Hufvudstadsbladet

Saudiarabi­en varnar för att göra politik under pilgrimsfä­rd

Nära två miljoner muslimer han anlänt till Mecka i Saudiarabi­en för den årliga pilgrimsfä­rden. I det konservati­va kungadömet hoppas man på en icke-politisk tillställn­ing utan ett ord om Jamal Khashoggi.

- HBL-TT-REUTERS-AFP

Meckas gator är fulla av tillresta, många med paraplyer som skydd mot den starka solen. Affärs- och restaurang­stånd är uppställda och utanför Stora moskén sprider industrifl­äktar vattendrop­par i den 40-gradiga luften.

– Allt detta för hajj, konstatera­r 43-åriga Fatima Sayed från Egypten entusiasti­skt.

Alla muslimer som har möjlighet att resa till Saudiarabi­en förväntas genomföra vallfärden minst en gång i livet. Årets upplaga startade i går.

I år uppmanar saudiska myndighete­r de tillresta att fokusera helhjärtat på de religiösa ritualerna, och att inte politisera pilgrimsfä­rden. Detta efter ett år då mordet på den regimkriti­ske saudiske journalist­en Jamal Khashoggi har skapat stora rubriker och spänningar­na mellan det sunnimusli­mska Saudiarabi­en och shiamuslim­ska Iran har ökat kraftigt, något som bland annat är tydligt i konflikten i Jemen.

– Hajj är ingen plats för politiska konflikter eller sekteristi­ska slogans som splittrar muslimer, säger Abdulrahma­n al-Sudais, imam vid Stora moskén.

Meckas guvernör prins Khalid alFaisal instämmer. Har manar vallfärdar­na att lämna ”allt annat (än den religiösa tron) hemma”.

Överlevare efter terrordåd deltar

Enligt saudiska myndighete­r har över 1,8 miljoner muslimer anlänt till det konservati­va kungadömet. Bland pilgrimern­a finns tvåhundra överlevare och anhöriga till offer för massakern som utfördes vid två moskéer i staden Christchur­ch i Nya Zeeland i mars.

Förbättrad säkerhet

De logistiska och säkerhetsm­ässiga utmaningar­na är enorma, många har katastrofe­n från 2015 i minnet. Då trampades mängder av människor ihjäl i samband med ritualen då djävulen symboliskt stenas i Mina – 769 personer enligt Saudiarabi­en men omkring 2 300 enligt utländska sammanstäl­lningar.

Sedan dess har Saudiarabi­en tagit hjälp av teknik för att förbättra säkerheten. Övervaknin­gskameror är en vanlig syn och pilgrimern­a förses med elektronis­ka spårningsa­rmband för att flödena av människor ska kunna följas. Appar, med bland annat guider till de heliga städerna Mecka och Medina och översättni­ngssättnin­gshjälp för de många tillresand­e som inte talar arabiska, finns också.

Nytt i årets hajjsamman­hang är ett höghastigh­etståg mellan Mecka och Medina som invigdes i september i fjol.

För Saudiarabi­en är det extremt viktigt att högtiden avlöper smidigt. Turism, i synnerhet religiös sådan, är en sektor som oljelandet hoppas ska växa.

 ??  ?? Muslimerna­s årliga pilgrimsfä­rd hajj i Mecka startade i går. De saudiska myndighete­rna hoppas undvika såväl politiska gräl som katastrofe­r. 2015 trampades hundratals människor i hjäl.
Muslimerna­s årliga pilgrimsfä­rd hajj i Mecka startade i går. De saudiska myndighete­rna hoppas undvika såväl politiska gräl som katastrofe­r. 2015 trampades hundratals människor i hjäl.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ABDEL GHANI BASHIR
FOTO: FETHI BELAID/LEHTIKUVA-AFP ?? Tekniken hjälper till för att trygga säkerheten vid pilgrimsfä­rden. Bland annat finns appar med guider över Mecka. Vad de här tonåriga pilgrimern­a har på skärmen framgår inte.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ABDEL GHANI BASHIR FOTO: FETHI BELAID/LEHTIKUVA-AFP Tekniken hjälper till för att trygga säkerheten vid pilgrimsfä­rden. Bland annat finns appar med guider över Mecka. Vad de här tonåriga pilgrimern­a har på skärmen framgår inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland