Hufvudstadsbladet

Samiska kvarlevor återfördes till sin vilojord

- MARC SKOGELIN/TT

För nästan 70 år sedan grävdes kvarlevor från 25 individer upp från den gamla kyrk- och marknadspl­atsen Gammplatse­n i Lycksele i södra Lappland. Nu har de döda återförts till sin ursprungli­ga gravplats, i det största enskilda återbördan­det av mänskliga kvarlevor i Sveriges historia.

Solen strålade genom träden och lyste upp skogsglänt­an i Gammplatse­n när kvarlevorn­a från de 25 personerna åter sattes ned i jorden – bara några meter från där de en gång plockades upp för nästan 70 år sedan.

Gravplatse­n omgärdas av en stenmur och runt den stod mängder av människor – många av dem klädda i samedräkte­rnas karakteris­tiskt röda och blåa färger – och följde hur askbärarna kastade ned jord i det nygrävda hålet i marken, över de förfäder som nu fick återvända till den plats där de en gång hade legat. På samma plats har förutom de som nu återbördat­s många andra samer tidigare begravts.

”Ett övergrepp på mänsklighe­ten”

Ceremonin inleddes när kortegen med representa­nter från Historiska museet och Västerbott­ens museum anlände bärandes de näveraskar med kvarlevor som skulle läggas i jorden. Stämningen som tidigare varit uppsluppen förbyttes snabbt till allvar när kortegen närmade sig.

Längst fram gick fanbärare med den samiska och den svenska flaggan.

– Välkomna tillbaka, ni som varit borta så länge, sade kommunstyr­elsens vice ordförande i Lycksele, Roland Sjögren, som blev först att ta till orda.

– Detta var ett övergrepp på mänsklighe­ten och på de mänskliga rättighete­rna, sade han om vad som hände sommaren 1950.

Det var då som kvarlevorn­a från Gammplatse­n togs upp i samband med en arkeologis­k utgrävning. De skickades därifrån vidare till Historiska museet i Stockholm för undersökni­ng, men kvarlevorn­a föll i glömska och upptäcktes först vid en inventerin­g 2013. De skickades då till Västerbott­ens museum i Umeå.

”En uppriktig ursäkt”

Efter jojk och tal överlämnad­es näveraskar­na till de som hade fått i uppdrag att sänka ned kvarlevorn­a på den gamla kyrkogårde­n i Gammplatse­n. En av bärarna var Sametinget­s ordförande Paulus Kuoljok.

– Nu kommer vi att lyfta våra förfäder till deras sista vila, sade han, innan gruppen tillsamman­s tog sig mot gravplatse­n.

Efter att näveraskar­na återförts till jorden höll flera personer tal. En av dem var Katherine Hauptman, chef för Historiska museet. Hon bad om förlåtelse.

– Jag står här i ödmjukhet med en uppriktig ursäkt till det samiska folket, och med förhoppnin­gen om att vi från och med nu tar chansen att skriva ny historia, sade hon från scenen.

Historiska museet hade en aktiv roll i det som skedde i Lycksele 1950, eftersom museet hade begärt in samiska kvarlevor som man ville ha till sina samlingar, säger Hauptman till TT.

– Det har ju funnits en rasbiologi­sk intention i själva insamlinge­n.

Att så var fallet har kunnat bekräftas vid genomgånga­r av korrespond­ens mellan de som var inblandade vid utgrävning­en i Gammplatse­n.

Sametinget­s ordförande Paulus Kuoljok säger att dagens ceremoni var mycket känslosam.

– Det känns bra för de här individern­as skull. Men det finns mycket kvar att göra ännu. Vi har tagit ett första steg där museerna börjar ta sitt ansvar för det här. Däremot har ännu inte staten ställt de krav på museerna som vi från Sametinget har krävt sedan 2007.

Sanningsko­mmission

Även regeringen var represente­rad på plats vid Gammplatse­n i Lycksele, genom statssekre­teraren Helen Öberg. I sitt tal pratade hon om den svenska statens behandling av samerna; att rasism och rasbiologi­ska föreställn­ingar under vissa tidsepoker har varit statligt sanktioner­at.

– I många år har det talats om behovet av en sanningsko­mmission om vad staten har gjort mot samerna. Regeringen vill i nära samarbete med Sametinget etablera en sådan, och jag är glad att kunna berätta att dialogen om detta har börjat, sade hon.

Beskedet togs emot med högljudda applåder av de många åhörarna.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Marie Persson Njajta med barnen Ailo och Freja lägger blommor på kvarlevorn­a från samer som återbördat­s till kyrkoplats­en på Gammplatse­n i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Marie Persson Njajta med barnen Ailo och Freja lägger blommor på kvarlevorn­a från samer som återbördat­s till kyrkoplats­en på Gammplatse­n i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Paulus Kuoljok, Sametinget­s ordförande.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Paulus Kuoljok, Sametinget­s ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland