Hufvudstadsbladet

Finlands blytunga sommar fortsatte – inledde OS-kvalet med ny förlust

Finlands jakt på en OS-plats i volleyboll startade på sämsta tänkbara sätt. Kina såg till att förlänga den långa finländska förlustsvi­ten.

- Mats aHlnäs

Joel Banks har fått en mardrömsst­art som Finlands förbundska­pten. Herrlandsl­aget i volleyboll väntar fortfarand­e på sin första seger under brittens ledning.

I går åkte Finland på tolfte raka förlusten med Banks som tränare. Kina var vassare i den första matchen i kvalturner­ingen till OS i Tokyo nästa sommar.

Kineserna vann med 3–1. Setsiffror­na skrevs 25–22, 21–25, 25–22, 25–23.

Nederlaget är ett hårt slag mot Finlands förhoppnin­gar om att säkra en OS-plats den här veckan. I kvalturner­ingen deltar även Argentina och Kanada. Enbart turnerings­segraren är klar för OS.

Fredagens möte i kinesiska Ningbo blev tajt, men de avgörande bollarna gick Kinas väg.

I ett jämnt första set lyfte Kina sin nivå i slutskedet och tog hem det. Finland svarade med starkt spel i slutet av det andra setet.

Passaren Eemi Tervaportt­i avgjorde på den tredje setbollen. Det var Finlands sjunde setseger på hela sommaren.

Med en kinesisk 2–1-ledning i set och 23–23 i det fjärde setet blev de sista bollarna avgörande. Finland var piskat att ta hem poängen, men slog två raka bollar i det kinesiska blocket och det avgjorde matchen.

Under helgen fortsätter kvalturner­ingen. I dag på förmiddage­n möter Finland Kanada och i morgon väntar Argentina. Efter förlusten mot Kina måste Finland slå sexan och sjuan på världsrank­ningen för att ha en chans att vinna turneringe­n.

 ?? Foto: Volleyboll­Förbundet ?? Joel Banks väntar fortfarand­e på sin första seger som finländsk förbundska­pten.
Foto: Volleyboll­Förbundet Joel Banks väntar fortfarand­e på sin första seger som finländsk förbundska­pten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland