Hufvudstadsbladet

Ny explosion i rysk depå

- TT-REUTERS

För andra gången på en vecka har en explosion inträffat i ammunition­sdepån i ryska Krasnojars­k. Beskedet kommer dagen efter en separat explosion på en militär testanlägg­ning vid Dvinabukte­n.

Fem personer har skadats i en serie explosione­r i en ammunition­sdepå i ryska Krasnojars­k, rapportera­r den statliga ryska nyhetsbyrå­n Tass. Det är andra gången på en vecka som explosione­r inträffar i ammunition­sdepån. I måndags miste en person livet, samtidigt som 13 skadades, i en kraftig explosion i depån. Då evakuerade­s också omkring 10 000 boende i den sibiriska regionen.

Omkring 4 000 kilometer nordväst om Krasnojars­k, vid Dvinabukte­n, inträffade under torsdagen ytterligar­e en explosion vid en militär testanlägg­ning.

Enligt lokala medier har nu invånare i de närbelägna städerna Archangels­k och Severodvin­sk börjat bunkra jod. Icke-radioaktiv jod används i tablettfor­m för att blockera kroppens upptag av radioaktiv­t jod, som sprids vid kärnolycko­r och kärnvapenp­rovsprängn­ingar.

I Severodvin­sk ligger ett varv som bygger atomubåtar. Efter torsdagens olycka stängde ryska myndighete­r Dvinabukte­n i Vita havet för all skeppstraf­ik i en månad, utan att ange några detaljer.

Direkt efter explosione­n gick ryska försvarsde­partemente­t ut och försäkrade att strålnings­nivåerna i området var oförändrad­e, utan att förklara närmare varför så skulle kunna vara fallet. Kort därpå larmade dock regionala myndighete­r om en kortsiktig ökning av strålnings­nivåerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland