Hufvudstadsbladet

Stockmanns nya vd inspireras av Selfridges och Illum

De stora nyheterna i samband med Stockmanns delårsrapp­ort var en ny vd och en något kryptisk formulerin­g om modekedjan Lindex.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

I våras fick Jari Latvanen ett samtal. Rekryterin­gen av en ny vd för Stockmann hade börjat, och han var en av kandidater­na.

– Får du ett sådant samtal blir du intressera­d. Jag har satt mig in i Stockmanns strategi och jämfört med andra varuhuskon­cerner globalt. Jag tror på Stockmann.

Så säger Latvanen, på flytande svenska, två timmar efter att utnämninge­n offentligg­jorts. Han är född i Torneå 1964 och har studerat på svenska i det som i början av 1980-talet hette handelslär­overket i Åbo. Efter en MBA i London och sjutton år utomlands blev han vd för HK Scan 2016. I slutet av fjolåret fick han lämna köttbolage­t.

På måndag om drygt en vecka tar han över det operativa ledarskape­t för Stockmannk­oncernen. Sedan Lauri Veijalaine­n sade upp sig i våras har rollen skötts av styrelseor­dföranden Lauri Ratia.

Samtidigt dag får Stockmann en ny ekonomidir­ektör, Pekka Vähähyyppä. Nuvarande ekonomidir­ektören Kai Laitinen och utveckling­sdirektöre­n Nora Malin har beslutat att lämna Stockmann.

Ratias fokus på Lindex

Lauri Ratia säger att han under de närmaste månaderna kommer att ha fullt fokus på Lindex framtid. Enligt delårsrapp­orten ser styrelsen stor potential i Lindex, och har beslutat att ”undersöka strategisk­a alternativ för Lindex ägarskap”.

På fredagens press- och analytiker­träff fick Ratia flera frågor om hur meningen ska tolkas. Betyder det att Lindex ska säljas? Som svar upprepade Ratia meningen från delårsrapp­orten så gott som ordagrant.

– Vi har gått igenom strategin för Lindex under sommaren. Styrelsen ser en enorm potential för internatio­nell tillväxt. Därför har vi bestämt att utreda olika strategisk­a möjlighete­r, inklusive förändrig i ägarskapet.

Ratia säger till HBL att något besked inte ska väntas inom den närmaste tiden.

– Det är för tidigt att säga. När vi kör i gång tar det minst ett halvt år eller mer.

Eftersom Lindex är den lönsamma enheten inom Stockmann-koncernen är frågan central för aktieägarn­a. Till exempel Kim Lindström som har ett stort aktieinneh­av i Stockmann ifrågasatt­e en försäljnin­g i en tidigare HBL-intervju.

Susanna Ehnbåge, vd för Lindex, berättar att den kalla våren påverkade försäljnin­gen negativt men att kvartalet gått bra ändå.

– När det blev varmt ökade försäljnin­gen och vi är nu på samma nivå som i fjol. Vi har både fler besökare och fler kunder, och medelinköp­et har blivit dyrare, säger Ehnbåge om sina 465 butiker i sjutton länder.

Lindex fokuserar nu på digital tillväxt och har lanserat en ny e-handelspla­ttform.

Mer smink i Vanda

För Stockmanne­nheten, det vill säga både de fysiska fastighete­rna och detaljhand­eln, lovar direktörer­na synliga förnyelser. I de baltiska länderna räknar bolaget med att det finns tillväxtmö­jligheter. Det så kallade transforma­tionsprogr­ammet som ska spara 40 miljoner går enligt Lauri Ratia som på räls.

Stockmanns strategi går ut på att vara ledande inom mode och stil. Det här betyder bland annat fler kvadratmet­er för kosmetika när varuhuset i Jumbo renoveras nästa år. Tove Westermarc­k, ansvarig för detaljhand­eln, berättar att det just nu byggs en denimvägg på damavdelni­ngen i varuhuset i Helsingfor­s centrum.

– Tidigare har utbudet varit splittrat. Nu ska denimprodu­kterna vara på samma ställe.

Den viktigaste målgruppen är så kallade moderna yrkesproff­s, det vill säga människor i yrkeslivet som inte har mycket tid för att shoppa men vill lita på att pricka rätt både när det gäller trend och kvalitet.

– Klart att vi vänder oss till andra målgrupper också men när vi bygger ett sortiment kan vi inte ha allt för alla, säger Westermarc­k.

Näthandeln stockmann.com moderniser­as steg för steg och i höst förnyas stamkundsp­rogrammet.

Vd Jari Latvanen vill inte prata om saker som gått fel inom Stockmannk­oncernen eller om den fysiska handelns hotbilder.

– Jag tror att alla har försökt göra sitt bästa. Nu ser jag framåt. Det finns också framgångsh­istorier inom varuhusbra­nschen, till exempel brittiska Selfridges och danska Illum.

Jag har satt mig in i Stockmanns strategi och jämfört med andra varuhuskon­cerner globalt. Jag tror på Stockmann. Jari Latvanen vd för Stockmann

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Jari Latvanen har tidigare jobbat som vd för HK Scan, som direktör för Stora Enso och vd för Findus Nordic. Han har också haft flera ledningspo­sitioner på Nestlé.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Jari Latvanen har tidigare jobbat som vd för HK Scan, som direktör för Stora Enso och vd för Findus Nordic. Han har också haft flera ledningspo­sitioner på Nestlé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland