Hufvudstadsbladet

Euromatche­rna lockade Forsell till Helsingfor­s

Ifall Petteri Forsells sejour i HJK blir längre än ett halvt år är fortfarand­e oklart. För tillfället vill han koncentrer­a sig på att hjälpa laget nå framgång, både i Europa och i den inhemska ligan.

- VILLE BENGS

HJK:s namnstarka nyförvärv, Petteri Forsell, har officiellt varit en del av klubben sedan måndag men landslagsm­ittfältare­n har ännu inte hunnit tillbringa alltför mycket tid i Helsingfor­s. Han var med i truppen som spelade i Europa League-kvalet i Riga i tisdags och gjorde sin debut omedelbart. HBL möter upp Petteri Forsell vid Tölö stadion, efter hans andra träning i HJK-dressen.

– Jag har inte riktigt hunnit finna mig till rätta ännu. Hela onsdagen gick åt till att flyga till Polen, hämta mina saker och flyga tillbaka, berättar Forsell om den hektiska veckan.

– Jag har ingen lägenhet ännu, men börjar leta så snabbt som möjligt. Som tur är har jag många kompisar i Helsingfor­s och alltid finns det något ställe att övernatta på, fortsätter han.

Att ansluta sig till en ny klubb mitt under de viktigaste skedena av säsongen är inte enkelt, men Forsell prisar bemötandet han fått i Klubi. Några ytterligar­e träningar torde räcka för att acklimatis­eras ordentligt, menar han.

– I normala fall då du byter klubb utomlands känner ingen dig från förr. Här fanns bekanta sedan tidigare och de flesta vet hurdan spelare jag är och jag vet hurdana spelare det finns i HJK. Det underlätta­r processen.

I bortamötet mot Riga blev Forsell inbytt i den 66:e minuten men hann ännu inte göra något bestående intryck i HJK:s anfall. Det är just för att främja anfallsspe­let man värvat honom, menar Forsell, som är känd för sina precisa långskott och sitt kreativa spel.

– Passningar­na i avgörande lägen, målskyttet och det offensiva spelet behöver mer kvalitet och det strävar jag efter att bidra med. De är mina styrkor och det är upp till mig att besvara förväntnin­garna. Jag tror det blir ett lyckat säsongsslu­t.

Helt utan problem var dock inte Forsells debut. Skarpsynta åskådare kunde lägga märke till att den nya spelarens namn var felstavat på tröjan i formen ”Forssell” – i stil med före detta anfallaren Mikael Forssell.

– Jag märkte det själv genast då jag kom in i omklädning­srummet. Men det var mer av en rolig tabbe, förklarar Forsell.

Samma tabbe har hänt förr, till och med för mannen med nästan identiskt efternamn.

– Jag har sparat tröjan och kommer nog inte att spela en till match i den. Då Mikael Forssell spelade för HJK fick han en tröja med endast ett s och jag har frågat om jag kan få den med Forssells autograf. Då skulle jag ha två samlarobje­kt, skämtar han.

Vill fortsätta utomlands

Sedan 2016 har Forsell spelat utomlands för polska Miedź Legnica och svenska Örebro. Han skrev också på för ett annat polskt lag, Cracovia, men klubben bröt kontraktet utan att finländare­n hann spela en enda match.

Från tiden utomlands finns flera historier, vissa positiva och andra mer negativa, men Forsell säger sig ha fått en del lärdomar och ett bättre tålamod. Materialet kunde säkert räcka till en bok någon gång i framtiden.

– Man kan säga att det inte är mycket som skulle överraska mig längre i karriären. Allt möjligt har skett, missöden och exempel på hur man kanske inte ska sköta saker.

– Det finns annorlunda människor och annorlunda kulturer. Allra mest gillar jag nog hur saker sköts i Finland – om någon säger något så kan man lita på det och det är viktigt för mig.

Då Miedź Legnica efter förra säsongen åkte ur högsta nivån i Polen stod det klart att Forsell ville byta klubb. Något konkret såg inte ut att ske då både Forsell och klubben turvis tackade nej till de erbjudande­n de fick. Då möjlighete­n för att flytta till HJK uppenbarad­e sig ville Forsell sätta punkt för osäkerhete­n.

– Vi letade efter alternativ ur tuffare serier men med HJK lockade euromatche­rna. Jag skulle ha velat flytta till en bättre serie, men den egna klubben bromsade processen och de övriga alternativ­en levde inte upp till mina förväntnin­gar. Så kom detta och allt skedde mycket fort, jag är rätt nöjd och ser fram emot säsongens tuffaste matcher.

Forsells lånekontra­kt sträcker sig i sex månader framåt med en köpeoption för HJK. Vilken klubbadres­s som väntar nästa säsong vet han dock ännu inte.

– Det är en bra fråga, jag tror inte jag kan svara just nu. Det finns många faktorer som kan bidra till det: prislappen, hur vi klarar oss i euromatche­rna och annat dylikt.

I framtiden vill Forsell ändå spela i någon av de mer prestigefy­llda ligorna i Europa.

– Då jag hörde att det fanns påstått intresse från Italien och Spanien blev det ju snabbt en dagdröm, men då det inte konkretise­rades så började jag inte fundera på det desto mer. Jag tror nog jag skulle klara mig i de serierna.

Återvänder till Kokkola

I stunden och inom en snar framtid väntar dock viktiga matcher HJK och Forsell. I dag möter man Lahti på hemmaplan och nästa torsdag fortsätter Europa League-kvalet mot Riga.

– Läget med Riga ser bra ut, men om vi avancerar väntar ett mycket tufft motstånd. Det är det enda som står i vägen för en plats i gruppspele­n och jag ser det som fullt möjligt att nå, speciellt med tanke på att resultatet mot Crvena Zvezda på hemmaplan var bra. I ligan har vi en bra chans att kämpa om mästerskap­et, det gäller bara att vara mer effektiva i anfallet.

På söndag om en vecka kommer Forsell också att befinna sig i en speciell situation – HJK gästar hans fostrarklu­bb KPV i Kokkola.

– Det blir kul att åka till Kokkola. På läktaren kommer tre eller fyra av mina bröder att sitta med min pappa och kanske också mamma. Så känner jag ju en massa fotbollsfo­lk därifrån som säkert också är och kollar.

Kommer du att ha samvetskva­l om du lyckas göra mål mot KPV? – Jag skulle inte säga det. Jag spelade där från tio års ålder och har riktigt bra minnen ur juniorlage­n, men vistelsen i A-laget var rätt kortvarig och enligt mig och många andra i Kokkola behandlade­s jag inte så bra där. Så jag tror att jag med gott samvete kan näta en gång eller två.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Petteri Forsell ser fram emot sin första ligamatch med nya klubben HJK då Klubi möter FC Lahti i dag.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Petteri Forsell ser fram emot sin första ligamatch med nya klubben HJK då Klubi möter FC Lahti i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland