitt rekordhopp, 195, från förra veckan.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN / LEHTIKUVA ?? Vad som helst kan ske i en EMfinal, menar Viivi Lehikoinen.
FOTO: TOMMI ANTTONEN / LEHTIKUVA Vad som helst kan ske i en EMfinal, menar Viivi Lehikoinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland