Hufvudstadsbladet

Handikappo­mbudsman behövs liksom straffansv­ar för tjänstemän

- TERRY GRAHN MBA, AKK-specialped­agog (sakkunnig), funktivist, Grankulla

FUNKTIONSN­EDSäTTNING Handikapps­ervicen har, i princip, moderniser­ats. Inrättning­ar är skrotade, FN-konvention­en har trätt i kraft och lagarna ses över. Varje ny rättighet leder dock till en mer kringskure­n vardag och skräck inför framtiden, på grund av tjänstemän­nens och politikern­as ointresse och bristande uppföljnin­g.

Inrättning­arna skrotades, men kommunerna lade pengarna på annat. De åstadkom Kårkullas ekonomiska trångmål och uppkomsten av nyanstalte­r (förvaring) med hög personalom­sättning.

Den nedmontera­de yrkesutbil­dningen uttunnade de redan då ytliga kompetense­rna. Omsorgen tvingas rekrytera mannen från gatan – om alls. Vardagen blir varken normal eller pedagogisk.

Ingen förbereder övergången mellan skolgång och vuxenliv. Det ingår inte i ”produktkat­alogen”. Allt inleds från noll, med tunnare kompetens. Enheten ”vet bättre själv” tills den skickar hem(!) individen som hopplös(!). Man känner inte till autism, lågaffekti­vt bemötande eller moderna kommunikat­ionshjälpm­edel. Då kommer övergreppe­n per automatik.

Då handikapp- och specialoms­orgslagsti­ftningen nu fusioneras inledde vissa handikappo­rganisatio­ner en kampanj mot personlig assistans för de senare. Funktionsh­indrade eller autistiska personer har, enligt dem, ingen kompetens att känna till sin vardag.

Kommunerna budgeterar medvetet fel. De har inte ens som avsikt att följa regler då det gäller lagstiftni­ng. Bara klientavgi­fterna är som hotellnoto­r. Fler rättighete­r leder till att kommunerna bara delar existerand­e pengar på fler behov. Det leder till kreativa avslag på ansökninga­rna, sämre service och dyr byråkrati med mångåriga rättsproce­sser. Samtidigt blir branschen allt mindre attraktiv för personalen.

Läget beskrevs bra av familjen Pinomaa (Svenska Yle, 2.8, ”Äta, sova och skita”). Vi lägger till ”inlåst, i urbota fattigdom”. Behovsägar­na (inte ”brukarna”) behandlas som lata långtidsar­betslösa. Ingen får lön, lunchen är dyrare än dagpengen och allt faktureras dyrt. Att dryga ut den usla pensionen, livet igenom, är svårt. Inom handikapps­ervicen är varje utgift en kostnad ”samhället inte har råd med”. Inom hälsovårde­n och utbildning­ssektorn slinker dyra verksamhet­er igenom utan protester.

Lagstiftni­ngen höjer specialbeh­oven till specialist­nivå, men ser någon att omsorgen eller specialkla­sslärarna behandlas som avdelnings­läkare framom att man ser verksamhet­en som onödig – för ”de där”.

Vår målgrupp behandlas som problemavf­all, trots att ingen vill annat än jobba och finnas bland folk. Attitydern­a luktar 1930-tal – bland beslutsfat­tarna. De i sin tur ljuger flagrant åt rättsväsen­det och de använder maxgränsen på tre månader som minimun då ärenden behandlas. Oftare försvinner ärendena i ett svart hål. Allt detta kallas ableism (handikappd­iskriminer­ing, funkofobi). Vad borde göras? Vi behöver en handikappo­mbudsman och ett individuel­lt straffansv­ar för socialsekt­orns tjänstemän. Ett normalt liv med stöd bör definieras. En bra grund vore kriteriern­a för minimilevn­adskostnad­erna (cirka 1 500 euro per månad). Undvik ”i mån av möjlighet” i lagarna. Skippa resurskrav­et för assistans. Kommunerna missbrukar och kringgår lagarna ändå och domstolsvä­sendet känner inte till autism.

Trygga en realistisk personlig budget framom utkomstsky­dd och massiv byråkrati. Se till att individen får tillgång till sina pengar och rätten att leva i samhället.

Tillåt terapeutis­ka djur i det egna hemmet eller erbjud både djur och bil inom organisati­onen. Om lägenheter­na ändå är på en inrättning kan man trygga tillgången till gym, musikstudi­o och pool.

Utveckla nya former av boendeserv­ice med stöd och personlig assistans, utan långvårdse­ller hotellavgi­fter. Anställ fritidsfol­k och pedagoger. Få är nämligen sjuka och knappar är varken övervaknin­g eller omsorg.

Tillåt högre inkomster parallellt med pensionen. Betala lön eller ens lön utåt (subvention­erad med delar av eller hela pensionen).

Uppdatera yrkesutbil­dningen, släpp fram familjerna, de med erfarenhet av hela livsspektr­et. Detta är en bransch där familjerna aktersegla­t det offentliga för decennier sedan – av tvång. Befria behovsägar­na och familjerna från en angst inför framtiden. Det kunde vara enkelt och billigt, bara man förenklar byråkratin och har rätt attityd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland