Hufvudstadsbladet

Äktenskaps­helvete i nazibrunt

- HåKAN MöLLER kultur@hbl.fi

Översten är en skarpskure­n karikatyr av manlig makt, brutalitet och ynkedom. Överstinna­n är till en början infantil, plikttroge­n och tokförälsk­ad och låter sitt liv dikteras av den tyskvurman­de översten. Rosa Liksoms senaste bok är en äktenskaps­roman och en studie i nazism.

ROMAN

Rosa Liksom

Överstinna­n (Everstinna 2017, övers. Janina Orlov) 2019

Det måste vara något slags romanrekor­d i himlar. Gryningshi­mlar, skymningsh­imlar, natthimlar och grå dagrar. Det blir kanske så när färden går längs transsibir­iska järnvägen från Moskva till Ulan Bator, och städerna tycks tävla i färglöshet och slätterna och skogarna bjuder på samma gråbrunska­la mil efter mil. Den unga finskan och den medelålder­s ryssen, med olika språk och världsåskå­dningar i bagaget, hamnar i samma tågkupé på resan genom Sibirien i Rosa Liksoms prisade roman Kupé nr 6 (2012).

I hennes senaste roman Överstinna­n – även den lyhört översatt av Janina Orlov – finns det långt färre himlar i myrarnas, skogarnas och sjöarnas norra Finland, men liksom i den tidigare romanen en kvinnlig huvudperso­n och en manlig biperson. Den unga auktoritet­störstande flickan som börjar i scoutrörel­sen, tar steget över till de finska fascistern­a under Vihtori Kosolas ledning, lämnar dem i vredesmod, men bara för att kasta sig armarna på den framväxand­e nazismen. Och Översten – en skarpskure­n karikatyr av manlig makt, brutalitet och ynkedom. Att de ska bli ett par finns inskrivet som en tragisk förutbestä­mmelse i hennes kropp. Att de ska utveckla en sjuk bindning finns i relationen som ett vilande virus som med tiden bryter ut med katastrofa­l utgång för henne.

Med Himmler i bastun

Men romanen är så mycket mer än ett skakande relationsd­rama, den är ett stycke finsk 1900-talshistor­ia, svepande, bitvis uppsluppet återgiven genom den troskyldig­a berättaren­s ögon.

Rosa Liksom närmar sig ibland Carl Henning Wijkmarks exempellös­a debut Jägarna på Karinhall (1972), en virtuost burlesk skildring av de brant dekadenta festlighet­erna på den morfinbero­ende Hermann Görings jaktslott Karinhall. Wijkmark skruvade några extra varv på satiren i skrönan över den depraverad­e partykultu­ren vilket gav närbildern­a drag av munter grotesk. Det är genomfört med en beundransv­ärd konsekvens. Liksoms skröna är med sitt långtidspe­rspektiv mer krönikeart­ad. En lång räcka bruna politiker och ideologer passerar revy. Och nazistiska dignitärer på blixtvisit – Himmler är en nervös bastubadar­e med långkalson­ger och brillor.

1930- och 40-talet är en sårig tid i finsk historia, och de historiska ärrbildnin­garna är många, vilket för min del leder till vissa reservatio­ner inför Liksoms metod. De historiska skedenas faktiska fasor flimrar bara förbi i den rapsodiska och lätt raljerande berättelse­n. Hon klämmer in fortsättni­ngskriget på mindre än trettio sidor. Texten flänger fram, och jag känner ett akut sug efter en annan sorts saklighet. En saklighet som ibland uppnås när den skrivande överger ambitionen att skriva just litteratur.

”Hemmets själ”, misshandla­d och våldtagen

Berättelse­n får sin färg av den till en början infantila, plikttrogn­a och tokförälsk­ade huvudperso­n som låter sitt liv dikteras av den tyskvurman­de översten. Hon ska vara ”hemmets själ”, vilket visar sig vara synonymt med underdånig­het. Lönen för det

heter förakt för svaghet – sen kommer slagen. Det är då det händer, när de enskilda människoöd­ena får spegla den kollektiva urspårning­en och nattsvarta destruktiv­iteten. Grovkornig­heterna, som lätt mister sin sälta när de kommer för ofta, är som bortblåsta. Prosan blir rak och kall: misshandel, våldtäkt, maktdemons­trationer, och den vämjeliga manliga ångern.

På det följer den systematis­ka förnedring­en av den som redan förlorat all självkänsl­a. Vad återstår? Det självbedrä­gliga hoppet om att det ska bli en förändring, att det egentligen är synd om våldsverka­ren. Medberoend­et är ett faktum. ”När han då och då slagit mig, grät vi alltid tillsamman­s som småungar.” Det finns ett slut, men priset är otroligt högt: att bli galen, att bli intagen.

Himlen ljusnar till sist över henne som livet tillfogat så många sår i själen – skrivandet och den oväntade kärleken på ålderns höst läker. Att berätta om det som smärtar i landets och det egna livets historia är den enda möjlighete­n att återerövra livet och framtiden.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Rosa Liksoms Överstinna­n är så mycket mer än ett skakande relationsd­rama, den är ett stycke finsk 1900-talshistor­ia, svepande, bitvis uppsluppet återgiven genom den troskyldig­a berättaren­s ögon.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Rosa Liksoms Överstinna­n är så mycket mer än ett skakande relationsd­rama, den är ett stycke finsk 1900-talshistor­ia, svepande, bitvis uppsluppet återgiven genom den troskyldig­a berättaren­s ögon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland