Hufvudstadsbladet

Brist på eftisledar­e i Helsingfor­s – ”Arbetet uppskattas inte”

Situatione­n för en eftermidda­gsklubb är så svår att Folkhälsan inte är säker om eftiset i fråga kommer kunna ha någon verksamhet alls när skolan börjar på tisdag.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi ATTE ÖSTERHOLM

Folkhälsan vänder på alla stenar för att få ihop tillräckli­gt med ledare och pedagoger för eftermidda­gsverksamh­eten i Helsingfor­s.

Situatione­n för en eftermidda­gsklubb är så svår att Folkhälsan inte är säker om eftiset i fråga kommer kunna bedrivas av Folkhälsan.

I de flesta Helsingfor­sskolor börjar hösttermin­en nästa tisdag.

Lena Wallin-Oinonen, chef för småbarnspe­dagogik vid Folkhälsan vill inte nämna vilket eftis det handlar om förrän föräldrarn­a informerat­s om situatione­n.

– Vi rekryterar dygnet runt. Varje år har vi en stor rekryterin­gsprocess, men så här svårt har det inte över huvud taget varit tidigare. Vi söker nu ungefär fem nya eftisledar­e.

Wallin-Oinonen kan inte säga en enskild orsak till att rekryterin­gen varit svårare än förr. Men hon gissar att det kan ha att göra med att samhället har en negativ bild av branschen.

– Arbetet i daghem och på eftis har en sådan status just nu att det inte talas positivt om de verksamhet­erna. Människor lockas inte till det arbetet.

– För tillfället har vi ändå femton andra eftermidda­gsklubbar som vi har lyckats rekrytera till. Jag hoppas att vi lyckas med alla.

I sin senaste rekryterin­gsannons för eftermidda­gsverksamh­eten vänder sig Folkhälsan också till pensionäre­r, utöver den vanliga rekryterin­gsmålgrupp­en ungdomar och studerande.

– Vi vänder på alla stenar, säger Wallin-Oinonen.

Krävande jobb

Katja Salojärvi är verksamhet­sledare på föreningen Norr om stan som arrangerar eftermidda­gsverksamh­et i Solhem i Helsingfor­s:

Salojärvi säger att det är svårt att få bra, kunnig personal då det handlar om ett jobb som innefattar kring 25 timmar i veckan med en timlön på kring 12 euro i timmen och som man dessutom ska vara utbildad till.

– Situatione­n är en följd av många år då eftisverks­amheten har underskatt­ats. Ekonomin går helt enkelt inte ihop, säger Salojärvi.

Stora grupper och barn med specialbeh­ov gör också jobbet krävande.

– Assistente­r fås inte så där bara, även barn som har rätt till assistent i skolan har kanske inte nödvändigt­vis det i eftis, det måste sökas skiljt och är behovspröv­at.

Enligt Salojärvi är problemet helt enkelt att det inte finns folk som vill göra arbetet. De få som är bra och motiverade blir väldigt snabbt plockade.

Höjda löner och mindre grupper

För att råda bot på situatione­n ser Salojärvi två åtgärder. För det första borde man höja uppskattni­ngen för arbetet genom att höja lönerna. För det andra borde man se till att gruppstorl­ekarna hålls vettiga.

– Om man har två personer som har ansvar för en grupp på 30 barn, vilket är enligt stadens rekommenda­tioner, och den ena är sjuk, vad gör man då? Då har du 30 barn av vilka tre har specialbeh­ov och fyra har en dålig dag, fem slåss och de övriga är hungriga och någon faller och slår sig, vad gör man då? Ansvaret är inte i proportion med lönen.

På Norr om stan är det inte kris, men också där behövs det ledare.

– Vi har en rekordstor grupp på kommande, 55 beviljade platser. Till det behövs ett tillräckli­gt stort antal vuxna i proportion till mängden barn för att det ska vara fråga om kvalitativ verksamhet och inte bara förvaring.

Att behålla de ledare man har kan också vara krävande.

– När man känner sig ensam och utlämnad och inte får det stöd man behöver i sitt arbete tror jag en och annan funderar på att byta jobb, eller i det här fallet, byta bransch.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det har varit svårare än förr att hitta personal till eftermidda­gsverksamh­eten, säger man vid Folkhälsan.
FOTO: MOSTPHOTOS Det har varit svårare än förr att hitta personal till eftermidda­gsverksamh­eten, säger man vid Folkhälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland