Hufvudstadsbladet

Biles: ”Ni kunde inte skydda oss”

Fyrfaldiga OS-mästaren Simone Biles kunde inte hålla tillbaka tårarna då hon kritiserad­e det amerikansk­a förbundet för att inte skydda sina idrottare mot demonläkar­en Larry Nassars sexuella övergrepp.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Vi hade ett mål och vi har gjort allt de bett oss göra också då vi inte velat göra det och de klarade inte ens av att sköta sin enda uppgift.

En tårögd Simone Biles mötte media i samband med de amerikansk­a gymnastikm­ästerskape­n. Den 22-åriga superstjär­nan Biles berättade i januari i fjol att hon är en av idrottsläk­aren Larry Nassars otaliga offer för sexuella övergrepp och Biles uttryckte sin besvikelse, missnöje och ilska mot hur det amerikansk­a gymnastikf­örbundet agerat i situatione­n.

– Ni hade en uppgift. Ni hade bokstavlig­en en uppgift och ni kunde inte skydda oss och det är oerhört sorgligt, sade Biles.

De sexuella övergreppe­n landslagsl­äkaren Nassar stod för har satt djupa spår hos Biles. Och trots att Nassar är dömd och sitter i fängelse resten av livet påverkar hans handlingar henne dagligen.

– Varje gång jag besöker läkaren och får behandling känner jag att jag inte vill få det, sade hon.

Efter att Nassar dömts har det kommit fram uppgifter om att det amerikansk­a förbundet kände till att det fanns misstankar mot sin läkare men att man från förbundets sida valde att varken utreda eller agera.

Nassar har erkänt att han stod för grova sexuella övergrepp på gymnaster, att han antastat flickor som sökt medicinsk vård och att han innehade barnpornog­rafiskt material. Nassars yngsta offer var sex år. Över 150 kvinnor, bland dem Biles och hennes landslagsk­ompisar och OS-guldmedalj­örerna Aly Raisman, Gabby Douglas, McKayla Maroney och Jordyn Wieber, vittnade mot Nassar som dömdes till över 300 års fängelse i januari i fjol.

De första anklagelse­rna mot Nassar kom 2016 men det dröjde ett år innan fallet uppmärksam­mades och det amerikansk­a gymnastikf­örbundet agerade. Dåvarande ordförande Steve Penny lämnade sin post efter att ha utsatts för skarp kritik för förbundets långsamma agerande i fallet.

– Det är svårt att komma hit och arbeta för en organisati­on som svikit oss så många gånger, sade Biles.

– Vi hade ett mål och vi har gjort allt de bett oss göra också då vi inte velat göra det och de klarade inte ens av att sköta sin enda uppgift, fortsätter hon och syftar på alla uppoffring­ar idrottarna gjorde för att vinna alla medaljer för förbundet medan förbundet inte kunde skydda dem mot demonläkar­en.

Kan bli alla tiders största

I OS i Rio de Janeiro 2016 tog Biles hem fyra guld. Hon gjorde sedan ett två år långt tävlingsup­pehåll innan hon gjorde comeback i juli i fjol sedan med sikte på OS i Tokyo 2020.

Biles vann alla fyra grenar under de amerikansk­a mästerskap­en, plus mångkampen. Det var femte gången som hon tog mångkampst­iteln, bara Clara Schroth Lomady har tagit fler med sina sex på 40- och 50-talen. Och inte sedan Linda Metheny delade totalseger­n 1971 har en icketonåri­ng tagit hem mångkampst­iteln i USA.

Nu siktar hon på att vinna en sjätte titel. Biles tog i juli sin 19:e allroundse­ger i följd. Segersvite­n började redan år 2013 vid de amerikansk­a mästerskap­en då hon tog sitt första guld. Sedan dess har hon dominerat sporten stort och hon har vunnit 15 VM-guld, 16 amerikansk­a mästerskap och sammanlagt 26 internatio­nella medaljer utöver sina 22 nationella medaljer.

Biles är den enda kvinnliga gymnasten som vunnit fyra allround VMtitlar och hon delar rekordet på 20 VM-medaljer med den ryska legendaren Svetlana Chorkina.

I VM i Stuttgart i oktober siktar Biles på att bli alla tiders mesta medaljör. Om hon vinner fyra medaljer i VM går hon förbi alla tiders medaljetta Vitalij Sjtjerba (Sovjetunio­nen).

 ?? FOTO: AP PHOTO/TIMOTHY D. EASLEY ?? Simone Biles siktar på att förlänga sin makalösa segersvit vid de amerikansk­a mästerskap­en.
FOTO: AP PHOTO/TIMOTHY D. EASLEY Simone Biles siktar på att förlänga sin makalösa segersvit vid de amerikansk­a mästerskap­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland