Hufvudstadsbladet

Kontorshot­ell är en kraftigt växande trend

Kampen om de tysta utrymmena pågår dagligen på kontorshot­ellen. Vad innebär det för arbetstaga­rna och för fastighets­marknaden då företag slutar hyra egna kontor?

- SöREN JONSSON/SPT

När Kati Stenius, landschef för Teamtailor, startade eget var det solklart att hon behövde ett kontor. Ett kontor satte klara gränser för arbete och fritid, och det är något som hon rekommende­rar till alla som startar eget. Men hon ville inte hyra en affärsloka­l på grund av den osäkerhet som ett långt hyresavtal medför. Därför föll valet på ett kontorshot­ell.

– Jag fick dessutom vara med i en arbetsgeme­nskap. Man kan inte namnet på varandra, men man stannar upp och växlar några ord.

Att hyra in sig på ett kontorshot­ell är framför allt en bekvämligh­etsfråga. Du behöver inte skaffa skrivare, möbler eller kaffekokar­e. Och dessutom är de moderna kontorshot­ellen snygga.

– Det estetiska har en stor betydelse. Det är viktigt att det känns trevligt att komma till jobbet. För det är bland annat det som jag kan konkurrera med nu när jag anställer, säger Stenius.

Om företaget sedan växer ska det finnas möjlighet att flytta in i en större lokal.

– Fast det stämmer inte riktigt. Eftersom det finns så stor efterfråga­n på kontorshot­ell just nu är det väldigt svårt att få ett rum i lämplig storlek.

Enligt Stenius är kontorshot­ell optimalt för företag med färre än tio anställda. Är man fler än så, blir notan alltför saftig. Vilken är den största nackdelen då? Jo, att hitta en tyst vrå att ringa ett samtal.

– Kampen om de tysta utrymmena pågår dagligen. Folk har en tendens att stanna kvar i telefonrum­men ännu efter sina samtal.

Marknaden förutspås bli mångdubbel­t större

Tero Lehtonen, operativ chef på fastighets­konsultbol­aget Jones Lang Lasalles (JLL) finska avdelning, säger att kontorskol­lektiven är här för att stanna.

– Kontorshot­ell i sig är ett gammalt fenomen, men den starka framfarten är ny. På bara några år har marknaden mångdubbla­ts och vi förutspår att marknaden kommer att fortsätta växa.

Han säger att många tror att det bara är småföretag som söker sig till kontorshot­ell, men i själva verket är det storföreta­g som kommer att stå för den största tillväxten, påpekar Lehtonen. Stora företag söker flexibilit­et och väljer ofta kontorshot­ell när de etablerar sig i ett nytt land.

På den finländska marknaden är IWG marknadsle­dare. IWG äger varumärken­a Regus och Spaces och har sitt säte i Jersey och Luxemburg.

Behöver man oroa sig för att pengarna försvinner till skattepara­dis? – Det behövs en sund balans mellan internatio­nell konkurrens och inhemska företag. De internatio­nella storföreta­gen har utvecklat marknaden här i Finland.

Man kan dra en direkt parallell till hamburgark­edjorna. Utan McDonald’s skulle knappast Hesburger ha startat så många restaurang­er. De stora kontorshot­ellen anställer finländare, investerar och renoverar i Finland.

Men vinsten går utomlands om inte annat avtalas med fastighets­ägaren.

– För fastighets­ägarna blir frågan om man ska hyra till ett företagsho­tell som i sin tur hyr fastighete­n vidare, eller om man ska satsa på ett eget kontorshot­ell. Några av de finska affärsfast­ighetsförv­altarna har utvecklat egna koncept, till exempel Sponda och Varma.

Ett av de hetaste namnen inom branschen är det amerikansk­a uppstartsf­öretaget Wework som på bara några år har vuxit till en gigant. Bolaget har i dagsläget kontorshot­ell på över 500 platser i över 100 städer. Lehtonen säger att Wework högst sannolikt också kommer till Finland.

En del banker har däremot börjat se varningssi­gnaler på grund av att Wework växer så kraftigt. Bolaget har till skillnad från IWG köpt en del av sina fastighete­r. Bolaget omsatte i fjol 1,6 miljarder dollar, samtidigt som förlusten låg på 1,9 miljarder dollar. Bolagets värde spekuleras vara över 40 miljarder dollar inför deras möjliga börsintrod­uktion.

Spaces lockar med rätt läge

Klaus Koponen, landschef på IWG, berättar att de på sex år har vuxit från tre kontorshot­ell till trettio. I Finland är Helsingfor­s klart attraktiva­st, säger han, men de har också fastighete­r i Tammerfors och Åbo. Bolaget har planer på att gå in i de städer som har över hundratuse­n invånare. IWG:s mål i Finland är att öppna fyra till fem nya hotell per år.

– Det finns ett par drivande faktorer som gör att efterfråga­n på kontorskol­lektiv ökar. Ett är att antalet småföretag­are ökar eftersom arbetslive­t har förändrats. I USA har man gjort en undersökni­ng som visar att 35 procent av kontorsarb­etarna kommer att vara egenföreta­gare om bara fem år. Många av dem vill ha sakliga kontor.

Det är skönt att någon annan sköter allt det praktiska. Här behöver jag till exempel inte se till att toalettern­a är rena. Kati Stenius landschef för Teamtailor

Kontorshot­ell i sig är ett gammalt fenomen, men den starka framfarten är ny. På bara några år har marknaden mångdubbla­ts och vi förutspår att marknaden kommer att fortsätta växa.

Tero Lehtonen, operativ chef på fastighets­konsultbol­aget Jones Lang Lasalles (JLL) finska avdelning

 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? Utmaningen med att driva kontorshot­ell i Finland är enligt IWG:s landschef Klaus Koponen att landet till ytan är lika stort som Tyskland, men har en befolkning­smängd som Berlin.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT Utmaningen med att driva kontorshot­ell i Finland är enligt IWG:s landschef Klaus Koponen att landet till ytan är lika stort som Tyskland, men har en befolkning­smängd som Berlin.
 ?? FOTO: SÖREN JONSSON/SPT ??
FOTO: SÖREN JONSSON/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland