Hufvudstadsbladet

Historiska EM-silvermeda­ljören har inte bråttom att bli proffs

Krista Junkkari, 19 år, stod för alla tiders bästa prestation av en finländsk amatördam på EM-nivå då hon i slutet av juli knep silver. Proffslive­t får tills vidare vänta då Junkkari nästa vecka flyttar till USA där hon tillbringa­r de fyra följande läsåre

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

19-åriga amatörgolf­aren Krista Junkkari har fått det mesta att stämma i sommar. Framgångar födde nya framgångar i och med att självförtr­oendet steg och efter att ha vunnit FM-guld skrällde Junkkari till i EM för amatörer med att vinna silver. Det är den bästa placeringe­n av en finländsk dam på EM-nivå.

– I matchspel-FM syntes ljusglimta­r och i slagspel-FM i Vasa kom jag i gång på allvar, berättar Junkkari om upptakten till EM – dit hon egentligen inte först skulle åka.

Junkkari hade en reservplat­s men fick sedan tävlingsrä­tt till amatör-EM. Hon passade på att ta sin chans.

– Jag spelar för att nå framgång. Att nå framgång i EM var något som jag hade inritat i planerna, säger den målmedvetn­a finländare­n.

EM-guldet var en flaggträff ifrån Junkkari. Men hon misströsta­r inte.

– Visst har jag spekulerat i vad som hade hänt om jag tagit bort flaggan. Bollen studsade ut via den. Nå, nu är hungern kvar nästa år. Den avgörande putten har ändå inte spökat i mina drömmar, säger Junkkari leende.

Långa slag

Junkkari är känd för sin långa drive. Hon uppskattar att bollen landar runt 210 meter från tee då hon får en lyckad träff. Slaghastig­heten är knappa 160 kilometer i timmen. I bägge kategorier är hon bättre än de flesta konkurrent­erna.

– Att ha en bra drive är en fördel men inte klarar man sig bara med den. I år har jag koncentrer­at mig på andra delområden i mitt spel.

Junkkari är en långväxt och stark golfare men grunden för de långa slagen lades för tio år sedan då hon började golfa med sin två år äldre bror.

– Jag var tvungen att slå från samma utslagspla­ts som han. Det gällde att hänga med så därifrån härstammar säkert de långa slagen, säger Junkkari med ett skratt.

Junkkari började med golfen jämförelse­vis sent och hon gjorde sina första tävlingar i 11-årsåldern. Då hon för drygt fyra år sedan blev uttagen till landslagsv­erksamhete­n kände hon att hon på allvar kan nå toppen.

– När man är liten så tror man allt möjligt om sig själv. Men när jag kom till landslaget och märkte att andra tror på mig så höjdes självförtr­oendet.

Flytt till USA

Nästa kapitel i Junkkaris golfkarriä­r börjar redan nästa vecka. Vardagen förändras ordentligt då hon flyttar till USA och North Carolina där hon ska studera på universite­t de fyra kommande läsåren. På grund av den späckade tävlingska­lendern har hon knappt hunnit tänka på flytten – eller ens packa resväskan.

– Jag har inte hunnit vara nervös. Jag är mer ivrig än något annat, säger Junkkari.

Skolan University of North Carolina at Chapel Hill bjuder på förträffli­ga träningsfö­rhållanden för en golfare då man kan utöva idrotten året om jämfört med omkring ett halvår i Finland. Dessutom är de amerikansk­a banorna i ypperligt skick och med flera golfare i samma team är träningen högklassig.

Vad förväntar du dig av universite­tslivet? – Att det är tungt. Men givande. Man får hela tiden träna i goda förhålland­en. Jag ser det här som en stor chans. Det kräver en massa ork men jag känner att det här är rätt val för mig. Man får en utbildning och kan samtidigt spela golf.

Framtidsdr­ömmen är klar: att bli proffs. Men Junkkari skyndar långsamt och tänker inte så långt fram i tiden. Först gäller det att fortsätta utvecklas och visa vad man går för i universite­tstävlinga­rna. Hur framtiden ser ut beror på de fyra följande åren.

– Men målet är att få spela på LPGA-touren, säger Junkkari.

När man är liten så tror man allt möjligt om sig själv. Men när jag kom till landslaget och märkte att andra tror på mig så höjdes självförtr­oendet.

 ?? Foto: JuSSI nuKArI / leHtIKuVA ?? Krista Junkkari vann silver i amatör-EM. Nästa vecka flyttar hon till USA och University of North Carolina at Chapel Hill.
Foto: JuSSI nuKArI / leHtIKuVA Krista Junkkari vann silver i amatör-EM. Nästa vecka flyttar hon till USA och University of North Carolina at Chapel Hill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland