Hufvudstadsbladet

Pull, pull

-

Sommarlove­t var oändligt och de två systrarna hjälpte till med mycket. En rolig uppgift var att ta slaskpåsar­na och ro ut på Lindöviken. Pull, pull lät det när påsarna fylldes med vatten och sjönk.

Min mamma rodnar fortfarand­e när hon sextio år senare minns efterkrigs­tidens avfallshan­tering. Pull, pull, problemet var löst.

I dag sorterar Tenalatrak­ten kompost, glas, papper, kartong. Den här sommaren lärde sig barnbarnen dessutom tvätta och samla de tiotals plastburka­r släkten dagligen äter fil och yoghurt ur. I bakgrunden den redan vardagliga, ändå ofattbara insikten att om vi inte slutar slösa med jordens resurser så går vi under. Den får trettonåri­ngens ögon att tåras en av de vackraste kvällarna. Till all tur är det herbariet som stressar följande minut, men barnets sårbarhet har redan hunnit öka min.

– Det löser sig, försöker jag lugna oss båda, som en förälder ska göra. – Se bara hur alla redan talar om den cirkulära ekonomin. Alla ni barn älskar redan att köpa secondhand och affärslive­t inser hur trendigt det är med hållbarhet!

Tillbaka i Helsingfor­s kommer väninnan på besök. Hennes son blev samma dag frisläppt från ett schweizisk­t häkte. Han hade samlat en grupp aktivister som reser runt Europa och hopar kolhögar utanför bankernas glasdörrar. De stora bankerna borde sluta stöda företag som ökar koldioxidu­tsläppen, menar de.

– Men vad händer här på er gata, undra hon. – Där står flera enorma avfallscon­tainers som fylls av både möbler och skräp?

Nej, vi har inte märkt något, men dottern tar genast cykeln för att kolla läget. Hon kommer snart tillbaka med två felfria pinnstolar från 1950-talet.

– Där finns bord och stolar i helträ, säger hon, och sängar, elektronik, brädor, slask. Allt osorterat huller om buller!

Stadens hyreslägen­heter i Kottby ska renoveras, hade en granne förklarat. Husbolaget vill göra det billigt, såklart. Sända till återvinnin­gscentrale­n, nej varför det?

Pull, pull. Ut med allt och se det försvinna. Från vattenkoka­re till fönsterram­ar av ett virke som aldrig längre kan växa i våra skogar, eftersom träden och luften är annorlunda.

Några unga från Arabia har hittat hit i augustikvä­llen och plockar glada åt sig mattor och hyllor. Men det är inget mot de mängder som bara förstörs.

Nej, mänsklighe­ten kommer inte att klara det här spontant. Samma husinvånar­e som lydigt diskar sina yoghurtbur­kar tömmer lika snällt hela sin källare utan att sortera. Samma regering som säger att klimatfråg­an är av högsta prioritet vacklar då det gäller klimatpane­lens rekommenda­tioner om markanvänd­ning.

Om femtio år tycker vi att glappet mellan ord och handling var omoraliskt och obegriplig­t, men om femtio år är det för sent.

Jag är beklämd och gnatar om att det borde ha blivit straffbela­gt för länge sedan att förstöra trä.

Men väninnan är upprymd, vilka fina pinnstolar, vilken otrolig ungdom. Och dottern försöker lugna mig, som barn ska göra. Det löser sig, se bara hur alla redan talar om den cirkulära ekonomin.

”Samma husinvånar­e som lydigt diskar sina yoghurtbur­kar tömmer lika snällt hela sin källare utan att sortera.”

ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland