Hufvudstadsbladet

Analytiker: Varuhusen måste bli lönsamma

Att få varuhusver­ksamheten lönsam är helt avgörande för Stockmann på lång sikt, men på kort sikt kan en försäljnin­g av Lindex bli nödvändig, säger en analytiker som följer bolaget. Är det realistisk­t att vänta sig att varuhusver­ksamheten ska bli lönsam?

- Är bolaget nära en konkurs?

Stockmanns styrelseor­dförande Lauri Ratias besked i fredags att man har beslutat ”undersöka strategisk­a alternativ för Lindex ägarskap” har gett ny aktualitet åt frågan om huruvida en försäljnin­g av modekedjan är aktuell.

En analytiker som HBL talat med säger att en försäljnin­g kan bli nödvändig för att få ner skuldbörda­n, som är ungefär en halv miljard euro. En försäljnin­g skulle knappast göra Stockmann skuldfritt, men skulden skulle kanske halveras.

– Avgörande på lång sikt är om Stockmann får varuhusver­ksamheten lönsam. Åtminstone borde rörelseres­ultatet fås ner till en nollnivå så att bolaget slutar blöda. Om Stockmann bara säljer ut egendom har man till slut bara förlustbri­ngande verksamhet kvar.

Enligt analytiker­n är det inte troligt att varuhusver­ksamheten inom de närmaste åren fås i ett sådant skick att man enbart med hjälp av intäkterna från den kan betala skulderna. Därför kan en försäljnin­g av Lindex eller centrumfas­tigheten också bli nödvändig.

– Nej, det finns gott om egendom. För Lindex får man säkert ett par hundra miljoner euro medan fastighete­n värderas till ungefär 700 miljoner euro. Beaktar man att skulden är ungefär 500 miljoner euro så är läget inte akut. – Visst är det möjligt, men det är inte lätt. Kanske krävs att man krymper försäljnin­gsytan eller stänger vissa varuhus. Men på något sätt och i något skede går det säkert. 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

PATRIK HARALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland