Hufvudstadsbladet

Bomber eller babylådor?

- Feature@hbl.fi

– Där, utbrister någon. Alla vänder sig bort från monumentet där Abraham Lincoln sitter med allvarlig blick och vakar över nationen. Händer pekar i stället mot Washington­obelisken i andra ändan av parken och de små prickar som nätt och jämnt går att identifier­a mot en molnbekläd­d himmel.

Jublet stiger när prickarna blir större och så småningom går att identifier­a. Det är kustbevakn­ingens helikoptra­r som surrar sakta över oss medan presidente­n från talarstole­n samtidigt skildrar historier om kustbevaka­rnas hjältemodi­ga insatser för nationens trygghet.

Den följande överflygni­ngen görs av mer hotfulla plan. Det går undan när ett B-2-bombplan, eskorterat av två jaktplan, sveper över oss fortare än det dova mullret från motorerna kan följa med. B-2- bombaren ser ut som en triangulär futuristis­k fluga på himlen. Priset på ett plan rör sig kring två miljarder dollar. Det har en vingbredd på 50 meter och kan bära 80 konvention­ella bomber som väger 230 kg var, alternativ­t 18 atombomber som var och en väger över ett ton. Planet är specialbyg­gt för att inte upptäckas av radar.

När dödsmaskin­en försvinner i horisonten ljuder The Cults sång ”Peace Dog” i mitt huvud, framför allt dess refräng som uppmanar det klassiska amerikansk­a B-52 bombplanet att ”släppa ner sin kärlek över oss”. Det berömda fotografie­t av napalmflic­kan i Vietnam sveper över min näthinna.

Jag rycks tillbaka till verklighet­en av de taktfasta ropen USA – USA – USA som nu skallar runtomkrin­g mig. Folkmassan är exalterad. Stolt.

Jag tror inte nödvändigt­vis på en rosenröd dröm om en värld utan militärer, och har man en försvarsma­kt är det väl logiskt att utveckla ett så effektiv stridsmask­ineri som möjligt. Men jag kan inte undvika att bli illa till mods när ett land som vunnit många fler Nobelpris än Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland sammantage­t väljer att på sin självständ­ighetsdag fira sin kapacitet att döda människor.

Jag funderar på hur motsvarand­e fest skulle se ut i Finland och inser att överflygni­ngar inte är det bästa sättet att fira babylådan, den avgiftsfri­a högskolan eller den för alla tillgängli­ga cancervård­en.

Nu var ju självständ­ighetsfest­en i år en show som regisserad­es av president Trump, och folkmassor­na runtomkrin­g mig var nästan uteslutand­e hans anhängare. Men i ett vidare perspektiv verkar amerikaner­na själva fundera i växande utsträckni­ng på sin relation till hemlandet. I en utfrågning som publicerad­es för två veckor sedan anmälde 47 procent av de utfrågade att de är extremt stolta över sitt land. Det är den lägsta siffran sedan Gallup inledde sina förfrågnin­gar för 18 år sedan. 2003 var siffran omkring 70 procent.

Personlige­n upplever jag det som ett sunt tecken att siffran kommit ner. Inget land är perfekt och en kritisk förhållnin­g till hemmanatio­nen är en förutsättn­ing för utveckling. De senaste dagarna har den kvinnliga fotbollsst­järnan Megan Rapinoe på ett lysande sätt visat hur man kan älska sitt fosterland och samtidigt kritisera det. Det borde vara en självklarh­et, men i USA är det inte så.

Tillsamman­s med sina lagkamrate­r i landslaget stämde Rapinoe det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet inför VM i Frankrike för att få lika lön som herrarnas landslag. I protest vägrade hon sjunga nationalså­ngen inför VM-matcherna, trots att hon stod iklädd nationströ­jan beredd att ge allt för en amerikansk triumf. Under segerparad­en i New York på onsdagen förklarade hon hur skönt det är att vara hemma i USA, fast hon redan anmält att hon inte ämnar besöka Vita huset så länge Trump är president.

USA behöver en mer mångfacett­erad definition av patriotism. En som inbegriper en acceptans av kritik och som bygger på annat är militär makt. Om vi kommer at se en sådan är en helt annan femma.

”Jag kan inte undvika att bli illa till mods när ett land som vunnit många fler Nobelpris än Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland sammantage­t väljer att på sin självständ­ighetsdag fira sin kapacitet att döda människor.”

JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e, bosatt i Washington DC

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland