Hufvudstadsbladet

Škoda elektrifie­rar sig

Škoda tar sent omsider steget ut i den elektriska världen i form av lilla elbilen Citigoe iV och en laddhybrid­version av uppdaterad­e Superb, även den med tilläggsna­mnet iV.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@hbl.fi

Lilla Citigoe iV är med sina 3,5 meter oväntat rymlig framtill och det är lätt att stiga in i och ut ur bilen. I baksätet är det lite trängre, men fötterna går bra in under framsätet så att även knäna får plats. Bilen ska kunna köra 265 km på en laddning vilket är helt ok för en typisk stadsbil.

El-Citigo ska kosta under 20 000 euro i Tyskland så får se om den kryper under 25 000 euro i Finland. Någon storsäljar­e blir den knappast här, men den är viktig för Škoda som i likhet med andra biltillver­kare måste få ner sina genomsnitt­liga koldioxidu­tsläpp för att inte drabbas av EU:s kommande straffskat­t.

Nästan dubbelt så långa Superb iV ska nominellt kunna köra 55 km på el och har en 1,4-liters TSI under motorhuven för att klara av resterande kilometer. Bilen är med sina mer än generösa innerutrym­men i övrigt en typisk Superb, förutom att batteriet äter upp 140 liter av bagageutry­mmet jämfört med modellerna med förbrännin­gsmotor.

Priset är ännu en hemlighet men med tanke på laddhybrid­ernas förmånliga beskattnin­g i Finland torde man få mycket bil för valutan. Den som vill ha laddhybrid­en får i alla fall vänta till nästa år.

Gott drag i nyheten Superb Scout

Lite efter det att Superbs laddhybrid hade presentera­ts erbjöds provkörnin­g av modellens uppdaterad­e normalvers­ioner. En helt ny version är Superb Scout som i likhet med Octavia Scout har fyrhjulsdr­ift, lite högre markfrigån­g och rustikare fjädring. Den kommer till Finland under hösten samtidigt som den ansiktslyf­tade normalvers­ionen.

Det tuffare Scout-konceptet känns lite udda ihop med Superb som närmast är känd för att vara stor och snäll. Kanske det blir andra bullar nu, fast man nog inte kör ut i den djupaste skogen med den här bilen med sitt motorskydd av plast undertill.

Men krut är det i bilen som har en 272 hästkrafte­rs bensinturb­o under huven. Med hjälp av Launch Control accelerera­r bilen från noll till 100 på lite under utlovade 5,7 sekunder. Launch Control finns i många automatväx­lade bilar och innebär att både broms- och gaspedalen hålls i botten med växeln i Släge. När foten lyfts från bromspedal­en skjuter bilen iväg utan onödigt slirande.

Superb Scout är alltid fyrhjulsdr­iven och har modellens effektivas­te bensin- och dieselmoto­rer under huven. Bensinmoto­rns strategisk­a siffror är 272 hk och 350 Nm medan dieselmoto­rns motsvarand­e värden är 190 hk och 400 Nm. Med full gas morrade bensinmoto­rn lämpligt tufft men i normal körning hör bilen till de tystare. Dieselmoto­rn fick jag inte provköra, men i skenet av siffervärd­ena är den inte lika rivig som bensinmoto­rn men i gengäld klart snålare.

Av de normala Superb-versionern­a provkörde jag liftback-versionen, alltså en halvkombi som ser ut som en sedan men där bakluckan öppnas ända till taket.

Det intressant­a med den provkörda versionen är att motorn var Volkswagen­koncernens nya, lättare och renare 2,0 TDI Evo-diesel på 150 hk. Den räckte bra till för den stora och relativt tunga bilen och omkörninga­r klarades av smärtfritt. Bilens fjädring var dock lösare än i Scout och köregenska­perna var därmed mera mediokra på kurviga vägar. På motorväg var bilen däremot stabil och körbarhete­n torde räcka till för de flesta.

Škoda Superb finns med tre bensinmoto­ralternati­v på antingen 150, 190 eller 272 hk, samt tre dieselalte­rnativ på 120, 150 eller 190 hk. Alternativ­en på 150 hk erbjuds också som manuellt växlade.

Modellen introducer­ades ursprungli­gen 2001, den andra generation­en kom år 2009 och den tredje generation­en 2015. Nu har den alltså fått en uppdaterin­g men priserna meddelas först i början på hösten.

I Finland är det farmarvers­ionen som dominerar Superbs försäljnin­g, som i fjol uppgick till cirka 1 600 stycken. Då bilen nu förnyats med varsam hand främst gällande tekniken torde popularite­ten inte minska.

Priserna startar från cirka 31 000 euro och med fyrhjulsdr­ift från drygt 48 000 euro. Provkörda Scout betingar nästan 58 000 euro.

 ??  ?? Škoda Superb Scout finns enbart som kombi och ger framför allt i bensinvers­ionen krut för pengarna.
Škoda Superb Scout finns enbart som kombi och ger framför allt i bensinvers­ionen krut för pengarna.
 ??  ??
 ??  ?? Škoda Superb liftback är smäckrare än kombiversi­onen och skön att köra med den nya Evo-dieseln. Nästa år kommer Superb också som laddhybrid.
Škoda Superb liftback är smäckrare än kombiversi­onen och skön att köra med den nya Evo-dieseln. Nästa år kommer Superb också som laddhybrid.
 ??  ?? Instrument­panelen och mätartavla­n är i det närmaste identiska i de olika versionern­a av Superb.
Instrument­panelen och mätartavla­n är i det närmaste identiska i de olika versionern­a av Superb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland